Boekhouding voor zelfstandig ondernemers. Weet wat er speelt binnen je eigen bedrijf

Als zelfstandig ondernemer een goede boekhouding opzetten, is erg belangrijk. Waarom en hoe? Dat legt Zelfstandigen Bouw je graag uit.

Waarom is het belangrijk dat ik als zzp’er mijn boekhouding op orde heb?

Je bent een boekhouding van je eenmanszaak wettelijk verplicht. Zonder administratie is het onmogelijk om goed aangifte te doen als zelfstandige. Zowel voor de aangifte inkomstenbelasting als de aangifte omzetbelasting (BTW) is het erg belangrijk om inzicht in de kosten en opbrengsten van je bedrijf te hebben.

Dan weet je precies hoeveel BTW je af moet dragen of juist terug krijgt. Of hoeveel geld je opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting van volgend jaar. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan wanneer je jouw belastingaangifte ondernemer doet.

Om gebruik te kunnen maken van belastingvoordelen en aftrekposten

Om te bewijzen dat je recht hebt op bijvoorbeeld de startersaftrek of de zelfstandigenaftrek moet je een volledige administratie kunnen overhandigen aan de Belastingdienst. Ook voor de kleine ondernemersregeling (KOR) loont het om op de hoogte te zijn van je BTW saldo.

Stuur je een factuur naar een klant? De BTW die je daarop vermeldt moet je afdragen aan de Belastingdienst. Ontvang je een factuur van een leverancier? De BTW die daarop staat krijg je terug van de Belastingdienst. Betaal je in een jaar minder dan € 1.345,- BTW? Dan mag je het houden! Dit kun je alleen weten als je een duidelijk overzicht hebt van alle inkoopfacturen en verkoopfacturen. Welk BTW tarief moet ik op mijn factuur zetten? Dat lees je na op de pagina BTW tarief bouw.

Om het succes van je bedrijf te kunnen meten met jouw eenmanszaak boekhouding

Meten is weten, weet jij welke kosten je maakt tegenover de opbrengsten? Wanneer kun je het beste een grote investering doen zoals een bedrijfsbus kopen en hoe zit het dan met de bijtelling bedrijfsauto?

Er zijn allerlei rekensommen om te meten hoe goed het gaat met je bedrijf. In de zzp administratie praat je dan over kengetallen. Heb jij je boekhouding op orde? Dan kun je met kengetallen in één oogopslag zien hoe succesvol je bedrijf werkelijk is.

Ik weet helemaal niks van administratie, kan ik de boekhouding voor mijn eenmanszaak ook laten doen?

Speciaal voor iedereen die is aangesloten bij Zelfstandigen Bouw biedt e-Boekhouden.nl 1 jaar gratis e-boekhouden. Je mag alle functionaliteiten uitproberen. Meer weten? Bel ons op 0348 439 000.

Nog niet aangesloten? Lees dan verder over onze diensten waarmee we jou versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.Lees verder over onze dienstenWord donateur

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden