Bron: Telegraaf 28 augustus 2020
Ondernemersorganisaties ONL, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners bundelen de krachten om een volwaardige stem te krijgen in Politiek Den Haag over het beleid rond zzp’ers. Met de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen we een plek afdwingen aan de onderhandelingstafel.
„Er is veel versnippering rond organisaties die zich met zzp’ers bezighouden”, zegt Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. „Individueel hebben we daardoor een te kleine stem met als gevolg dat de traditionele polderpartijen besluiten nemen die zzp’ers treffen.” Als voorbeeld noemt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die als uitruilmiddel is gebruikt in het pensioenakkoord. „Dat willen we niet meer meemaken. Er moet niet óver, maar mét zzp’ers worden gepraat.”
De vier organisaties tellen samen circa 100.000 leden. „Dat mag je niet negeren”, meent Verhoef. „Al vallen er onder de 1,3 miljoen zzp’ers nog heel wat leden te werven.” Daarnaast staat de deur van de vereniging open voor andere organisaties. „We zouden graag zien dat PZO en FNV Zelfstandigen zich bij ons aansluiten, zodat we een nog sterker front kunnen vormen”, aldus Biesheuvel.
De vereniging krijgt een eigen voorzitter die niet uit de gelederen van een van de vier partijen komt. „We zijn in gesprek met een kandidaat die in Den Haag het gezicht moet worden namens de zelfstandigen”, aldus Biesheuvel, die verwacht de naam snel bekend te kunnen maken.
Tegelijkertijd zal VZN dan een manifest lanceren waarin de inhoudelijke punten uiteengezet worden. Zowel Biesheuvel als Verhoef zegt dat het niet echt moeilijk was om met de vier organisaties tot een akkoord te komen.
Verhoef: „Iedereen bezigt wel zijn eigen toontje, maar op de inhoud verschillen we niet zoveel van elkaar.” Biesheuvel onderstreept dat: „We onderschrijven allemaal de analyse van Borstlap, dat is al een stevig begin.”
Het belangrijkste punt voor VZN is een helder definitie maken van wie een zzp’er is. Biesheuvel: „Zzp’ers moeten een verankerde rechtspositie krijgen met duidelijke fiscale kaders en spelregels.
Verhoef sluit zich daarbij aan: „Bij discussies rond de wet DBA, de webmodule, het minimumtarief en de aanpak van schijnconstructies gaat het altijd om de vraag of iemand wel of niet werknemer is. Maar de vraag moet zijn of iemand wel of niet zzp’er is. Die kun je echter pas beantwoorden als zzp’ers een eigen rechtspositie hebben.”
Twee jaar geleden nam Zelfstandigen Bouw het initiatief om samen met andere zzp-organisaties de krachten te bundelen. Hiervoor werd VZN opgericht. Met VZN moest een krachtiger geluid richting de politiek worden gegeven als het gaat om de belangen van zelfstandigen.
Veel zelfstandigen werken met elkaar samen. Ze schakelen elkaar in bij opdrachten en rekenen dan onderling met elkaar af. Een vorm van samenwerken die optimaal flexibel is. Als het je niet bevalt om er mee door te gaan, kan je makkelijk van elkaar af.
Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers.