Iedereen liegt weleens. Al is het maar een leugentje om bestwil. Als er geld mee in het geding is, neemt het aantal leugenaars rap toe. Elke dag wordt onze juridische helpdesk gebeld door leden die hiervan de dupe dreigen te worden. Een opdrachtgever of een leverancier die een hele andere beleving van de waarheid heeft dan de vakman. Niks aan de hand als de afspraken netjes op papier staan. Dat kan een offerte zijn, een mail waarin zaken worden bevestigd of – het communicatiemiddel anno 2021 – de Whatsapp. Dan wordt snel helder wie zich ‘vergist’ in de afspraken.
Te vaak gaat het daar nog fout. De afspraak staat niet zwart op wit. Jouw woord tegenover dat van de klant of de leverancier. En helaas trek je dan als vakman vaak aan het kortste end. De Nederlandse wet kent nu eenmaal een zware bescherming toe aan consumenten. Niets is frustrerender dan wel gelijk hebben, maar niet gelijk krijgen.
Het is heel eenvoudig om niet alleen gelijk te hebben maar ook gelijk te krijgen. Het is een kleine moeite om afspraken zwart op wit te zetten. Dat hoeft allemaal niet in lange brieven vol met juridische volzinnen. Een mailtje of whatsappje waarin concreet de afspraak wordt beschreven volstaat 9 van de 10 keer. Het kost je een paar minuten maar het scheelt je een hoop geld. Geld waar je hard voor hebt gewerkt. Geld dat je verdient!
Juridisch probleem? Maak gebruik van de rechtsbijstand bij Zelfstandigen Bouw. Je sluit deze al af voor slechts € 200 per jaar (ex btw). Zo nodig gaan we voor je naar de rechtbank!
Meer over Rechtsbijstand Compleet
Als zzp’er kun je helaas geen gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (RVU-regeling) die werkgevers aanbieden aan werknemers in zware beroepen. Deze regeling, gefinancierd door werkgevers, stelt oudere werknemers in staat om zonder fiscale boete drie jaar eerder met pensioen te gaan. Dit gebeurt door middel van een uitkering vergelijkbaar met de netto AOW-uitkering. Omdat zzp'ers geen werkgever hebben, komen zij niet in aanmerking voor deze regeling. Voor zelfstandigen die eerder willen stoppen met werken zijn er wél alternatieven. Zo biedt Zelfstandigen Bouw bijvoorbeeld een pensioen spaaroptie via de AOV bouwvoorziening, waarmee zzp’ers zelf een buffer kunnen opbouwen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Hiermee kunnen zzp’ers een eigen financiële basis leggen voor de toekomst en zelf beslissen over een vroegpensioen.
Veertien gemeenten in Nederland zetten door met de invoering van uitstootvrije zones, ondanks een meerderheid in de Tweede Kamer die heeft gepleit voor uitstel. Deze zero-emissiezones, die op 1 januari 2025 van kracht worden, weren de meest vervuilende bedrijfsauto's uit de binnensteden. Dit heeft grote gevolgen voor veel van onze leden in de bouwsector, vooral voor diegenen met oudere bedrijfswagens.
De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.