Actueel

Samenwerken in een v.o.f. of BV?

3 december 2021
2 minuten
Charles Verhoef

Veel zelfstandigen werken met elkaar samen. Ze schakelen elkaar in bij opdrachten en rekenen dan onderling met elkaar af. Een vorm van samenwerken die optimaal flexibel is. Als het je niet bevalt om er mee door te gaan, kan je makkelijk van elkaar af.

Wil je structureel met een maat samenwerken dan valt te overwegen een vennootschap onder firma op te richten. Of samen een BV op te zetten.

Het verschil tussen een v.o.f. en een BV zijn vooral fiscaal van aard. Nu de zelfstandigenaftrek door de overheid wordt afgebouwd en de bedrijfswinsten in de bouw de laatste jaren hoog zijn, wordt het oprichten van een BV aantrekkelijker. Ook als je in je eentje werkt. Misschien goed eens met je boekhouder te bespreken of een BV voor jou aantrekkelijk is.

Als je met je maat een v.o.f. of een BV wilt opzetten, is het wel heel belangrijk om de afspraken helder op papier vast te leggen.

  • Verdeel je de winst fifty-fifty?
  • Wat doe je met de spullen die je inbrengt in het nieuwe bedrijf?
  • Krijg je daar een fatsoenlijke vergoeding voor?
  • En hoe doe je dat als je samen een werkplaats wilt kopen?

Zaken die tot problemen kunnen leiden als de samenwerking stopt. Maak goede afspraken over de verdeling op het moment dat de samenwerking begint. Want één ding weet je zeker: er komt ooit een einde aan de samenwerking.


De voor- en nadelen van een v.o.f.


© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden