Zzp’ers in de bouw krijgen steeds hogere kosten voor hun kiezen voor materialen, grondstoffen en transport. Maar wie betaalt die rekening? De zelfstandige bouwer zelf toch zeker niet? Wat te doen met je prijs?
Het leven is gruwelijk duur geworden. Een grote verbouwing, nieuwe badkamer of het schilderen van het complete huis moet echt voor minder kunnen. Waarom moet een vakman 45 euro of zelfs meer ontvangen voor zijn werk? Dat kan toch wel voor een stukkie minder? Dit soort uitspraken van (potentiële) opdrachtgevers verwacht ik de komende tijd helaas weer steeds meer te moeten aanhoren.
Jouw prijs omlaag?
Waarom? Omdat we met z’n allen een flink stuk minder te besteden hebben, maar wel nog steeds alles willen hebben. Omdat afpingelen bij de supermarkt niet kan. En je ook bij de energieleverancier en het benzinestation de volle pond moet betalen. En ha, de restauranthouder ziet je al aankomen met praatjes dat de rekening omlaag moet. Waarom zou jij als zzp’er in de bouw je tarieven dan wel omlaag gooien als een opdrachtgever daarom zeurt?
Vakmanschap is duur
Alsof voor jou het leven niet ook gruwelijk duur is geworden. Bang dat die opdrachtgever naar een ander stapt als je niets met je prijs doet? Zolang iedereen nog vol in het werk zit, hoef jij je daar geen zorgen over te maken.
En nog veel belangrijker: vakmanschap heeft nu eenmaal zijn prijs. We leven in een wereld waarin steeds meer mensen met linkerhanden rondlopen. Waar vakmensen steeds schaarser worden. En die moeten nu eenmaal fatsoenlijk betaald worden. Dat is de simpele wet van vraag en aanbod.
Je bent het waard
Laat je dus niet imponeren door opdrachtgevers die vinden dat jouw prijs omlaag moet. Jij bent jouw prijs nu eenmaal dubbel en dwars waard. Laat hem anders lekker zelf de handen uit de mouwen steken. Wedden dat ‘ie dat niet kan?
Het zal je niet zijn ontgaan. De stekker gaat uit steeds meer nieuwbouwprojecten. De verkoop van nieuwbouwwoningen is dan ook sinds vorige zomer sterk gedaald! Dit jaar wordt nog maar de helft gebouwd ten opzichte van vorig jaar. En het ziet er niet naar uit dat het snel weer aantrekt. De grote vraag is nu: moeten we ons zorgen maken?
Zonder klanten geen opdrachten. Zonder opdrachten geen omzet. Zonder blije klanten geen nieuwe opdrachten. Reden genoeg om klanten tevreden te houden. Maar betekent dat ook meteen dat klant áltijd koning is? Dat jij al hun grillen moet beantwoorden? Zelfs als ze onredelijk zijn? En of je nu schuld hebt of niet? Een conflict kan behoorlijk uit de hand lopen en in de papieren lopen. Maar Zelfstandigen Bouw staat met raad en daad voor je klaar.
Het aandeel vrouwen in de bouw in België groeit gestaag, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van Bouwunie. Dit nieuws bij onze zuiderburen werpt de vraag op: waarom gaat het bij de Belgen beter dan in Nederland? En wat doen wij daaraan?