Nieuws

Houtkunstenaar uit Schagen wint Vakwerk Awards

8 september 2020
2 minuten
Gerard Renes

Houtkunstenaar uit Schagen wint Vakwerk Awards


Jakko Woudenberg uit Schagen is vrijdag in Almere uitgeroepen tot winnaar van de Vakwerk Awards 2020, dé vakprijs voor vakmanschap. Uit honderden inzendingen kende de jury hem de prijs toe voor zijn bijzondere, cirkelvormige parketvloer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.

Woudenberg legde de vloer in het pand van groenvoorziener Krinkels in Breda. “Ik kreeg van de architect van het pand de vraag of ik van parket de jaarringen van een boom kon leggen” vertelt Woudenberg. Hij creëerde van duizenden kaarsrechte latjes een serie van 75 organisch gevormde jaarringen. De vloer loopt mee met de rondingen van het gebouw. “Deze creatieve, kunstzinnige kant wil ik met mijn bedrijf Dutch Wood Artist op”, aldus Woudenberg.

Met de vloer won hij de eerste prijs in de categorie Interieurbouw én de overall prijs. Hij ontving vrijdag de bij de prijs behorende trofee en een splinternieuwe Ford Transit Custom.

Nog vier winnaars

Nog vier vakmannen vielen in de prijzen. In de categorie Duurzaam Bouwen ging de eerste prijs naar Walther Dingemans van VDZ Projecten uit Rijen, die een ‘doodgewone twee-onder-een kap uit de jaren 60’ verduurzaamde. John Schilder van Pan Onderhoudsbedrijf uit Volendam won in de categorie Renovatie en Onderhoud. Hij gaf een 130 jaar oude woning die in een chique buurt in Amsterdam stond te verloederen, weer allure. In de categorie Aan-en Verbouw ging timmerbedrijf Zeevat uit Elspeet met de eer strijken. Zeevat liet met een grootscheepse verbouwing zien hoe je van een woning uit de jaren ’70 iets heel moderns kan maken.

De publieksprijs – er kon via internet op alle genomineerden worden gestemd - ging naar de jongste van de genomineerden: de 29-jarige Thomas de Pooter uit Terneuzen. Hij betegelde in een restaurant in Sluiskil de bar met lange zwart-witte marmerimitatie-tegelstroken. De Pooter: ,,Er zitten heel veel details in. Als tegelzetter is dit precisiewerk heerlijk om te doen.”

Vakwerk Awards is een initiatief van Bouwmaat, Eisma Bouwmedia en Zelfstandigen Bouw, de ondernemersorganisatie voor zelfstandigen in de bouw. Met de prijs willen zij kwaliteitsvakwerk onder de aandacht brengen, bevorderen en belonen.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden