Nieuws

“Zonder rechtsbijstand zat ik nu nog op mijn geld te wachten.”

10 juni 2020
4 minuten
Gerard Renes

"Zonder Rechtsbijstand zat ik nu nog op mijn geld te wachten."

Veel zzp’ers in de bouw vinden rechtsbijstand weggegooid geld. Vaak hebben zij hun twijfels over het nut van deze voorziening. Wat moet ik met juridische hulp? Ik maak hier toch nooit gebruik van?
Rechtsbijstand gebruik je inderdaad niet dagelijks. Toch kun je ineens in een situatie komen waarin je het nodig hebt. Als je dan bijvoorbeeld een advocaat nodig hebt, kost je dat bakken met geld. Dakdekker Fred Burgers zat een jaar geleden in zo’n situatie. Hij vertelt over zijn ervaring met de rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw.


Het voorval

Fred Burgers heeft ruim 25 jaar ervaring als allround dakdekker. Hij is werkzaam in de renovatie en nieuwbouw. Dagelijks is hij op het dak te vinden van particulieren of bedrijven. Veiligheid is voor Fred erg belangrijk, maar helaas kan een ongeluk je zo maar overkomen.

In juli 2019 krijgt Fred via kennissen een opdracht voor het opzetten van een veranda. Tijdens het bespreken van de opdracht komt de vrouw van de opdrachtgever thuis met haar honden. Uit het niets wordt Fred door één van de honden gebeten in zijn onderbeen. De schade lijkt mee te vallen, maar een paar uur later wordt zijn been erg rood en dik. Fred kan er nauwelijks nog op staan of lopen.

Inschakelen van rechtsbijstand

De klachten worden almaar erger en Fred kan zijn werkzaamheden hierdoor niet meer uitvoeren. Hij besluit daarom de opdrachtgever op te bellen, maar deze geeft niet thuis. Ze twijfelen aan de ernst van Freds verhaal. Ondanks het aandringen van Fred nemen ze geen contact op met hun WA-verzekering. Fred is ontgoocheld: “Ik zat echt met de gebakken peren. Ik dacht ik bel even op en dan is het geregeld.”, maar helaas bleek dit niet het geval.

Dit is voor Fred het moment om contact op te nemen met Zelfstandigen Bouw. Hij is al sinds 2012 lid en heeft ook al die tijd een rechtsbijstand. Fred krijgt een advocaat toegewezen, maar de hele situatie blijft onwerkelijk voor hem: “Het is eigenlijk ongelofelijk dat je door zo’n onbenullig voorval zo in de problemen komt. Dit kan echt iedereen overkomen.”

De situatie wordt met de dag hopelozer, want Freds spierweefsel blijkt ook aangetast. Helaas blijft de opdrachtgever niet thuis geven, waardoor Freds advocaat verdere stappen onderneemt.

De oplossing

Uiteindelijk is het Freds advocaat toch gelukt om met de tegenpartij in contact te komen. De verzekeraar van de tegenpartij maakt vervolgens een afspraak met Fred om tot een oplossing te komen. Fred krijgt een schadevergoeding aangeboden waar hij mee akkoord gaat.

Fred kijkt met een dubbel gevoel terug naar het voorval. “Ik ben erg blij met de hulp vanuit de rechtsbijstand. Dat is allemaal goed gegaan, er was een prima ondersteuning. Ik vind het alleen triest dat het op deze manier is gegaan. Zonder de rechtsbijstand zat ik nu nog op mijn geld te wachten”.


Rechtsbijstand Compleet

Met Rechtsbijstand Compleet van Zelfstandigen Bouw kun je rekenen op juridische hulp door onze juristen met kennis van zelfstandig ondernemen in de bouw. Onze Rechtsbijstand Compleet is inclusief Incassoservice en Ondernemersadvies. Je betaalt slechts € 200 per jaar (excl. btw). Dat is de helft goedkoper vergeleken met zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen.

Bekijk alle voordelen

Gerelateerd

Nieuws
14 maart 2024
2 minuten

BOUWSECTOR VREEST ONTOEGANKELIJKHEID BINNENSTEDEN

Met de invoering van zero-emissiezones in Nederlandse steden vanaf 1 januari 2025 staat de mogelijkheid om bouwwerkzaamheden uit te voeren in binnensteden op het spel. De brancheorganisaties Zelfstandigen Bouw, Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder en de ondernemers in de Afbouw, verenigd in de NOA, uiten hierover hun bezorgdheid in een brandbrief aan de VNG.

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden