Nieuws

Nog dit jaar belastingvoordeel halen? Check onze eindejaarstips!

15 december 2020
4 minuten
Gerard Renes

Nog dit jaar belastingvoordeel behalen? Check onze eindejaarstips!

We gaan alweer naar het einde van het jaar. Wat kun jij dit jaar nog regelen om er volgend jaar van te profiteren? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Tip 1:  Spaar nog dit jaar voor je pensioen

Stort nog dit jaar een bedrag op een pensioenspaarrekening. Je kunt jouw jaarlijkse inleg aftrekken van je belastbare inkomen tijdens je belastingaangifte. Zo betaalt de Belastingdienst dus mee aan jouw pensioen. Je betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag.  Als je met pensioen gaat, laat je het bedrag uitkeren. Je betaalt dan alsnog belasting, maar (waarschijnlijk) wel tegen het lagere AOW-tarief. Nog geen pensioenspaarrekening? Wij hebben een mooi aanbod voor je. Ben je deelnemer aan AOV Bouw kijk dan op https://www.zelfstandigenbouw.nl/pensioenrekening-aov/ Neem je nog niet deel aan AOV Bouw klik dan op https://zelfstandigenbouw.nl/pensioenrekening/

Tip 2:  Bespaar geld door nog dit jaar te investeren

Doe je in één kalenderjaar meer dan € 2.400 (excl. btw) aan investeringen? Dan kun je 28% extra aftrekken van je winst. Dit heet de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Alleen spullen van minimaal € 450, die je écht voor je onderneming gebruikt tellen mee. Denk bv. aan transportmiddelen, gereedschappen of inventaris. Een rekenvoorbeeld:

  • In februari kocht je een computer voor € 1.500 excl. btw;
  • In april kocht je een bureau voor € 750 excl. btw;
  • Aankomende december koop je een goede bureaustoel voor € 450 excl. btw;
  • Het totaal aan investeringen dit jaar bedraagt dan € 2.500 excl. btw.

Door in december de bureaustoel aan te schaffen heb je recht op een extra aftrekpost van 28% van € 2.500 (= € 700).  Dit levert je een leuk netto voordeel op. De KIA geldt ook voor ondernemers met een BV.

Tip 3: Maak gebruik van de meewerkaftrek

Werkt je partner mee in je bedrijf voor minimaal 10 uur per week en zonder vergoeding? Maak dan gebruik van de meewerkaftrek. Meewerkaftrek kun je bij je belastingaangifte over 2020 claimen als je zelf tenminste 24 uur per week onderneemt (zogenaamde ‘urencriterium’). Door de aftrek betaal je minder belasting over de winst die je maakt. Dat levert je een leuk voordeel op dat oploopt naar mate je partner meer uren meewerkt.

Aantal meegewerkte uren   Meewerkaftrek
525- 875 uren   1,25% van de winst
875- 1.225   2,00% van de winst
1.225 – 1.750   3,00% van de winst
1.750 en meer   4,00% van de winst

Tip 4: Let op de hoogte van je vermogen per 1 januari 2021

Wil je (ook) in 2021 in aanmerking komen voor toeslagen zoals bijvoorbeeld huurtoeslag? Let dan goed op de hoogte van je vermogen per 1 januari 2021.  Als je vermogen namelijk te hoog is, heb je geen recht op toeslagen. Voor 2021 gelden de volgende bedragen:

  Maximum vermogen zonder toeslagpartner Maximum vermogen met toeslagpartner
Huurtoeslag €   31.340,- €   62.680,-
Zorgtoeslag € 118.479 € 149.819,-
Kindgebonden budget € 118.479 € 149.819,-

Tip: Houd je vermogen per 1 januari 2021 onder het maximum van de toeslag die je wilt aanvragen. Laat bijvoorbeeld je geld op de bankrekening van de onderneming staan tot na de jaarwisseling voordat je het overhevelt naar privé. Of doe nog die ene grote investering dit jaar.   

Tip 5: Verruimd urencriterium door corona

Heb je door de coronacrisis in 2020 moeite om aan de 1.225 uur (het zogenaamde ‘urencriterium’) te komen? Voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 september 2020 mag je er van uit gaan dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan. Daarmee heb je de eerste 744 uur al binnen. Als je aan het urencriterium voldoet heb je recht op extra aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en de oudedagsreserve.  

Tip 6: Vraag BTW op oninbare vorderingen terug

Als vast staat dat je een vordering op een klant of afnemer niet meer betaald krijgt, kun je de al in rekening gebrachte en afgedragen BTW terugkrijgen. Bijvoorbeeld bij een faillissement of als een factuur al een jaar oninbaar blijkt te zijn. De BTW op de vordering kan je via de reguliere btw-aangifte terugvragen in het tijdvak waarin de vordering oninbaar is gebleken.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden