Ondernemers met personeel zijn op grond van de Arbowet verplicht een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, (RI&E) op te stellen. Dat is een lijst waarin alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf staan beschreven én een plan voor het oplossen van die risico’s. Maar ook jij als zelfstandig ondernemer kunt er mee te maken krijgen.
Werk je in je eentje, dan hoeft het niet. Maar heb je een stagiair of huur je iemand in die onder jouw gezag werkt, dan moet het wel. Een voorbeeld: je hebt een grote verbouwing aangenomen en huurt daarvoor collega-zzp’ers in. Als jij bepaalt waar en hoe gewerkt moet worden, dan werkt iemand onder jouw gezag. Dan moet je een RI&E uitvoeren. Werken ‘jouw’ zelfstandig ondernemers op basis van onderaanneming? Dan hoeft het weer niet. Wel blijft het jouw verantwoordelijkheid te voorkomen dat zij gevaar lopen. Heb je een stagiair? Dan moet je altijd een RI&E maken.
Zodra je personeel hebt, ook al is het maar één medewerker, dan ben je als zelfstandig ondernemer in feite een werkgever, want je sluit een arbeidsovereenkomst af met één medewerker. Dus moet je voor deze werknemer een RI&E opstellen. Je hoeft de RI&E echter niet te laten toetsen door een arbodienst of arbodeskundige. Dat hoeft pas wanneer meer dan 40 uur in de week arbeid wordt verricht.
Heb je voor ten hoogste 40 uur per week personeel in dienst (iedereen bij elkaar) dan kun je volstaan met het invullen van de zogenaamde “Checklist gezondheidsrisico’s”. Als je de stellingen hebt ingevuld, kun je de zaken die bij jou nog niet in orde zijn beoordelen (evalueren). Als je dat gedaan hebt krijg je een plan van aanpak, inclusief relevante feiten en tips om de situatie in jouw bedrijf te verbeteren. Daarmee kun je (direct) aan de slag.
Je vindt de checklist hier
Gaat het om meer uren, dan kan je de branche RI&E gebruiken. www.rie.nl
Had je een RI&E moeten hebben, maar heb je die niet dan kan de Inspectie SZW een boete opleggen. De hoogte is afhankelijk van het aantal weknemers. Bij 1 tot vier werknemers gaat het om € 450. Bij een bedrijfsongeval kan de Inspectie naar een RI&E vragen. Heb je die ten onrechte niet, dan is het lastiger aan te tonen dat je niet aansprakelijk bent voor het ongeval. Maar het is niet zo dat je dan automatisch aansprakelijk wordt gehouden.
'De hervorming van het pensioenstelsel met de nieuwe Pensioenwet is een belangrijke stap voor zelfstandigen'. Dat zegt het Netwerk Zelfstandig Ondernemers met daarin o.a. VZN, PZO, MKB-Nederland,VNO-NCW en talloze branches met veel zelfstandigen.
Zonder klanten geen opdrachten. Zonder opdrachten geen omzet. Zonder blije klanten geen nieuwe opdrachten. Reden genoeg om klanten tevreden te houden. Maar betekent dat ook meteen dat klant áltijd koning is? Dat jij al hun grillen moet beantwoorden? Zelfs als ze onredelijk zijn? En of je nu schuld hebt of niet? Een conflict kan behoorlijk uit de hand lopen en in de papieren lopen. Maar Zelfstandigen Bouw staat met raad en daad voor je klaar.
Minister van Gennip van Sociale Zaken gaat een verplichte AOV-verzekering invoeren voor zelfstandigen. Wat houdt dit voor jou in?