Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.
“Ik was op zoek naar een partij waar alles onder één dak valt. Via Facebook ben ik bij Zelfstandigen Bouw terecht gekomen. Ik heb gebeld en gaf aan dat ik er de ballen verstand van heb. Regel het maar gewoon.” Rickie gaf hiermee veel vertrouwen aan Zelfstandigen Bouw. Gelukkig heeft hij daar later geen spijt van gekregen: “Bij Zelfstandigen Bouw krijg je een compleet plaatje. Je weet wat je betaalt, zonder gezeur.”
Rickie werkt samen met andere vakmannen in een maatschap en heeft ook een aantal autistische jongeren onder zijn hoede. Hij wil dat alles goed is geregeld en heeft o.a. gekozen voor AOV Bouw, de arbeidsongeschiktheidsvoorziening van Zelfstandigen Bouw. “Het is voor mij heel simpel. Ik weet gewoon zeker dat de helft van de vakmannen die ik ken niet verzekerd is. De meesten hebben helemaal geen notie van een voorziening als AOV Bouw. Je denkt dat je geen verzekering nodig hebt, want er valt hooguit een keer een baksteen op je voet. Totdat je opeens je poot breekt, dan kijk je er wel anders tegenaan.
Daarom wil ik dat de mannen waar ik mee werk ook AOV Bouw afsluiten. Hoe meer zzp’ers er meedoen, hoe beter het is voor iedereen. Zo helpen we elkaar. En als je dan een keer echt iets hebt, krijg je ook gewoon waar je recht op hebt.”
AOV Bouw is een begin, maar Rickie wil dat alles goed is geregeld. Daarom heeft hij ook voor de Collectieve Ongevallenverzekering van Zelfstandigen Bouw gekozen. De Collectieve Ongevallenverzekering wordt vaak in combinatie met AOV Bouw afgesloten, omdat deze voorzieningen elkaar goed aanvullen. Daarnaast heeft Rickie voor Rechtsbijstand Compleet gekozen. “Je kunt jezelf helemaal oververzekeren, maar dat is niet zo bij Zelfstandigen Bouw. Met deze voorzieningen word ik gewoon volledig ontlast.” Er is voor Rickie geen twijfel over het nut van een rechtsbijstand- en ongevallenvoorziening: “Rechtsbijstand heb je gewoon nodig. Vandaag de dag weet je nooit wat er gebeurt. Daarnaast heb ik de Collectieve Ongevallenverzekering afgesloten. Voor 120 euro per jaar krijg je een ton bij arbeidsongeschiktheid en € 50.000 bij overlijden. Met AOV Bouw er bij geeft dat gewoon rust.”
De diensten die Rickie afneemt bij Zelfstandigen Bouw zijn ook verkrijgbaar bij verzekeraars. Toch is het voor hem nooit een optie geweest om met een verzekeraar in zee te gaan: “Bij een verzekeraar kom je op een wachtlijst. Daar hebben wij als zzp’er helemaal niks aan. Bij Zelfstandigen Bouw word je direct geaccepteerd. Verder heb je vaste bedragen. Ongeacht wie of wat je bent. Je weet gewoon wat je kwijt bent per maand.”
Rickie geeft lachend aan dat hij toch nog wel een verbeterpuntje heeft voor Zelfstandigen Bouw: “Eigenlijk zouden jullie de boekhoudadministratie ook moeten doen. Gewoon lekker een kantoor in Zeeland neerzetten. Dat zou ideaal zijn voor mij.”
De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, en dit zorgt voor onrust onder zelfstandigen. De onzekerheid komt vooral door onduidelijke regels en communicatie vanuit de overheid. Maar hoe groot is het probleem echt, en moet jij als zzp’er in de bouw je zorgen maken? Wij zetten de feiten op een rij en leggen uit wat je moet weten.
Het regeerprogramma van kabinet Schoof brengt weinig verrassingen wat betreft de arbeidsmarkt en het zzp-beleid. Het voortzetten van bestaande hervormingen, zoals geïnitieerd door eerdere kabinetten, zet de koers vast op een pad waar zelfstandigen minder ruimte krijgen. Het kabinet richt zich sterk op meer vaste banen en het aanpakken van flexwerk en schijnzelfstandigheid. Hoewel Zelfstandigen Bouw de noodzaak erkent om kwetsbare werkenden te beschermen, missen wij specifieke oplossingen die aansluiten bij de realiteit van zelfstandige ondernemers in de bouwsector.