Nieuws

Uitslag enquête aanschaf elektrische bus

26 mei 2021
2 minuten
Joke Licher

Voldoende bereik en laadvermogen belangrijk bij aanschaf elektrische bus

Bijna de helft van de zelfstandig ondernemers in de bouw zou wel een elektrische bedrijfswagen  aanschaffen als die voldoende bereik en voldoende laadvermogen heeft voor het dagelijkse werk. Iets meer dan de helft ziet een elektrische bus niet zitten. Dat blijkt uit een peiling die Zelfstandigen Bouw heeft gehouden onder vakmannen naar aanleiding van de aankondiging dat steden in 2025 busjes op diesel en benzine uit het centrum weren.

De elektrische bussen die nu op de markt zijn,  hebben voor veel zelfstandigen in de bouw te weinig laadvermogen en een te klein bereik om er goed mee uit de voeten te kunnen. Maar als zij er dagelijks moeiteloos van en naar hun klant/werkplek kunnen rijden en al hun gereedschap en materialen makkelijk mee kunnen nemen, staat 47,2% positief tegenover de aanschaf.

Anderen vinden een elektrische bus te duur of voorzien problemen omdat zij de bus thuis niet kunnen opladen en op hun werkplek vaak ook niet. En wie een diesel heeft van een paar jaar oud wil niet op extra kosten worden gejaagd. “Dan maar geen klanten in de stad”, merkt een van hen op.

Enkele van de 140 vakmensen die de enquête hebben ingevuld, rijden al elektrisch. Dat zijn vooral vaklieden die aan een betrekkelijk klein laadvermogen genoeg hebben en dagelijks maximaal 50 kilometer rijden.

 

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden