Bijtelling bedrijfsauto

22% of 12%. Ieder jaar geldt weer een ander tarief voor de bijtelling bedrijfsauto. Wat is bijtelling van een bedrijfsauto en hoe werkt het precies? Zorg dat je als zelfstandig ondernemer op de hoogte bent en dat je bedrijfsbus ook voor je bedrijf een waardevolle toevoeging is.

Een bedrijfsbus is een logische investering voor een zzp’er in de bouw. Materialen ophalen, woon-werk verkeer, afspraken met klanten, allemaal zakelijke ritjes die het mogelijk maken je bedrijfsbus op grijs kenteken te hebben. Uiteraard met de bijbehorende belastingvoordelen. Maar grote kans dat je met diezelfde bus een keer naar de supermarkt gaat, de kinderen naar school brengt of misschien zelfs op vakantie gaat. Deze niet-zakelijke kilometers worden op hun eigen manier belast.

De Belastingdienst ziet deze ritten als een vorm van inkomen en over inkomen moet je belasting betalen: bijtelling voor jouw bedrijfsauto. Bij zelfstandige ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld, uiteindelijk betaal je de bijtelling bedrijfsauto dus bij de aangifte inkomstenbelasting. Lees ook meer over hoe het nu echt zit met de belastingaangifte ondernemer.


Bijtelling bedrijfsauto berekenen. Hoe doe ik dat als zelfstandig ondernemer?

Het standaard bijtellingspercentage in 2021 is 22%. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom: Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM X 0,22. Let wel, dit is de bruto bijtelling van de bedrijfsauto. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt hangt van jouw inkomen af.

In sommige gevallen geldt een lagere bijtelling voor de bedrijfsauto. Er wordt altijd gekeken naar het moment waarop de bedrijfsbus voor het eerst in gebruik is genomen. De bijtellingstarieven gelden namelijk voor 5 jaar. Ook als je een bedrijfsbus over neemt van iemand, geldt de datum van eerste in gebruiksname. Stel je koopt een busje over dat op 4 april 2017 voor het eerst is gebruikt, dan geldt voor jouw tot 4 april 2022 het bijtellingstarief van 2017. Het kan dus voordelig zijn om een tweedehands bus te kopen, omdat er in voorgaande jaren andere bijtellingstarieven waren. Wil je weten welke bijtellingstarieven er in eerdere jaren gelden? Lees dan meer over: zo kun je bijtelling berekenen.

In 2021 zijn er een twee bijtellingcategorieën: 12% en 21%. De 12% bijtelling geldt alleen voor voertuigen die 0 gram CO2 uitstoten, oftewel alleen volledig elektrische en waterstof voertuigen.


Wanneer hoef ik als zelfstandig ondernemer geen bijtelling van mijn bedrijfsauto te berekenen?

  • Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé hebt gereden én dit kunt aantonen met een sluitende kilometerregistratie;
  • Als je een verklaring “uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” hebt ingevuld. In dit geval mag er dus geen enkele kilometer privé gereden worden. Bij overtreding kun je een boete krijgen van bijna 5.000 euro;
  • Als de bedrijfsbus privé niet gebruikt kan worden door bijvoorbeeld een afwijkende inrichting of als deze buiten werktijden achter slot en grendel staat;
  • De aanschaf van een bedrijfsbus lijkt een hele klus, maar het is de moeite waard ervoor te gaan zitten. Kom je er niet uit? Sluit je aan bij Zelfstandigen Bouw. De experts van onze helpdesk kijken graag met je mee. Op die manier weet je zeker dat je bedrijfsbus ook voor je bedrijf een waardevolle toevoeging is.


Meer weten?

Sluit je aan bij Zelfstandigen Bouw en lees dan verder over onze diensten waarmee we jou versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.


Lees verder over onze diensten




Word donateur






© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden