Nieuws

Fris het nieuwe jaar in. Drie tips voor 2021

17 december 2020
3 minuten
Gerard Renes

Fris het nieuwe jaar in. Drie tips voor 2021

Bron: Marco Moling, Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs

Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wij geven je graag nog enkele belastingtips waar je in 2021 je voordeel mee kunt doen.      

Auto van de zaak?

Ben je van plan om een nieuwe personenauto aan te schaffen? Dan heb je fiscaal de keuze om de auto privé of zakelijk te rijden. Kies je voor privé? Dan mag je voor de gereden zakelijke kilometers € 0,19 in aftrek op je winst brengen. Kies je ervoor om de auto op de zaak te zetten (aanschaf of lease)? Dan zijn alle kosten die je maakt (brandstof, verzekering, morrijtuigenbelasting, onderhoud of leasekosten) aftrekbaar van de winst. Let op: als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met deze auto dan moet je daarover 22% van de cataloguswaarde van je auto als inkomen bijtellen.

Tip: wellicht is een young-timer iets voor jou? Dat zijn personenauto’s die ouder zijn dan 15 jaar. Het bijtellingspercentage van deze auto’s is 35% van de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde van deze auto. Wil je de bijtelling helemaal voorkomen? Dan moet je met een sluitende rittenadministratie aantonen dat je minder dan 500 km privé rijdt of de auto alleen privé gebruiken.

Even middelen?

Heb je als zelfstandige over drie aaneengesloten jaren een sterk wisselende winst gehad, dan heb je mogelijk recht op een mooie belastingteruggave. Door het inkomen te middelen over deze 3 jaren, oftewel gelijk te verdelen, wordt het te betalen belastingbedrag opnieuw berekend. Het verschil tussen de werkelijk betaalde belasting en de herrekende belasting na middeling wordt dan aan je terugbetaald! Je kunt een verzoek indienen als de belastingaanslag over het laatste jaar definitief is geworden.

Een BV voordeliger?

Zelfstandigen met een eenmanszaak moeten zich elk jaar afvragen of een BV fiscaal voordeliger is. De eenmanszaak biedt fiscale voordelen bij lagere winsten. Een BV is aantrekkelijker bij hogere winsten. Een ander voordeel van de BV is de beperking van de aansprakelijkheid. In een BV betaal je over de eerste € 200.000 winst slechts 16,5% vennootschapsbelasting. Je moet dan wel loon ontvangen als directeur-grootaandeelhouder van tenminste € 46.000 bruto per jaar. Dat is onder normale omstandigheden ongeveer € 2.700 netto per maand.

Wanneer komt een BV in beeld?

Als vuistregel wordt vaak € 120.000 winst als fiscaal omslagpunt aangehouden om verder te gaan met een BV. Het is daarom goed om je huidige winst en winstverwachting voor de komende jaren op een rijtje te zetten en te kijken wat je maandelijks netto nodig hebt om van te leven. Samen met de mogelijke risico’s in verband met aansprakelijkheid kun je dan bepalen of je misschien toch een BV moet hebben.

Meer tips of andere vragen?

Bel de Helpdesk van Zelfstandigen Bouw op 0348 439 000 of stuur een mail naar info@zelfstandigenbouw.nl.

Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met drs. Marco Moling AA RA RB. Marco Moling is mede-eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs te Reuver mét aandacht voor zelfstandigen in de bouw.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden