Nieuws

Pensioen regelen moeilijk?

15 juni 2021
2 minuten
Irma Hoogenboom

Je weet best dat het slim is na te denken over je pensioen. Maar grote kans dat je er niet aan toekomt.

Daarom hebben wij het voorwerk voor je gedaan en de 3 belangrijkste vragen op een rij gezet. Want hoe eerder je je pensioen regelt, des te gunstiger het voor je is.

Wat is mijn belastingvoordeel als ik geld stort op een pensioenrekening?

  • De jaarlijkse inleg op je pensioenrekening kan je aftrekken van je belastbare inkomen.
  • Je betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag dat je op je pensioenspaarrekening stort.
  • Als je met pensioen gaat, laat je het bedrag uitkeren. Hierover betaal je inkomstenbelasting, maar omdat je dan AOW-gerechtigd bent, is deze inkomstenbelasting een stuk lager dan nu.

Kan ik tussentijds geld van een pensioenrekening afhalen?

Nee, je kunt de pensioenpot vanaf je AOW leeftijd laten uitkeren. De uitkering heeft een looptijd van minimaal 5 en maximaal 30 jaar. De exacte periode bepaal je zelf.

Er is één uitzondering op de regel: je kunt je opgebouwde pensioen gebruiken als inkomen als je langdurig arbeidsongeschikt bent. Voorwaarde hieraan is dat je al 6 maanden voor minimaal 80% arbeidsongeschikt moet zijn en met een vooruitzicht van minimaal 12 maanden.

Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?

Bij een spaarrekening krijg je (variabele) rente over je saldo. Het rendement van beleggen kan hoger zijn, maar zeker is dat nooit. De waarden van aandelen staan niet vast en kunnen ook dalen. Met beleggen kun je dus relatief veel rendement maken, maar ook geld verliezen.

Brand New Day

Zelfstandigen Bouw werkt samen met Brand New Day. Zij blijken de goedkoopste aanbieder van een pensioen voor zelfstandigen te zijn en richten zich specifiek op pensioen. Brand New Day biedt een flexibele, eigentijdse en heldere pensioenregeling tegen lage kosten.

Voordelen

  • Je kunt je surplus*) van de AOV Bouw rekening automatisch laten overboeken naar je pensioenrekening. Dit regelen wij voor je, zodat je er geen omkijken naar hebt.
  • Omdat je deelnemer AOV Bouw bent betaal je geen afsluitkosten van € 45.
  • De rente op de spaarrekening bij Brand New Day bedraagt momenteel 0,40%. Dit is net zoals bij andere spaarrekeningen laag, maar over je inleg op de Zakelijk Beheerrekening van AOV Bouw ontvang je helemaal geen rente.
  • Over elke storting betaal je slechts 0,50% eenmalige stortingskosten.
  • Kies je voor pensioenbeleggen, laat je dan adviseren door Brand New Day over de mogelijkheden. Als deelnemer AOV Bouw maak je gratis de overstap naar de beleggingsrekening. Voor het beheer van je geld betaal je slechts 0,59% over je saldo op jaarbasis.

*) Je surplus is je saldo op de zakelijke beheerrekening van AOV Bouw boven 8 keer de maandelijkse inleg.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden