Nieuws

Tegenstrijdige regels

25 mei 2021
2 minuten
Joke Licher

Tegenstrijdige wetten en regels maken van het aanvragen van een omgevingsvergunning een hele puzzel. De BENG-norm, de MPG-norm, de stikstofregels: om een omgevingsvergunning te krijgen moet je aan al deze milieu-eisen voldoen. Maar dat gaat bijna niet want die eisen staan soms haaks op elkaar. Heeft volgens de ene regel het gebruik van beton de voorkeur, dan moet je volgens de andere regel juist hout gebruiken. Ga er maar aan staan als aannemer.

Bekijk de video van Ronald Engel

Ronald Engel van aannemersbedrijf Engel Bouw en Advies kan er over meepraten. Het kostte hem zes maanden om een omgevingsvergunning te krijgen voor de bouw van een villa in Bloemendaal, in een natura 2000 gebied waar strenge stikstofnormen gelden.

Engel: “Die villa komt in de plaats van een bestaand pand. Dat wordt helemaal gesloopt en de nieuwe villa krijgt vrijwel dezelfde afmetingen. Voor de omgevingsvergunning hebben we de bouwtekening, de constructieberekeningen, de BENG-berekeningen, de MPG-berekeningen en de stikstofberekeningen aangeleverd.

In de eerste tekening en berekeningen zijn we uitgegaan van betonvloeren op de verdiepingen. Want de MPG stuurt aan op het gebruik van beton. Maar dat botste met de stikstofregels en we  moesten het vervangen door  CTL hout. Nieuw tekeningen en nieuwe berekeningen gemaakt. Maar dat pakt dan weer slecht uit voor de MPG.

Pas je iets aan om beter aan de ene milieu-eis te voldoen, dan kan dat averechts uitpakken voor een andere milieuregel. Het punt is dat de gemeente de omgevingsvergunning niet in zijn totaliteit bekijkt maar alle onderdelen los van elkaar toetst. Dan krijg je dit soort problemen en die spelen niet alleen in natura 2000 gebieden maar bij alle bouwprojecten. En als aannemer moet je zelf maar uitzoeken aan welke touwtjes je moet trekken om het geheel in orde te hebben.

Vroeger kon je bij het aanvragen van een vergunning van te voren met de gemeente aan tafel gaan zitten om zaken door te praten, advies te vragen. Nu  niet meer. Gemeenten hebben geen tijd en/of hebben de kennis niet in huis. Het zou al een hele verbetering zijn als gemeenten weer met ons mee denken. Maar uiteindelijk moet natuurlijk iets gedaan worden aan de tegenstrijdige regels.”

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden