Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik (bestelbus)

Inleiding

Staat je bestelbus op naam van je bedrijf en gebruik je hem alleen zakelijk? Dan kan je bij de Belastingdienst een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik” aanvragen. Dan krijg je ontheffing van de bijtelling voor privégebruik zonder een tijdrovende kilometeradministratie te hoeven bijhouden.

Bijtelling

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé in je bestelbus, dan krijg je te maken met bijtelling. Wanneer je minder dan 500 km privé rijdt met je bestelauto dan krijg je ontheffing van de bijtelling mits je een sluitende kilometeradministratie bijhoudt.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Rijd je geen kilometer privé? Dan kan je de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik aanvragen. Deze verklaring ontheft jou als de ondernemer van de bijtelling zónder dat dit hoeft worden aangetoond met een kilometeradministratie. De verklaring uitsluitend zakelijk gebruik kan alleen worden aangevraagd voor bestelauto’s. Je verklaart dat deze bestelauto helemaal niet privé wordt gereden.

Controle door de Belastingdienst

De verklaring uitsluitend zakelijk gebruik is geen vrijbrief. De Belastingdienst controleert actief. Methoden die zij onder andere hanteren zijn plaatselijke controles op parkeerplaatsen bij pretparken, voetbalstadions en grensovergangen, het opvragen van informatie bij derden zoals leveranciers. Als je bestelauto op zaterdagmiddag bij een pretpark of strand wordt gezien door een inspecteur, dan moet wel het  zakelijke karakter van de rit daarnaar toe kunnen worden aangetoond.

Eerder werden ook de ANPR (automatic number plate recognition) camera’s van de politie boven de snelweg gebruikt voor controle, maar de Hoge Raad oordeelde in 2017 dat het de Belastingdienst wettelijk niet was toegestaan om het privégebruik van zakelijke auto’s op deze wijze te controleren. Voor nu worden de camera’s niet meer gebruikt voor controle op privégebruik van zakelijke auto’s, maar het is goed denkbaar dat er in de toekomst een wet wordt aangenomen waardoor camera-controle mogelijk wordt.

Verklaring aanvragen

Als ondernemer kunt u de verklaring aanvragen in de digitale omgeving van de Belastingdienst voor ondernemers. U vindt het formulier verklaring uitsluitend zakelijk gebruik onder de overige formulieren.

Dit artikel is geschreven door Elsje Russchen van EasyZZP.

Meer weten over de bijtelling?

Bel onze helpdesk op 0348 439 000. Wij helpen je graag verder als je aangesloten bent. Nog niet aangesloten? Lees verder over onze diensten die jou als zelfstandig ondernemer versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.Lees verder over onze dienstenWord donateur

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden