Op deze pagina vind je het laatste nieuws, blogs, video’s en meer. We hebben regelmatig contact met de pers om op te komen voor de belangen van de ondernemer in de bouw. Ook nemen we regelmatig een kijkje op de werkvloer. Want we willen weten wat er bij jullie speelt.
Onder het kopje ‘blogs’ vind je maandelijks de ervaringen van onze bestuursleden. Zij werken allemaal in de bouw en vertellen hierover.
Onze ‘video’s’ leggen jou meer uit over onze diensten. Ook vind je hier interviews met onze leden.
Gebruik het filter om te sorteren op categorie.
De kogel is door de kerk. Er komt een avondklok vanaf aankomend weekend. Gelukkig is er voor zelfstandig ondernemers in de bouw een vrijstelling. Hiervoor moet je wel beschikken over een verklaring. Die verklaring kun je (waarschijnlijk) zelf invullen en moet je ook bij je hebben als je na half 9 buitenshuis bent.
Niets is zo veranderlijk als de maatregelen die worden genomen in coronatijd. Daarom hebben we alle geüpdate belastingmaatregelen voor jou op een rijtje gezet.
Het kabinet wil dat meer ondernemers overstappen van een bestelwagen op diesel of benzine naar een elektrische bus. Daarom is er vanaf maart 2021 een subsidieregeling bij de aanschaf van een elektrische bestelauto. Over een paar jaar wordt de aanschaf van elektrische bestelbussen onvermijdelijk. In 2025 voeren veel gemeenten namelijk zero-emissiezones in.
Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers.
De coronacrisis bewijst dat een sociaal vangnet voor zelfstandigen geen overbodige luxe is.
Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat zelfstandige schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Het hof wees de eis van Zelfstandigen Bouw af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen.
Ondernemers met personeel zijn op grond van de Arbowet verplicht een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, (RI&E) op te stellen. Dat is een lijst waarin alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf staan beschreven én een plan voor het oplossen van die risico’s. Maar ook jij als zelfstandig ondernemer kunt er mee te maken krijgen.
We hebben onze leden gevraagd of ze hun ziekte bij inkomen hebben geregeld. Uit de reacties blijkt dat: Maar liefst 43% bij AOV Bouw aangesloten is.
Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wij geven je graag nog enkele belastingtips waar je in 2021 je voordeel mee kunt doen.
Nee, als jij en je collega’s je netjes aan de regels houden niet. Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties.
We gaan alweer naar het einde van het jaar. Wat kun jij dit jaar nog regelen om er volgend jaar van te profiteren? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.
Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd. Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.
Interview met John Tuerlings over AOV Bouw van Zelfstandigen Bouw. John is zzp'er en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt als ervaringsdeskundige over het hoe en waarom van AOV Bouw.
Je kunt als zelfstandig ondernemer het risico van ziekte of een ongeval op verschillende manieren opvangen. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid is vaak erg duur. Zelfstandigen Bouw biedt jou daarom een betaalbaar alternatief: AOV Bouw, een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp’ers in de bouw.
Kees 't Hart is lid van Zelfstandigen Bouw en deelnemer aan AOV Bouw. In 2019 kreeg hij ernstige oogklachten en een hartinfarct. Kees vertelt waarom hij zo blij is met AOV Bouw.
Rechtsbijstand. Is dat echt nodig? Dat kost toch alleen maar geld en levert niets op? Nee! Zelfstandig ondernemer en bestuurslid John Tuerlings vertelt in deze video hoe Rechtsbijstand Compleet van Zelfstandigen Bouw hem heeft geholpen.
In dit interview spreekt John Tuerling over de pensioenvoorziening van Zelfstandigen Bouw. John is zelfstandig ondernemer en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Bij Zelfstandigen Bouw krijgen we regelmatig de vraag of we ook een pensioenvoorziening hebben. We luisteren graag naar jullie en daarom hebben we samen met pensioenspecialist Brand New Day een pensioenvoorziening samengesteld. Meer informatie vind je op onze website:
Leo Sulkers (metselaar) vertelt over zijn ervaring met de SpouwVast Wil jij ook zo'n handige SpouwVast? Als lid van Zelfstandigen Bouw krijg jij een mooie korting op je bestelling!
Het is de laatste kraam op de Startersdag in 2013 die Jeroen, expert in woningaanpassingen, tegenkomt. De kraam van Zelfstandigen Bouw. Hij wordt geadviseerd om als starter goed gedekt te zijn en sluit daarom een Rechtsbijstand af. Jeroen heeft hier geen spijt van gekregen. Door een conflict met een leverancier heeft hij de Rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw nu hard nodig.
In september 2020 heeft de 2000e deelnemer zich ingeschreven voor AOV Bouw! Hier zijn we natuurlijk super trots op. Reden genoeg voor een interview met hem.
Momenteel werk ik op een grote bouwplaats in Vianen. We hebben allemaal een geel hesje aan om iedereen er toch maar aan te herinneren 1,5 meter afstand te houden. Voor je de keet ingaat ontsmet je netjes je handen en blijf je ver uit elkaar. Ik blijf voor de gezelligheid (veiligheid) maar lekker in m’n busje zitten met een thermoskannetje koffie. Lekker knus. Voor mij is het even prima zo. Het werk gaat door en als we ons allemaal een beetje aan de regels houden zullen we hier hopelijk geen corona uitbraak krijgen.
Corona treft zelfstandig ondernemers in de bouw een stuk minder hard dan in het begin van de crisis. Nog geen tien procent is het afgelopen half jaar opdrachten kwijt geraakt, blijkt uit de eerste resultaten van een enquête van Zelfstandigen Bouw die door zo’n 400 zzp’ers is ingevuld.
Eind december weet je of je als zelfstandige schilder verplicht blijft pensioen op te bouwen bij het schilderspensioenfonds BPF. Donderdag was het hoger beroep in de rechtszaak die Zelfstandigen Bouw heeft aangespannen tegen schilderspensioenfonds BPF en de Staat om die verplichting van tafel te krijgen. Op 22 december doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak.
Midden in de eerste coronagolf, in de tijd dat de regering steunmaatregelen trof voor bedrijven en ondernemers, besloot Luuk Jansen (29) voor zichzelf te beginnen. Na elf jaar zegde hij zijn vaste baan bij Defensie op en werd ondernemer in de bouw. Ondanks, of misschien ook wel een beetje door corona.
De veel gehoorde stelling dat ondernemers niet sparen voor hun pensioen gaat in ieder geval voor zelfstandige schilders niet op. Zij sparen bijna allemaal om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Dit blijkt uit een representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia.
Af en toe ontvangen we de vraag van onze leden of ze gebruik kunnen maken van de ‘zwaarwerkregeling’. Hoe zit het nu precies met deze regeling?
Uit onderzoek van Cobouw.nl blijkt dat maar liefst 36% van alle bouwbedrijven afscheid heeft genomen van zelfstandig ondernemers. Reden genoeg om hier navraag over te doen bij onze leden.
De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft haar manifest gepubliceerd. In het manifest zijn de uitgangspunten en ideeën van de VZN uitgezet. Eén van de speerpunten in het manifest is het recht van zelfstandigen op een individueel sociaal vangnet (een financiële buffer voor ondernemersrisico’s). De overheid dient dat te stimuleren en faciliteren.
In de toch wel onzekere tijd waarin we nu leven, met een niet-aflatende stroom aan nieuws, analyses en meningen is het soms lastig om gefocust te blijven op de dingen die echt belangrijk voor mij zijn. Doordat de Nederlandse overheid de begrijpelijke beslissing heeft genomen om het openbare leven aanzienlijk in te perken, zie ik dat de afstand tussen mensen letterlijk en figuurlijk steeds groter wordt. En juist nu is het belangrijk dat we elkaar blijven inspireren en uitdagen.
De afgelopen periode zijn er veel besluiten genomen door de overheid. Misschien begint het je inmiddels te duizelen. Daarom hebben wij voor jou alles op een rij gezet.
Het zal de tijdgeest zijn dat steeds meer mensen in complottheorieën geloven. Dankzij corona zijn er ook weer een paar van die theorieën bijgekomen. Zo zou Microsoftoprichter en miljardair Bill Gates het virus de wereld in hebben geholpen. Hij zou een vaccin willen gebruiken om bij mensen een chip in te planten waarmee hij iedereens bewegingen kan volgen.
Op Prinsjesdag heeft de regering de beleidsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Hieronder hebben we de belangrijkste plannen voor je op een rij gezet.
Dat heeft de vereniging zojuist bekendgemaakt. Twee weken geleden werd al duidelijk dat vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL, de krachten bundelen. VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt.
Door de krachten te bundelen in de VZN, hopen zelfstandigenorganisaties ONL, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners een volwaardige stem te krijgen in politiek Den Haag. Van de Ven komt niet uit de gelederen van een van deze organisaties, maar toen ze werd benaderd voor de functie sprak het haar direct aan. „Concrete oplossingen bedenken voor de huidige zzp-problematiek. Daar maak ik me graag hard voor.”
Jakko Woudenberg uit Schagen is vrijdag in Almere uitgeroepen tot winnaar van de Vakwerk Awards 2020, dé vakprijs voor vakmanschap. Uit honderden inzendingen kende de jury hem de prijs toe voor zijn bijzondere, cirkelvormige parketvloer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.
De plannen van Het Kabinet voor volgend jaar pakken slecht uit voor zzp'ers. De zelfstandigenaftrek wordt op termijn met nog eens bijna 2000 euro verder verlaagd. Volgens bronnen in Den Haag wordt dit op Prinsjesdag bekend gemaakt. Vorig jaar besloot het kabinet al de zelfstandigenaftrek te verlagen van 7280 euro naar 5000 euro in 2028. Daar wordt nog een schep bovenop gedaan, waardoor de aftrek uiteindelijk daalt naar circa 3200 euro. Het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers wordt daardoor kleiner.
Ondernemersorganisaties ONL, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners bundelen de krachten om een volwaardige stem te krijgen in Politiek Den Haag over het beleid rond zzp’ers. Met de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen we een plek afdwingen aan de onderhandelingstafel.
Op 1 juli ging Nederland weer van het slot en maakten we ons op voor de zomervakantie. Echter in de rest van de wereld waren er nog nooit zo veel nieuwe corona-besmettingen per dag bij gekomen.
Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.
Waar zijn we in beland met zijn allen? In een situatie die de wereld op zijn kop zet? Die ons wakker schut uit de ratrace dat de aarde vernietigt? Of is het niet meer dan een virus die we binnenkort onder controle hebben? Zodat we weer lekker door kunnen met ons mooie leventje. Terwijl de culturele sector op zijn gat ligt, we een festival voorlopig alleen nog kunnen beleven op Youtube, bouwen en schilderen we door alsof er helemaal niets aan de hand is. En er is gelukkig ook niets aan de hand. Althans als we het hebben over de bouwproductie op dit moment.
Ik heb veel van de wereld mogen zien. En telkens als ik dan weer in Nederland terug ben, vind ik dat we hier best mazzel hebben. Maar soms, als ik zie wat de politiek nu weer heeft bedacht, is het een ander verhaal. Nu willen ze de arbeidsmarkt reorganiseren. Al die zzp’ers, dat is niet goed. Die dragen maar weinig bij en zijn niet goed voor de belastingopbrengsten.
Veel zzp’ers in de bouw vinden rechtsbijstand weggegooid geld. Vaak hebben zij hun twijfels over het nut van deze voorziening. Wat moet ik met juridische hulp? Ik maak hier toch nooit gebruik van? Rechtsbijstand gebruik je inderdaad niet dagelijks. Toch kun je ineens in een situatie komen waarin je het nodig hebt. Als je dan bijvoorbeeld een advocaat nodig hebt, kost je dat bakken met geld. Dakdekker Fred Burgers zat een jaar geleden in zo’n situatie. Hij vertelt over zijn ervaring met de rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw.
Hoe kom je van de zorg in de bouw terecht? Na jaren werkzaam te zijn geweest in de zorgsector, heb ik per 1 juni jl. de overstap gemaakt naar Zelfstandigen Bouw, in de functie van directeur van de werkmaatschappij. Waarom deze overstap en wat heb ik te brengen? Een nieuwe uitdaging, uit mijn comfortzone, nieuwsgierig naar de bouwsector… Dit zijn voor mij een aantal redenen de overstap te willen maken. Ik wil blijven leren en wordt daarin graag uitgedaagd.
Als bestuurslid van onze club moet je van alle markten thuis zijn. Twee weken geleden stond een heuse cameraploeg van Zelfstandigen Bouw voor mijn deur om promotiefilmpjes op te nemen. Met mij in de hoofdrol. Met de filmpjes willen we nog eens goed over het voetlicht brengen wat Zelfstandigen Bouw te bieden heeft en waar we voor staan. Dit met korte filmpjes in plaats van met lappen tekst. Want zeg eerlijk, wij bouwvakkers(sters) werken liever met onze handen dan dat we teksten gaan zitten lezen en ons verdiepen in de regelingen.
Het afgelopen jaar werden we vaak gebeld met vragen over pensioen. De een had geen zin om zijn zuurverdiende centen naar de belastingdienst te brengen en had iets gehoord over een ‘truc’ met pensioen. De ander had zijn dure AOV-verzekering kunnen opzeggen nu hij gebruik kan maken van AOV Bouw en wilde de vrijkomende 650 euro per maand in zijn pensioen stoppen. En weer een ander zag het niet zitten om op zijn 67ste nog te moeten werken, maar wilde met de camper door Europa trekken.
De economische crisis die het gevolg is van het coronavirus is geen gewone crisis.
Eindelijk voorjaar, na een lange natte winter is het nu tijd voor buitenklussen. Wie is daar niet aan toe? Wat duurde deze donkere winter lang dit keer, veel kwam er op ons af wat de dagen soms niet lichter kleurde. Ik denk aan de verplichte AOV, de zelfstandigenaftrek die deels verdwijnt en wat er verder op ons af gaat komen; misschien wel een verplicht pensioen.
Het zal je niet ontgaan zijn, er ligt momenteel een voorstel voor de AOV-verplichting voor alle zzp’ers. Een overzicht van het advies van de Stichting van de Arbeid over de AOV-plicht.