Column

Het was me een jaartje

3 december 2021
1 minuut
Charles Verhoef

Geen vuurwerk, wel schaatsen op natuurijs. Zo herinner ik me het begin van 2021, het tweede jaar waarin corona en de maatregelen tegen corona het land beheersten.

Maar 2021 was ook het jaar waarin vakmensen het drukker hadden dan ooit. Waarin de tarieven omhoog zijn gegaan. Tarieven, waarvan je niet alleen fatsoenlijk kunt leven maar ook je ondernemersrisico’s kunt afdekken en je pensioen kunt betalen.

Een jaar ook waarin de huizenprijzen door het plafond knalden en politici om het hardst riepen dat er 1 miljoen woningen bijgebouwd moeten worden. Ze vergeten wel dat er geen vakmensen zijn om die te bouwen. En dat die ook niet opgeleid worden. Jongeren kiezen niet meer voor de bouw. Want iedereen moet tegenwoordig advocaat of accountant worden.

Nog even en 2021 zit erop. Ook dit jaar geen vuurwerk bij de start van het nieuwe jaar. Maar misschien wel goede voornemens voor 2022. Iets minder hard werken? Je aansluiten bij de 3000 vakmensen die elkaar hepen bij arbeidsongeschiktheid? Je uurtarief met 5 euro omhoog?

Velen van jullie zitten al tot in de zomer van 2022 volgepland. Dus die tarieven kunnen best nog wel omhoog. Trek je niets aan van lui die schande spreken van een uurtarief van 80 euro voor een loodgieter.  Voor een advocaat of accountant tellen die lui zo maar een paar honderd euro per uur neer. En een goede loodgieter is straks schaarser dan een advocaat.


Jouw uurtarief als zelfstandig ondernemer in de bouw


© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden