Nieuws

Prinsjesdag: wat verandert er voor jou als zelfstandige?

15 september 2020
3 minuten
Gerard Renes

Prinsjesdag: Wat verandert er voor jou als zelfstandige?


Op Prinsjesdag heeft de regering de beleidsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Hieronder hebben we de belangrijkste plannen voor je op een rij gezet.

Verdere afbouw hoogte zelfstandigenaftrek

Vorig jaar was al besloten de zelfstandigenaftrek in jaarlijkse stappen af te bouwen tot uiteindelijk € 5000 in 2028. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek stapsgewijs nog verder wordt verlaagd naar circa € 3240 in 2036.  Dit jaar is de aftrek nog € 7030. De afbouw wordt in de eerste twee jaar wel gecompenseerd met een verhoging van de arbeidskorting die alle werkenden krijgen. Het koopkrachtvoordeel van die verhoging gaat dus aan de zelfstandige voorbij. Achterliggende gedachte van de politiek is om tot een meer gelijke verdeling van de belastingdruk te komen tussen zelfstandigen en werknemers.

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw reageert: “Met het nog verder verlagen van de zelfstandigenaftrek wordt het de vakman steeds moeilijker gemaakt om geld opzij te zetten voor slechtere tijden of zijn oude dag. Een kabinet dat klaagt dat zzp’ers hiervoor te weinig geld opzij zetten, heeft met dit besluit geen recht van spreken. Daarnaast is het onverantwoord in deze onzekere economische tijd een dergelijke lastenverzwaring voor zelfstandigen door te voeren.”

Lastenverlichting: Verhoging arbeidskorting en algemene heffingskorting

Door de verhoging van de arbeidskorting uit 2022 een jaar naar voren te halen, gaat werken komend jaar meer lonen. Zowel werknemers als zelfstandigen profiteren hiervan. Deze verhoging komt bovenop een al eerder geplande verhoging voor 2021. Ook de algemene heffingskorting wordt extra verhoogd met € 22, bovenop de € 60 die al gepland was. In 2021 daalt het basistarief in de inkomstenbelasting van 37,35% naar 37,10%. Het kabinet verlaagt dit tarief tussen 2022 en 2024 verder, tot uiteindelijk 37,03%.

Heb je een BV? Kleine bedrijven betalen minder vennootschapsbelasting.

Voor kleine bedrijven (met een winst tot 200.000 euro) met de rechtsvorm BV gaat de vennootschapsbelasting omlaag van 16,5 naar 15 procent. Meer mkb-bedrijven gaan in de komende jaren dit lagere tarief betalen. Vanaf 2021 geldt het lage vennootschapsbelastingtarief voor winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000. In 2022 gaat deze grens verder omhoog naar € 395.000.

Ruim 51.000 woningen erbij dankzij woningbouwimpuls

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de eerste woningbouwpro-jecten bekendgemaakt die een financiële bijdrage krijgen vanuit de woningbouwimpuls. Ruim 51.000 woningen, binnen 27 projecten, kunnen nu gebouwd worden door een investering van 290 miljoen euro van het Rijk. Gemeenten en provincies dragen 331 miljoen euro bij om het financieel tekort op te lossen. De woningen kunnen nu versneld gebouwd worden, zijn betaalbaarder of er komen er meer dan oorspronkelijk gepland. De bouw van het merendeel van de projecten start al in 2021.

Een volledig overzicht van alle maatregelen voor ondernemers vind je hier. https://ondernemersplein.kvk.nl/prinsjesdag/

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden