Blog

Blog bestuurslid Aad Schuiling: "Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu de paria."

24 juni 2020
2 minuten
Aad Schuiling

"Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu de paria."

Ik heb veel van de wereld mogen zien. En telkens als ik dan weer in Nederland terug ben, vind ik dat we hier best mazzel hebben.

Maar soms, als ik zie wat de politiek nu weer heeft bedacht, is het een ander verhaal. Nu willen ze de arbeidsmarkt reorganiseren. Al die zzp’ers, dat is niet goed. Die dragen maar weinig bij en zijn niet goed voor de belastingopbrengsten.

Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu ineens de paria! De coronacrisis heeft ze nieuwe munitie gegeven om aan te tonen dat wij niet voor onszelf kunnen zorgen. Want veel zzp’ers vroegen steun aan. We waren de enige niet, maar toch.

De overheid en reorganiseren, haha. Ze reorganiseren al decennia van alles en nog wat: het onderwijs, de zorg, de belastingdienst. En het schiet niet echt op hè. En nu weer de arbeidsmarkt. Heel wat plannetjes zijn al gelanceerd en weer ingetrokken: een minimumtarief voor zzp’ers, een zelfstandigenverklaring. Je zou verwachten dat ze er iets van hebben geleerd en beter naar ons luisteren.

Politiek: gebruik onze deskundigheid! Wij hebben goede diensten in de markt gezet. Ik denk aan de AOV Bouw en de AOV Profs voor zzp’ers buiten de bouw; en recent een pensioenvoorziening. Om de politiek te overtuigen zou het goed zijn als zo veel mogelijk zelfstandigen hiervan gebruik maken. Als de politiek dit gaat regelen, dan wordt het duur. Wel ga ik ervan uit dat de meeste van ons de huidige belastingvoordelen willen behouden. Daar zullen we bikkelhard voor moeten knokken!

Meer leden helpt om beter gehoord te worden. Mijn target is 15.000 leden. Helpen jullie een handje mee? We hebben allemaal wel zelfstandigen in ons netwerk. Laat hen ook lid worden van Zelfstandigen Bouw om samen een vuist te vormen.

Dat kan via: https://zelfstandigenbouw.nl/over-ons/contact/ of door te bellen met 0348 439 000.

Aad Schuiling, zzp'er en bestuurslid van Zelfstandigen Bouw

Gerelateerd

Nieuws
14 maart 2024
2 minuten

BOUWSECTOR VREEST ONTOEGANKELIJKHEID BINNENSTEDEN

Met de invoering van zero-emissiezones in Nederlandse steden vanaf 1 januari 2025 staat de mogelijkheid om bouwwerkzaamheden uit te voeren in binnensteden op het spel. De brancheorganisaties Zelfstandigen Bouw, Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder en de ondernemers in de Afbouw, verenigd in de NOA, uiten hierover hun bezorgdheid in een brandbrief aan de VNG.

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden