Nieuws

Oplichting en fraude: laat je niet misleiden

28 november 2022
1 minuut
Erik Klap

Iedereen kan slachtoffer worden van oplichting of fraude. Want oplichters zijn meesters in manipulatie en kunnen bijzonder overtuigend zijn. Bovendien zijn ze ervoor getraind jou te misleiden. Ze bijten zich in je vast, vinden je zwakke plek, en voor je het doorhebt, ben je er al ingetuind.

Je bent NIET beschermd

Een akkoord is zo gegeven, zonder dat je het zelf doorhebt. Of met wat vals knip- en plakwerk. Want geef jij antwoord met ‘Prima, ik ga erover nadenken’, dan zijn die laatste vier woorden gemakkelijk te wissen. Hang daarom direct op bij elk telefoontje met een aanbieding. Want de kans bestaat dat je achteraf een geluidsopname krijgt voorgeschoteld, waarin jij ‘ja’ hebt gezegd en dus akkoord hebt gegeven. Het is moeilijk om juridisch hard te maken dat dit om zwendel gaat.

Besef vooral: je geeft akkoord namens jouw bedrijf en niet als consument. Dat betekent dat je nul-komma-nul beschermd bent. En dus op de blaren moet zitten. Want doorgaans zijn de kosten voor het starten van een procedure hoger dan het te vorderen bedrag.

Voorbeelden van oplichterspraktijken

  • Een telefoontje met een aanbieding voor een advertentie, vaak op momenten dat je er even met je hoofd niet bij bent, zoals in het spitsuur vlak voor etenstijd. Hang op! 
  • Oplichters deinzen er niet voor terug om op je gevoel te spelen met bijvoorbeeld een mooie actie voor zieke kinderen. Soms krijg je zelfs een proefdruk van de poster met jouw logo erop. Allemaal nep. 
  • De opname van jouw gegevens in een bedrijvengids klinkt goed, maar het komt erop neer dat jouw adres voor een flink bedrag in een ouderwetse telefoongids staat. En die tijd zijn we allang voorbij. 
  • De frisse, betrouwbaar ogende, dame die jou via WhatsApp een akkoord probeert te ontfutselen zou zomaar eens een dikke crimineel van middelbare leeftijd kunnen zijn.

Opgelicht

Overkomt het je toch? Betaal niet zomaar, maar neem contact op met de helpdesk van Zelfstandigen Bouw op telefoonnummer 0348 – 439 000. Gebruik onze voorbeeldbrief als je duidelijk bent misleid. Je kunt je er dan op beroepen dat er geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen. 

Rechtsbijstand Compleet

Met Rechtsbijstand Compleet van Zelfstandigen Bouw kun jij zorgeloos ondernemen. Een team van juridisch deskundigen staat met raad en daad voor je klaar. 

Zelfstandigen Bouw is er voor jou

Ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer in de bouw? Dan komt er van alles op je af. Zaken die het ondernemen soms knap lastig maken. Wij ondersteunen je en helpen je verder. Met diensten en activiteiten die jouw positie en ondernemerschap versterken. Onvermoeibaar. Altijd in jouw belang. Zodat jij je met je vak bezig kunt houden. 

Zelfstandigen Bouw is al 20 jaar dé organisatie van en voor zelfstandig ondernemers in de bouw. Door onze jarenlange ervaring hebben wij veel kennis en expertise in huis. Zowel op het juridische als ondernemersvlak. Wij zijn er voor jou! Dat doen wij graag en goed. Vraag het maar aan de 10.000 zelfstandigen die zich al bij ons hebben aangesloten.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden