Column

Het was me een jaartje

3 december 2021
1 minuut
Charles Verhoef

Geen vuurwerk, wel schaatsen op natuurijs. Zo herinner ik me het begin van 2021, het tweede jaar waarin corona en de maatregelen tegen corona het land beheersten.

Maar 2021 was ook het jaar waarin vakmensen het drukker hadden dan ooit. Waarin de tarieven omhoog zijn gegaan. Tarieven, waarvan je niet alleen fatsoenlijk kunt leven maar ook je ondernemersrisico’s kunt afdekken en je pensioen kunt betalen.

Een jaar ook waarin de huizenprijzen door het plafond knalden en politici om het hardst riepen dat er 1 miljoen woningen bijgebouwd moeten worden. Ze vergeten wel dat er geen vakmensen zijn om die te bouwen. En dat die ook niet opgeleid worden. Jongeren kiezen niet meer voor de bouw. Want iedereen moet tegenwoordig advocaat of accountant worden.

Nog even en 2021 zit erop. Ook dit jaar geen vuurwerk bij de start van het nieuwe jaar. Maar misschien wel goede voornemens voor 2022. Iets minder hard werken? Je aansluiten bij de 3000 vakmensen die elkaar hepen bij arbeidsongeschiktheid? Je uurtarief met 5 euro omhoog?

Velen van jullie zitten al tot in de zomer van 2022 volgepland. Dus die tarieven kunnen best nog wel omhoog. Trek je niets aan van lui die schande spreken van een uurtarief van 80 euro voor een loodgieter.  Voor een advocaat of accountant tellen die lui zo maar een paar honderd euro per uur neer. En een goede loodgieter is straks schaarser dan een advocaat.


Jouw uurtarief als zelfstandig ondernemer in de bouw


Gerelateerd

Nieuws
1 oktober 2024
4 minuten

Verplichte AOV voor zzp’ers in de bouw: wat betekent het voor jou?

De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.

Nieuws
1 oktober 2024
3 minuten

Schijnzelfstandigheid in de bouw: moet jij je zorgen maken?

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, en dit zorgt voor onrust onder zelfstandigen. De onzekerheid komt vooral door onduidelijke regels en communicatie vanuit de overheid. Maar hoe groot is het probleem echt, en moet jij als zzp’er in de bouw je zorgen maken? Wij zetten de feiten op een rij en leggen uit wat je moet weten.

Nieuws
18 september 2024
3 minuten

Zelfstandigen Bouw reageert op het regeerprogramma van kabinet Schoof

Het regeerprogramma van kabinet Schoof brengt weinig verrassingen wat betreft de arbeidsmarkt en het zzp-beleid. Het voortzetten van bestaande hervormingen, zoals geïnitieerd door eerdere kabinetten, zet de koers vast op een pad waar zelfstandigen minder ruimte krijgen. Het kabinet richt zich sterk op meer vaste banen en het aanpakken van flexwerk en schijnzelfstandigheid. Hoewel Zelfstandigen Bouw de noodzaak erkent om kwetsbare werkenden te beschermen, missen wij specifieke oplossingen die aansluiten bij de realiteit van zelfstandige ondernemers in de bouwsector.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden