Blog

Zzp’er in de bouw: wat doe je met je tarieven?

Zzp’ers in de bouw krijgen steeds hogere kosten voor hun kiezen voor materialen, grondstoffen en transport. Maar wie betaalt die rekening? De zelfstandige bouwer zelf toch zeker niet? Wat te doen met je prijs?

18 oktober 2022
2 minuten
Charles Verhoef

Het leven is gruwelijk duur geworden. Een grote verbouwing, nieuwe badkamer of het schilderen van het complete huis moet echt voor minder kunnen. Waarom moet een vakman 45 euro of zelfs meer ontvangen voor zijn werk? Dat kan toch wel voor een stukkie minder? Dit soort uitspraken van (potentiële) opdrachtgevers verwacht ik de komende tijd helaas weer steeds meer te moeten aanhoren. 

Jouw prijs omlaag?

Waarom? Omdat we met z’n allen een flink stuk minder te besteden hebben, maar wel nog steeds alles willen hebben. Omdat afpingelen bij de supermarkt niet kan. En je ook bij de energieleverancier en het benzinestation de volle pond moet betalen. En ha, de restauranthouder ziet je al aankomen met praatjes dat de rekening omlaag moet. Waarom zou jij als zzp’er in de bouw je tarieven dan wel omlaag gooien als een opdrachtgever daarom zeurt?

Vakmanschap is duur

Alsof voor jou het leven niet ook gruwelijk duur is geworden. Bang dat die opdrachtgever naar een ander stapt als je niets met je prijs doet? Zolang iedereen nog vol in het werk zit, hoef jij je daar geen zorgen over te maken. 

En nog veel belangrijker: vakmanschap heeft nu eenmaal zijn prijs. We leven in een wereld waarin steeds meer mensen met linkerhanden rondlopen. Waar vakmensen steeds schaarser worden. En die moeten nu eenmaal fatsoenlijk betaald worden. Dat is de simpele wet van vraag en aanbod.

Je bent het waard

Laat je dus niet imponeren door opdrachtgevers die vinden dat jouw prijs omlaag moet. Jij bent jouw prijs nu eenmaal dubbel en dwars waard. Laat hem anders lekker zelf de handen uit de mouwen steken. Wedden dat ‘ie dat niet kan?

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden