Update: Wat we tot nu toe weten over de AOV-plicht

11 maart 2020
2 minuten
Joyce Koppenol

Het zal je niet ontgaan zijn, er ligt momenteel een voorstel voor de AOV-verplichting voor alle zzp’ers. Een overzicht van het advies van de Stichting van de Arbeid over de AOV-plicht:

  • Plicht geldt voor alle zelfstandig ondernemers;
  • Uitkering max. € 1.650 bruto per maand;
  • Uitkering gaat in na een half jaar (hoge premie), één jaar of twee jaar (lage premie). Elke zzp’ er kan kiezen welke ‘wachttijd’ hij neemt;
  • Premie ca. € 240 per maand;
  • Alleen uitkering als je geen ‘gangbare’ arbeid meer kan verrichten. Dus niet als je arbeidsongeschikt bent als bv. timmerman, maar nog wel kan werken als bv. magazijnbediende. Ervaring leert dat zzp’ers in de bouw daarom slechts een kleine kans maken op een uitkering;
  • Alleen dispensatie van AOV-plicht als je een AOV-verzekering heb met een uitkering tot de AOW-leeftijd (bijna niemand in de bouw kan zo’n verzekering tot de AOW afsluiten).

2024

Als het voorstel al wordt aangenomen, gaat de verplichting op zijn vroegst in 2024 in. Met het oog op Tweede Kamer verkiezingen in 2021 verwacht Zelfstandigen Bouw een invoeringsdatum die nog later zal zijn als een nieuw kabinet dit plan al niet torpedeert.

Moet ik dan nog wel deelnemen aan AOV Bouw?

Belangrijkste vinden wij dat je íets geregeld hebt, mocht je arbeidsongeschikt worden. En dus niet wacht tot de eventuele verplichting in 2024. Een mooie combinatie met AOV Bouw is zeker een mogelijkheid, want:

  • Neem je een lagere premie en dus een langere wachttijd, dan kan je deze wachttijd opvangen met een deelname aan onze AOV Bouw met een schenkingsduur van twee jaar;
  • Is de (maximaal) € 1.650 bruto uitkering niet genoeg, dan krijg je met AOV Bouw aanvullend een schenking voor 2 of 5 jaar;
  • Van de inleg bij AOV Bouw, anders dan de premie bij een verzekering, blijft een heel groot deel over als jouw spaargeld.

We informeren je graag over de beste combinatie voor jouw persoonlijke situatie!

Gerelateerd

Enquête
17 december 2020
2 minuten

Heb jij je inkomen bij ziekte geregeld?

We hebben onze leden gevraagd of ze hun ziekte bij inkomen hebben geregeld. Uit de reacties blijkt dat: Maar liefst 43% bij AOV Bouw aangesloten is.

Video
13 december 2020
3 minuten

AOV Bouw: Wat gebeurt er met je inleg?

Je kunt als zelfstandig ondernemer het risico van ziekte of een ongeval op verschillende manieren opvangen. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid is vaak erg duur. Zelfstandigen Bouw biedt jou daarom een betaalbaar alternatief: AOV Bouw, een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp’ers in de bouw.

Video
13 december 2020
2 minuten

Interview met John Tuerlings over AOV Bouw

Interview met John Tuerlings over AOV Bouw van Zelfstandigen Bouw. John is zzp'er en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt als ervaringsdeskundige over het hoe en waarom van AOV Bouw.

Video
12 december 2020
3 minuten

John Tuerlings praat over onze pensioenvoorziening

In dit interview spreekt John Tuerling over de pensioenvoorziening van Zelfstandigen Bouw. John is zelfstandig ondernemer en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Bij Zelfstandigen Bouw krijgen we regelmatig de vraag of we ook een pensioenvoorziening hebben. We luisteren graag naar jullie en daarom hebben we samen met pensioenspecialist Brand New Day een pensioenvoorziening samengesteld. Meer informatie vind je op onze website:

Video
12 december 2020
3 minuten

Kees 't Hart vertelt over zijn ervaring met AOV Bouw

Kees 't Hart is lid van Zelfstandigen Bouw en deelnemer aan AOV Bouw. In 2019 kreeg hij ernstige oogklachten en een hartinfarct. Kees vertelt waarom hij zo blij is met AOV Bouw.

Video
21 november 2020
2 minuten

Een bezoekje aan de 2000e deelnemer van AOV Bouw!

In september 2020 heeft de 2000e deelnemer zich ingeschreven voor AOV Bouw! Hier zijn we natuurlijk super trots op. Reden genoeg voor een interview met hem.

28 oktober 2020
3 minuten

Voor jezelf beginnen in coronatijd: stom of stoer?

Midden in de eerste coronagolf, in de tijd dat de regering steunmaatregelen trof voor bedrijven en ondernemers, besloot Luuk Jansen (29) voor zichzelf te beginnen. Na elf jaar zegde hij zijn vaste baan bij Defensie op en werd ondernemer in de bouw. Ondanks, of misschien ook wel een beetje door corona.

21 juli 2020
3 minuten

“Bij een verzekeraar kom je op een wachtlijst. Daar hebben wij als zzp’er helemaal niks aan.”

Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.

Blog
18 mei 2020
2 minuten

Blog Charles Verhoef: "Belastingdienst betaalt jouw pensioen"

Het afgelopen jaar werden we vaak gebeld met vragen over pensioen. De een had geen zin om zijn zuurverdiende centen naar de belastingdienst te brengen en had iets gehoord over een ‘truc’ met pensioen. De ander had zijn dure AOV-verzekering kunnen opzeggen nu hij gebruik kan maken van AOV Bouw en wilde de vrijkomende 650 euro per maand in zijn pensioen stoppen. En weer een ander zag het niet zitten om op zijn 67ste nog te moeten werken, maar wilde met de camper door Europa trekken.

© 2020 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden