Vier zzp-clubs, met 100.000 leden, bundelen krachten

28 augustus 2020
2 minuten
Gerard Renes

Bron: Telegraaf 28 augustus 2020

Vier zzp-club, met 100.000 leden, bundelen krachten


Ondernemersorganisaties ONL, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners bundelen de krachten om een volwaardige stem te krijgen in Politiek Den Haag over het beleid rond zzp’ers. Met de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen we een plek afdwingen aan de onderhandelingstafel.

„Er is veel versnippering rond organisaties die zich met zzp’ers bezighouden”, zegt Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. „Individueel hebben we daardoor een te kleine stem met als gevolg dat de traditionele polderpartijen besluiten nemen die zzp’ers treffen.” Als voorbeeld noemt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die als uitruilmiddel is gebruikt in het pensioenakkoord. „Dat willen we niet meer meemaken. Er moet niet óver, maar mét zzp’ers worden gepraat.”

Front vormen

De vier organisaties tellen samen circa 100.000 leden. „Dat mag je niet negeren”, meent Verhoef. „Al vallen er onder de 1,3 miljoen zzp’ers nog heel wat leden te werven.” Daarnaast staat de deur van de vereniging open voor andere organisaties. „We zouden graag zien dat PZO en FNV Zelfstandigen zich bij ons aansluiten, zodat we een nog sterker front kunnen vormen”, aldus Biesheuvel.

De vereniging krijgt een eigen voorzitter die niet uit de gelederen van een van de vier partijen komt. „We zijn in gesprek met een kandidaat die in Den Haag het gezicht moet worden namens de zelfstandigen”, aldus Biesheuvel, die verwacht de naam snel bekend te kunnen maken.

Manifest

Tegelijkertijd zal VZN dan een manifest lanceren waarin de inhoudelijke punten uiteengezet worden. Zowel Biesheuvel als Verhoef zegt dat het niet echt moeilijk was om met de vier organisaties tot een akkoord te komen.

Verhoef: „Iedereen bezigt wel zijn eigen toontje, maar op de inhoud verschillen we niet zoveel van elkaar.” Biesheuvel onderstreept dat: „We onderschrijven allemaal de analyse van Borstlap, dat is al een stevig begin.”

Rechtspositie

Het belangrijkste punt voor VZN is een helder definitie maken van wie een zzp’er is. Biesheuvel: „Zzp’ers moeten een verankerde rechtspositie krijgen met duidelijke fiscale kaders en spelregels.

Verhoef sluit zich daarbij aan: „Bij discussies rond de wet DBA, de webmodule, het minimumtarief en de aanpak van schijnconstructies gaat het altijd om de vraag of iemand wel of niet werknemer is. Maar de vraag moet zijn of iemand wel of niet zzp’er is. Die kun je echter pas beantwoorden als zzp’ers een eigen rechtspositie hebben.”

Gerelateerd

14 januari 2021
3 minuten

Vereniging Zelfstandigen Nederland aan kabinet: 'Stop partnertoets Tozo'

Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers.

13 oktober 2020
1 minuut

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) presenteert manifest

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft haar manifest gepubliceerd. In het manifest zijn de uitgangspunten en ideeën van de VZN uitgezet. Eén van de speerpunten in het manifest is het recht van zelfstandigen op een individueel sociaal vangnet (een financiële buffer voor ondernemersrisico’s). De overheid dient dat te stimuleren en faciliteren.

11 september 2020
4 minuten

Interview met Cristel van de Ven: voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Door de krachten te bundelen in de VZN, hopen zelfstandigenorganisaties ONL, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners een volwaardige stem te krijgen in politiek Den Haag. Van de Ven komt niet uit de gelederen van een van deze organisaties, maar toen ze werd benaderd voor de functie sprak het haar direct aan. „Concrete oplossingen bedenken voor de huidige zzp-problematiek. Daar maak ik me graag hard voor.”

11 september 2020
3 minuten

Cristel van de Ven benoemd tot voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Dat heeft de vereniging zojuist bekendgemaakt. Twee weken geleden werd al duidelijk dat vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL, de krachten bundelen. VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt.  

21 juli 2020
3 minuten

“Bij een verzekeraar kom je op een wachtlijst. Daar hebben wij als zzp’er helemaal niks aan.”

Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.

© 2020 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden