Blog

Blog bestuurslid Aad Schuiling: "Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu de paria."

24 juni 2020
2 minuten
Aad Schuiling

"Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu de paria."

Ik heb veel van de wereld mogen zien. En telkens als ik dan weer in Nederland terug ben, vind ik dat we hier best mazzel hebben.

Maar soms, als ik zie wat de politiek nu weer heeft bedacht, is het een ander verhaal. Nu willen ze de arbeidsmarkt reorganiseren. Al die zzp’ers, dat is niet goed. Die dragen maar weinig bij en zijn niet goed voor de belastingopbrengsten.

Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu ineens de paria! De coronacrisis heeft ze nieuwe munitie gegeven om aan te tonen dat wij niet voor onszelf kunnen zorgen. Want veel zzp’ers vroegen steun aan. We waren de enige niet, maar toch.

De overheid en reorganiseren, haha. Ze reorganiseren al decennia van alles en nog wat: het onderwijs, de zorg, de belastingdienst. En het schiet niet echt op hè. En nu weer de arbeidsmarkt. Heel wat plannetjes zijn al gelanceerd en weer ingetrokken: een minimumtarief voor zzp’ers, een zelfstandigenverklaring. Je zou verwachten dat ze er iets van hebben geleerd en beter naar ons luisteren.

Politiek: gebruik onze deskundigheid! Wij hebben goede diensten in de markt gezet. Ik denk aan de AOV Bouw en de AOV Profs voor zzp’ers buiten de bouw; en recent een pensioenvoorziening. Om de politiek te overtuigen zou het goed zijn als zo veel mogelijk zelfstandigen hiervan gebruik maken. Als de politiek dit gaat regelen, dan wordt het duur. Wel ga ik ervan uit dat de meeste van ons de huidige belastingvoordelen willen behouden. Daar zullen we bikkelhard voor moeten knokken!

Meer leden helpt om beter gehoord te worden. Mijn target is 15.000 leden. Helpen jullie een handje mee? We hebben allemaal wel zelfstandigen in ons netwerk. Laat hen ook lid worden van Zelfstandigen Bouw om samen een vuist te vormen.

Dat kan via: https://zelfstandigenbouw.nl/over-ons/contact/ of door te bellen met 0348 439 000.

Aad Schuiling, zzp'er en bestuurslid van Zelfstandigen Bouw

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden