Tegenstrijdige wetten en regels maken van het aanvragen van een omgevingsvergunning een hele puzzel. De BENG-norm, de MPG-norm, de stikstofregels: om een omgevingsvergunning te krijgen moet je aan al deze milieu-eisen voldoen. Maar dat gaat bijna niet want die eisen staan soms haaks op elkaar. Heeft volgens de ene regel het gebruik van beton de voorkeur, dan moet je volgens de andere regel juist hout gebruiken. Ga er maar aan staan als aannemer.
Ronald Engel van aannemersbedrijf Engel Bouw en Advies kan er over meepraten. Het kostte hem zes maanden om een omgevingsvergunning te krijgen voor de bouw van een villa in Bloemendaal, in een natura 2000 gebied waar strenge stikstofnormen gelden.
Engel: “Die villa komt in de plaats van een bestaand pand. Dat wordt helemaal gesloopt en de nieuwe villa krijgt vrijwel dezelfde afmetingen. Voor de omgevingsvergunning hebben we de bouwtekening, de constructieberekeningen, de BENG-berekeningen, de MPG-berekeningen en de stikstofberekeningen aangeleverd.
In de eerste tekening en berekeningen zijn we uitgegaan van betonvloeren op de verdiepingen. Want de MPG stuurt aan op het gebruik van beton. Maar dat botste met de stikstofregels en we moesten het vervangen door CTL hout. Nieuw tekeningen en nieuwe berekeningen gemaakt. Maar dat pakt dan weer slecht uit voor de MPG.
Pas je iets aan om beter aan de ene milieu-eis te voldoen, dan kan dat averechts uitpakken voor een andere milieuregel. Het punt is dat de gemeente de omgevingsvergunning niet in zijn totaliteit bekijkt maar alle onderdelen los van elkaar toetst. Dan krijg je dit soort problemen en die spelen niet alleen in natura 2000 gebieden maar bij alle bouwprojecten. En als aannemer moet je zelf maar uitzoeken aan welke touwtjes je moet trekken om het geheel in orde te hebben.
Vroeger kon je bij het aanvragen van een vergunning van te voren met de gemeente aan tafel gaan zitten om zaken door te praten, advies te vragen. Nu niet meer. Gemeenten hebben geen tijd en/of hebben de kennis niet in huis. Het zou al een hele verbetering zijn als gemeenten weer met ons mee denken. Maar uiteindelijk moet natuurlijk iets gedaan worden aan de tegenstrijdige regels.”
Als zzp’er kun je helaas geen gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (RVU-regeling) die werkgevers aanbieden aan werknemers in zware beroepen. Deze regeling, gefinancierd door werkgevers, stelt oudere werknemers in staat om zonder fiscale boete drie jaar eerder met pensioen te gaan. Dit gebeurt door middel van een uitkering vergelijkbaar met de netto AOW-uitkering. Omdat zzp'ers geen werkgever hebben, komen zij niet in aanmerking voor deze regeling. Voor zelfstandigen die eerder willen stoppen met werken zijn er wél alternatieven. Zo biedt Zelfstandigen Bouw bijvoorbeeld een pensioen spaaroptie via de AOV bouwvoorziening, waarmee zzp’ers zelf een buffer kunnen opbouwen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Hiermee kunnen zzp’ers een eigen financiële basis leggen voor de toekomst en zelf beslissen over een vroegpensioen.
Veertien gemeenten in Nederland zetten door met de invoering van uitstootvrije zones, ondanks een meerderheid in de Tweede Kamer die heeft gepleit voor uitstel. Deze zero-emissiezones, die op 1 januari 2025 van kracht worden, weren de meest vervuilende bedrijfsauto's uit de binnensteden. Dit heeft grote gevolgen voor veel van onze leden in de bouwsector, vooral voor diegenen met oudere bedrijfswagens.
De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.