Actueel

Op deze pagina vind je het laatste nieuws, blogs, video’s en meer. We hebben regelmatig contact met de pers om op te komen voor de belangen van de ondernemer in de bouw. Ook nemen we regelmatig een kijkje op de werkvloer. Want we willen weten wat er bij jullie speelt.

Onder het kopje ‘blogs’ vind je maandelijks de ervaringen van onze bestuursleden. Zij werken allemaal in de bouw en vertellen hierover.

Onze ‘video’s’ leggen jou meer uit over onze diensten. Ook vind je hier interviews met onze leden.

Gebruik het filter om te sorteren op categorie.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
19 december 2023
2 minuten

Belangrijke fiscale veranderingen in 2024: Wat ondernemers kunnen verwachten

Met het naderen van het nieuwe jaar worden er verschillende fiscale veranderingen verwacht die invloed zullen hebben op ondernemers en belastingbetalers in Nederland. Deze veranderingen variëren van reiskostenvergoedingen tot belastingtarieven en hebben allemaal tot doel de financiële dynamiek te beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou als zelfstandig ondernemer die op 1 januari 2024 van kracht worden.

Nieuws
19 december 2023
2 minuten

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb): Strenger toezicht voor Kwalitatief Hoogwaardige Bouwwerken

Per 1 januari 2024 treedt de Wkb (Wet Kwaliteitsborging voor Bouwen) in werking. Wat betekent dat voor jou? Als je geen nieuwbouwprojecten aanneemt, niet zo heel veel. Hieronder meer informatie om de invoering van de Wkb weer helder te hebben. 

Nieuws
30 november 2023
2 minuten

Koen Dijkstra nieuwe voorzitter Zelfstandigen Bouw: Streven naar inclusiviteit en samenwerking

Als de nieuwe voorzitter van Zelfstandigen Bouw voel ik mij ongelooflijk bevoorrecht. Het is een rol die mij de kans biedt om mijn passie voor vakmanschap en mijn ervaring als zelfstandig schilder te verenigen met mijn toewijding aan de belangen van onze leden. Het is een uitdaging die ik met volle overgave zal aangaan.

22 november 2023
2 minuten

PUR werken in de bouw - Nieuwe regels, nieuwe risico's.

De introductie van nieuwe regelgeving met betrekking tot het werken met polyurethaan (PUR) brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor professionals in de bouw, waaronder ZZP'ers. Deze regels zijn gericht op het veilig gebruik van diisocyanaten, stoffen die vrijkomen bij het aanbrengen van PUR en ernstige allergieën kunnen veroorzaken. In dit artikel zullen we de regelgeving en de naleving van deze regels voor ZZP'ers in de bouw beschrijven.

20 november 2023
2 minuten

Mag ik nog wel een andere zzp'er inhuren?

Door alle discussies, besluiten van de Belastingdienst en een nieuw wetsvoorstel over zzp’ers is er veel onduidelijkheid ontstaan over wat nu nog wel en niet mag. We doen in dit document een poging om hierin klip en klaar duidelijkheid te geven.

30 oktober 2023
2 minuten

Zelfstandigen Bouw op Startersdag Kamer van Koophandel

Ben jij net gestart met je eigen bedrijf of denk je na over zelfstandig ondernemen in de bouw? Dan komt er veel op je af en zit je vast vol met vragen. Op zaterdag, 4 november zijn wij op de Startersdag van de Kamer van Koophandel. Kom langs en laat je door ons informeren. Wij begeleiden al jaren startende ondernemers in de bouw en helpen je op weg.

Nieuws
23 oktober 2023
6 minuten

Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Zelfstandigen Bouw heeft met verbazing kennis genomen van het Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Verbazing omdat de voorgestelde oplossingsrichtingen voorbij gaan aan het kernprobleem van de wet DBA. Dit wetsvoorstel suggereert dat het probleem gelegen is in een onvoldoende heldere wettelijke definitie van de arbeidsovereenkomst (art. 7:610 BW). De veelvuldige jurisprudentie van de afgelopen decennia hierover geeft daarentegen voldoende helderheid over wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst of niet. Het wetsvoorstel draagt niet bij aan extra verheldering. Integendeel, de voorgestelde criteria als ‘inbedding’ en ‘kernactiviteit’ zullen juist bijdragen aan de roep om meer jurisprudentie.

26 september 2023
2 minuten

Arbeidsongeschiktheid: het kan echt iedereen overkomen

Edgar Noijen, een hardwerkende schilder uit Oisterwijk, zag een advertentie op Facebook over AOV Bouw (Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Bouw) en werd deelnemer. Hij was nog niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en vond het UWV of een verzekering veel te duur. AOV Bouw vond hij een goed alternatief. Geheel onverwachts moest hij een hartoperatie ondergaan

11 september 2023
2 minuten

Nieuwe regeling voor slachtoffers gevaarlijke stoffen

De overheid introduceert een regeling voor mensen die ziek werden door gevaarlijke stoffen. Zelfstandigen helpt leden en deelnemers bij aanvragen deze tegemoetkoming. Zo ook Mat Lupsen die aan de schildersziekte lijdt. Lees zijn verhaal.

10 september 2023
2 minuten

Zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissie zones in een stadsgebied aanwijzen. Dit heeft voor jou als zelfstandig ondernemer invloed op waar je kunt werken en welke klussen je kunt aannemen. De subsidiepot voor 2023 is al leeg. Vanaf 9 januari kun je weer opnieuw aanvragen.

Column
29 augustus 2023
2 minuten

#VAKSJAAK - Kunstmatige Intelligentie in de Schildersbranche

De schildersbranche heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. We hebben gezien hoe sociale media ons dichter bij elkaar brachten en ons de kans gaven om wereldwijd kennis en inspiratie te delen. Maar nu staan we voor een nieuwe uitdaging: kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op onze schildersbranche.

22 juni 2023
2 minuten

Vakantiekracht inhuren

De vakantietijd hoeft niet altijd een reden te zijn om stil te zitten. Veel ondernemers hebben dan namelijk (tijdelijk) behoefte aan extra menskracht om het werk af te ronden.

Blog
13 juni 2023
1 minuut

Nieuwbouw stort in; volop werk in onderhoud

Het zal je niet zijn ontgaan. De stekker gaat uit steeds meer nieuwbouwprojecten. De verkoop van nieuwbouwwoningen is dan ook sinds vorige zomer sterk gedaald! Dit jaar wordt nog maar de helft gebouwd ten opzichte van vorig jaar. En het ziet er niet naar uit dat het snel weer aantrekt. De grote vraag is nu: moeten we ons zorgen maken?

Video
12 juni 2023
5 minuten

Charles' Minuut | Nieuwbouw stort in

Ben jij bang dat je straks werk verliest? Of zie jij ook brood in verduurzaming, innovatie en onderhoud?

12 juni 2023
2 minuten

Alles was fantastisch geregeld bij Zelfstandigen Bouw

Cor Ros, sinds 2019 deelnemer van AOV Bouw, zag in 2022 twee keer de pechduivel aankloppen. Eerst een hartinfact, daarna een hernia. Cor kon langere tijd niet werken, maar kreeg toch inkomen. “Ik was blij dat ik – samen met ruim 3.400 andere vakmensen - deelneem aan AOV Bouw, want tijdens mijn revalidatie kon ik een beroep doen op de gezamenlijke pot voor een inkomen. Die solidariteit spreekt me aan.”

Video
6 juni 2023
5 minuten

FAQ | Kan ik tussentijds geld van mijn rekening afhalen?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Kan ik tussentijds geld van mijn rekening afhalen?

Nieuws
2 juni 2023
2 minuten

Goede stap naar beter pensioenstelsel voor zelfstandigen!

'De hervorming van het pensioenstelsel met de nieuwe Pensioenwet is een belangrijke stap voor zelfstandigen'. Dat zegt het Netwerk Zelfstandig Ondernemers met daarin o.a. VZN, PZO, MKB-Nederland,VNO-NCW en talloze branches met veel zelfstandigen.

Video
25 mei 2023
5 minuten

FAQ | Moet ik na 2 of 5 jaar mijn AOV Bouw-deelname weer verlengen?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Moet ik na 2 of 5 jaar mijn AOV Bouw-deelname weer verlengen?

Video
16 mei 2023
5 minuten

FAQ | Hoe kan ik mijn ongevallenverzekering opzeggen?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Hoe kan ik mijn ongevallenverzekering opzeggen?

Blog
11 mei 2023
2 minuten

Conflict met een klant: dit moet je doen

Zonder klanten geen opdrachten. Zonder opdrachten geen omzet. Zonder blije klanten geen nieuwe opdrachten. Reden genoeg om klanten tevreden te houden. Maar betekent dat ook meteen dat klant áltijd koning is? Dat jij al hun grillen moet beantwoorden? Zelfs als ze onredelijk zijn? En of je nu schuld hebt of niet? Een conflict kan behoorlijk uit de hand lopen en in de papieren lopen. Maar Zelfstandigen Bouw staat met raad en daad voor je klaar.

Video
4 mei 2023
5 minuten

Charles' Minuut | Bedrijvenregister

Ben jij al eens te grazen genomen door zo'n oplichter? Laat in de comments weten hoe jij daarmee omging!

Video
25 april 2023
5 minuten

FAQ | Welke kosten worden bij Rechtsbijstand Compleet vergoed?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Welke kosten worden bij Rechtsbijstand Compleet vergoed?

Video
20 april 2023
5 minuten

Charles' Minuut | Verplichte AOV

Vind jij de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering ook zo'n gedrocht? Wij Wel!

Video
19 april 2023
5 minuten

Onder de bouwlamp | Paul van Berkel en Erik Kuipers

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met schilders Paul van Berkel en Erik Kuipers. Hoe regelen zij hun bestaan als zelfstandig ondernemers?

Video
17 april 2023
5 minuten

FAQ | Wat valt onder de dekking van de Collectieve Ongevallenverzekering via ZB?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Wat valt onder de dekking van de Collectieve Ongevallenverzekering via ZB?

Nieuws
6 april 2023
2 minuten

AOV-plicht zelfstandigen

Minister van Gennip van Sociale Zaken gaat een verplichte AOV-verzekering invoeren voor zelfstandigen. Wat houdt dit voor jou in?

Video
28 maart 2023
5 minuten

FAQ | Is incassoservice inbegrepen bij Rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Is incassoservice inbegrepen bij Rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw?

Nieuws
21 maart 2023
2 minuten

Raakt bouwbranche in een dip?

Minister Hugo de Jonge van Volhuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft grootse plannen om het woningtekort aan te pakken. Maar moeilijke marktomstandigheden helpen op dit moment niet mee. Door de snel gestegen rente, inflatie en dure materialen lijkt de bouwsector een zware periode tegemoet te gaan, zo blijkt uit een rapport van ABN Amro.

Video
17 maart 2023
5 minuten

Charles' Minuut | Je kan ook 'nee' zeggen

Is klant ALTIJD koning?

Video
14 maart 2023
5 minuten

FAQ | Wat kost de Collectieve Ongevallenverzekering van Zelfstandigen Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Wat kost de Collectieve Ongevallenverzekering van Zelfstandigen Bouw?

Video
9 maart 2023
5 minuten

Testimonial | Lucas Bes

Leden van Zelfstandigen Bouw delen hun ervaringen. In deze video: Op de werkplaats van meubelmaker Lucas zit een ongeluk in een klein hoekje. Ook voor zijn vriendin en twee bonuskids geeft het vangnet bij Zelfstandigen Bouw een goed gevoel. Heb jij iets geregeld voor als je arbeidsongeschikt raakt?

Blog
8 maart 2023
2 minuten

Meer vrouwen in Belgische bouw, maar waar blijft Nederland?

Het aandeel vrouwen in de bouw in België groeit gestaag, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van Bouwunie. Dit nieuws bij onze zuiderburen werpt de vraag op: waarom gaat het bij de Belgen beter dan in Nederland? En wat doen wij daaraan?

Video
2 maart 2023
5 minuten

FAQ | "Ja-ja, wel betalen, maar niet uitkeren zeker?"

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: "Ja-ja, wel betalen, maar niet uitkeren zeker?"

Video
16 februari 2023
5 minuten

Onder de bouwlamp | Lucas Bes

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met Lucas Bes van Luucs Meubel Ontwerpen. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Blog
14 februari 2023
2 minuten

Gereedschapsoplichting: laat je niet verleiden

Er hebben zich al meerdere gedupeerden van nieuwe oplichtingspraktijken bij ons gemeld. Oplichters worden steeds gewiekster. Wat ze nu weer hebben bedacht? Ze verleiden je met datgene waarvan jouw hart sneller gaat kloppen: gereedschap. En dat doen ze sluw. Want ze overrompelen je en houden je een vette vis voor in de vorm van een forse korting (althans dat beweren ze). Laat je niet verleiden door deze bedriegers!

Video
2 februari 2023
5 minuten

FAQ | Waarom rechtsbijstand bij Zelfstandigen Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Waarom rechtsbijstand bij Zelfstandigen Bouw?

Video
30 januari 2023
5 minuten

Charles' Minuut | Beroepsonderwijs

Hoe krijgen we de jongeren weer de bouw in?

Nieuws
20 januari 2023
2 minuten

Bescherm je tegen het consumentenrecht

Particuliere opdrachtgevers hebben veel rechten. Het Nederlands Recht vindt dat consumenten beschermd moeten worden tegen professionals zoals jij.

Blog
19 januari 2023
2 minuten

Help de bouw: herstel het beroepsonderwijs

Er is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Maar de bouwsector trekt al jaren te weinig leerlingen en de daling lijkt nog lang niet voorbij. Hoe kan het dat de maatschappij hoger nog steeds als beter blijft zien? Terwijl de vooruitzichten na een technische opleiding zo goed zijn? Tenminste, zodra we die theoretische opleidingen op de schop hebben genomen…

Video
19 januari 2023
5 minuten

Charles' Minuut | Afspraken nakomen

Afspraak is afspraak? Als je het niet zwart op wit hebt vastgelegd is het hun woord tegen jouw woord. Heb jij al iets geregeld voor als je een conflict krijgt?

Video
12 januari 2023
5 minuten

FAQ | Wat is het verschil tussen een collectieve ongevallenverzekering en AOV Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Wat is het verschil tussen een collectieve ongevallenverzekering en AOV Bouw?

Video
23 december 2022
3 minuten

De Kerst Top 3 | Zelfstandigen Bouw

Met de kerstdagen achter de rug hebben we weer volop van alle sfeervolle kerstmuziek kunnen genieten. Wij vroegen: Wat is jouw favoriete kerstnummer? Uit de inzendingen maakten wij een Top 10, met drie prachtnummers hier uitgelicht!

Video
21 december 2022
5 minuten

FAQ | Wat zijn de kosten van AOV Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Wat zijn de kosten van AOV Bouw?

Video
16 december 2022
5 minuten

Fijne feestdagen | Zelfstandigen Bouw

Een kerstgroetje namens iedereen van Zelfstandigen Bouw! Wij wensen iedereen in de bouw en daarbuiten prettige feestdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar. Ook in 2023 blijven we je op de hoogte houden van al het nieuws in de bouw, via onze socialmediakanalen.

Video
15 december 2022
5 minuten

Onder de bouwlamp | Gerwin Thissen

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met Gerwin Thissen, zzp'er in de bouw. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Video
14 december 2022
5 minuten

FAQ | Waarom zou ik een ongevallenverzekering afsluiten?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Waarom zou ik een ongevallenverzekering afsluiten?

Blog
13 december 2022
2 minuten

Carrièrekansen: de bouwer is de nieuwe dokter of advocaat

Wat zijn belangrijke overwegingen bij het maken van een beroepskeuze? Passie voor het vak? Baangarantie? Salaris? Om drie redenen word je tegenwoordig geen piloot, dokter of advocaat meer, maar ga je de bouw in! Dus wil een kind bouwvakker worden? Voel dan geen teleurstelling, maar wees trots.

Video
8 december 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Inflatie en voorschot

Hoe zorg je ervoor dat je aan het einde van je klus je centen krjgt? Onze voorzitter Charles Verhoef geeft zijn beste tip...

Video
7 december 2022
5 minuten

FAQ | Wat is het verschil tussen de traditionele AOV en AOV Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Wat is het verschil tussen de traditionele AOV en AOV Bouw?

Video
1 december 2022
5 minuten

FAQ | Waarom rechtsbijstand?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Waarom rechtsbijstand?

Nieuws
28 november 2022
1 minuut

Oplichting en fraude: laat je niet misleiden

Zoals elk jaar worden we in de laatste maanden weer regelmatig gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn geworden van oplichting of fraude. Wees daarom waakzaam en tuin er niet in! Pas op met mondelinge toezeggingen en onderteken nooit een mail, overeenkomst of bericht via WhatsApp. Of nog beter: hang meteen op of gooi de mail direct weg.

Blog
24 november 2022
2 minuten

Bijeenkomst: Jubilarissen in het zonnetje

Het was weer een succes! De jubilarissen werden in het zonnetje gezet om hun langdurende steun en deelname bij Zelfstandigen Bouw te vieren.

Video
23 november 2022
5 minuten

FAQ | Wat is een ongevallenverzekering?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Wat is een ongevallenverzekering?

Video
22 november 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Trots op de bouwers

In plaats van trots te zijn op onze bouwers, maakt onze overheid het de mensen in de bouw niet makkelijk...

Video
17 november 2022
5 minuten

Onder de bouwlamp | Paul Woudstra

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met Paul Woudstra van Klussenbedrijf Puurnatuur. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Blog
15 november 2022
2 minuten

Stort de bouw straks weer in?

Om nieuwe klussen zit de bouw nog niet verlegen; de vraag naar bouw en verbouw is nog steeds groot. Maar het wordt onze bouwers niet makkelijk gemaakt met de stijgende materiaalprijzen, eindeloze vergunningen, dalende koopkracht, frustrerende vertragingen en lachwekkende kabinetsplannen. Moeten we ons zorgen maken over de toekomst van de bouw?

Video
11 november 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Rechtsbijstand

Onze rechtsbijstand kost per jaar(!) minder dan een advocaat per uur... Voorkom een hoop kosten, zorgen en verloren tijd voor slechts 240 euro per jaar!

Video
3 november 2022
5 minuten

FAQ | Ik leg geld opzij voor als ik ziek word. Dat is toch ook prima?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Ik leg geld opzij voor als ik ziek word. Dat is toch ook prima?

Nieuws
25 oktober 2022
1 minuut

Lid worden van Zelfstandigen Bouw, waarom zou je?

Testimonial: André Leferink, specialist in dak- en gevelproducten, koos bewust voor de ondersteuning van Zelfstandigen Bouw. "Ik zag dat het zinvol was om lid te worden van deze goed georganiseerde club."

Video
20 oktober 2022
5 minuten

Onder de bouwlamp | André Leferink

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met André Leferink, eigenaar van ASP Kunststoffen. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Blog
18 oktober 2022
2 minuten

Zzp’er in de bouw: wat doe je met je tarieven?

Zzp’ers in de bouw krijgen steeds hogere kosten voor hun kiezen voor materialen, grondstoffen en transport. Maar wie betaalt die rekening? De zelfstandige bouwer zelf toch zeker niet? Wat te doen met je prijs?

Video
13 oktober 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Hoger tarief verkopen

Hoe verkoop je een hoger tarief aan je klanten? Onze voorzitter Charles Verhoef geeft antwoord.

Video
4 oktober 2022
5 minuten

FAQ | Voor wie is AOV-Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Voor wie is AOV-Bouw?

Video
20 september 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Prinsjesdag 2022

12% inflatie! Dat merk je wel in je portemonnee... Het kabinet belooft ons te compenseren, maar voor zelfstandige ondernemers zit er een addertje onder het gras. Daarom dit advies van voorzitter Charles Verhoef.

Video
15 september 2022
5 minuten

Onder de bouwlamp | Koen Dijkstra

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met Koen Dijkstra, meesterschilder en restaurateur van beroep. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Blog
13 september 2022
1 minuut

Snelheidsduivel

Op mijn vijftiende werd ik gegrepen door het snelheidsvirus. Een ritje achterop de motorfiets van het vriendje van mijn zus maakte mij direct verslaafd aan motorracen. En verslaafd ben ik tot op de dag van vandaag. Twee zware motorongelukken hebben me niet laten afkicken. Vroeger wapperde lange haren onder mijn helm. Nu al jaren grijze haren.

Video
8 september 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Hypocriete mensen

Onze voorzitter Charles Verhoef is behoorlijk allergisch voor hypocriete mensen. Wat vind jij? Eens of oneens?

Video
1 september 2022
5 minuten

FAQ | Waarom Zelfstandigen Bouw?

In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Waarom Zelfstandigen Bouw?

Video
30 augustus 2022
5 minuten

Testimonial | Twan Leemans

Leden van Zelfstandigen Bouw delen hun ervaringen. In deze video: Tegelzetter Twan Leemans kreeg dankzij Rechtsbijstand Compleet bij Zelfstandigen Bouw na een geschil met een klant toch zijn centen. En dat is niet het enige voordeel! In deze video vertelt hij waarom hij Zelfstandigen Bouw aan jonge bouwers aanraadt.

Nieuws
16 augustus 2022
1 minuut

Ben jij een beunhaas of een vakman?

Vorige week mocht ik op de radio vertellen over beunhazen die een stevig graantje meepikken van de drukte in de bouw. Consumenten denken een vakman in te schakelen en worden getrakteerd op prutswerk.

Blog
21 juli 2022
2 minuten

TV-tips: Wat zijn de leukste programma's over de bouw?

Bouwers houden van hun vak. En als we al die bouw- en woonprogramma’s op tv mogen geloven, kijken veel mensen thuis graag toe. Daarom zetten we de leukste bouwprogramma’s op een rij in deze ultieme tv-gids voor bouwers en niet-bouwers.

Video
1 juli 2022
5 minuten

Onder de bouwlamp | Robert Verbeek

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met Robert Verbeek, aannemer van beroep. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Video
1 juli 2022
5 minuten

Onder de bouwlamp | Tjeerd Meinardi

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met Tjeerd Meinardi, zzp'er in de bouw. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Nieuws
24 juni 2022
1 minuut

Je moet dit soort zaken gewoon goed regelen

Na een geschil over het afwerkniveau van een tegelvoer ontstond een discussie tussen een ontevreden klant en de vakman, in dit geval tegelzetter Twan Leemans uit Veldhoven. Twan is lid van Zelfstandigen Bouw, waarvan de juridische afdeling twee keer met succes in actie kwam voor de 52-jarige tegelzetter.

Video
24 juni 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Vakwerk Awards

Wat is het bewijs dat vakmanschap écht wordt gewaardeerd? Onze voorzitter Charles Verhoef kwam erachter tijdens de uitreiking van de Vakwerk Awards.

Blog
17 juni 2022
1 minuut

Wat is een lijf waard?

Druk, beredruk. Niet een week, niet een maand. Nee, al een hele tijd is het erg druk in de bouw. Lange werkdagen zijn heel normaal geworden. De volgende opdracht wacht en je wilt je vaste klanten niet teleurstellen. En als je jong bent kan je de hele wereld aan. Dus wat is het probleem. Helemaal niets. Nu dan tenminste.

Video
17 juni 2022
5 minuten

Interview Ronald Engel | Chronisch tekort aan geschoolde mensen in de bouw

Regelmatig zoeken wij mensen in de bouw op en vragen we hun mening. Hoe kunnen we de bouw verbeteren? Met deze week in de spotlight: Ronald Engel. Een succesvol aannemer in de bouw die pleit om de aanwas van jongeren te verbeteren.

Blog
7 juni 2022
1 minuut

Uurtarief van € 65

Huisartsen beweren dat vakmensen voor een uurtarief van € 65 hun bed niet uitkomen. Voorzitter Charles Verhoef weet zeker dat het tekort aan vakmensen als sneeuw voor de zon verdwijnt als zij € 65 per uur verdienen. En daarmee eindelijk de waardering krijgen die ze toekomt.

Video
7 juni 2022
5 minuten

Charles' Minuut | Uurtarief van 65 euro

Huisartsen beweren dat vakmensen voor een uurtarief van € 65 hun bed niet uitkomen. Voorzitter Charles Verhoef weet zeker dat het tekort aan vakmensen als sneeuw voor de zon verdwijnt als zij € 65 per uur verdienen. En daarmee eindelijk de waardering krijgen die ze toekomt.

Nieuws
19 mei 2022
1 minuut

AOV Bouw: het alternatief voor de peperdure verzekering

Zelfstandigen Bouw biedt een betaalbaar en eerlijk alternatief voor de vaak peperdure arbeidsongeschiktheidsverzekering. AOV Bouw is de arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zelfstandigen in de bouw. Mooie praatjes, maar wat kost dat dan?

Video
19 mei 2022
5 minuten

Onder de bouwlamp | Stefan Ippel

Inspirerende projecten van vaklieden verdienen aandacht! Wij lichten ze uit in de serie: 'Onder de bouwlamp'. Van verbouwingen tot duurzaam renoveren. Wij vragen de bouwers: Hoe doe je dat? En hoe regel jij je bestaan verder, als zelfstandige bouwer? Met de nodige handige tips! Deze maand met Stefan Ippel van Stayrelaxed Outdoor Living. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?

Nieuws
9 mei 2022
1 minuut

Bij Zelfstandigen Bouw zijn mijn belangen in goede handen

Bert Huinink (47) was 23 jaar lang in vaste dienst van een aannemersbedrijf, maar begon vier jaar geleden voor zichzelf als allround vakman voor volledige (ver)bouwklussen. “Ik wilde wat anders, zocht meer uitdaging. En dat bevalt me nog steeds prima”, stelt de Achterhoeker lachend vast.

Nieuws
25 april 2022
1 minuut

Inkomensdaling vakman door prijsstijging materialen

De enorme stijging van de kosten van bouwmaterialen kost zelfstandigen in de Bouw geld en opdrachten. Ruim de helft heeft zijn inkomen zien dalen. Ruim een derde is projecten mis gelopen, blijkt uit een peiling van ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
11 april 2022
Kijktijd ca. 12 minuten per video

Nominaties Vakwerk Awards bekend

De nominaties voor de Vakwerk Awards zijn bekend! Er was weer prachtig vakwerk ingezonden. De genomineerden werden met een smoes naar een studio gelokt en dachten dat ze daar een klus moesten doen. Eenmaal in de studio werden ze door Frits Sissing en de jury in het zonnetje gezet. Bekijk de video's en zie hoe de genomineerden verrast waren met het nieuws van hun nominatie.

Nieuws
5 april 2022
1 minuut

Zelfstandigen Bouw krijgt via VZN stem in de SER

Twee jaar geleden nam Zelfstandigen Bouw het initiatief om samen met andere zzp-organisaties de krachten te bundelen. Hiervoor werd VZN opgericht. Met VZN moest een krachtiger geluid richting de politiek worden gegeven als het gaat om de belangen van zelfstandigen.

Nieuws
15 maart 2022
1 minuut

Uitslag enquête ondernemerskrediet

Onlangs hielden we een enquête over de bereidheid van banken leningen te verstrekken. Daarop werd massaal gereageerd. Lees de uitslag.

Column
15 maart 2022
1 minuut

Voorrijkosten

De brandstofkosten rijzen de pan uit. En het einde is nog niet in zicht. Automobilisten betalen recordprijzen aan de pomp. Je zou wel gek zijn dat als zelfstandig ondernemer voor eigen rekening te nemen als de opdrachtgevers voor je in de rij staan. Lees de column van onze voorzitter Charles Verhoef.

Nieuws
22 februari 2022
1 minuut

Enquête Ondernemerskrediet

De laatste tijd bereiken ons steeds meer verhalen over banken die terughoudend zijn in het verstrekken van leningen, of zelfs helemaal geen leningen meer verstrekken aan zelfstandig ondernemers. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Nieuws
4 februari 2022
1 minuut

Invoering Wet Kwaliteitsborging uitgesteld

De geplande invoering van de Wet Kwaliteitsborging op 1 juli wordt uitgesteld naar 1 oktober 2022 of 1 januari 2023.

Nieuws
11 januari 2022
2 minuten

Subsidie op nieuwe elektrische bestelwagens

Via een nieuwe regeling kun je maximaal € 5.000 subsidie krijgen als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of least. De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt tot eind 2025. Om voor deze regeling in aanmerking te komen gelden er wel een aantal voorwaarden.

Nieuws
10 januari 2022
2 minuten

Hoeveel inflatie kent jouw tarief?

Het inflatiespook is weer terug. En niet zo’n klein beetje ook. Fors stijgende brandstofprijzen, energieprijzen die de pan uit knallen, duurdere bouwmaterialen, hogere prijzen voor levensmiddelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Nieuws
6 december 2021
2 minuten

Lever jij het beste vakwerk van Nederland?

Lever jij het beste vakwerk van Nederland? Meld je aan voor Vakwerk Awards: een initiatief van Zelfstandigen Bouw en Bouwmaat

Column
3 december 2021
1 minuut

Het was me een jaartje

Geen vuurwerk, wel schaatsen op natuurijs. Zo herinner ik me het begin van 2021, het tweede jaar waarin corona en de maatregelen tegen corona het land beheersten.

3 december 2021
2 minuten

Samenwerken in een v.o.f. of BV?

Veel zelfstandigen werken met elkaar samen. Ze schakelen elkaar in bij opdrachten en rekenen dan onderling met elkaar af. Een vorm van samenwerken die optimaal flexibel is. Als het je niet bevalt om er mee door te gaan, kan je makkelijk van elkaar af.

Column
2 november 2021
2 minuten

Betaal minder belasting

Het jaar loopt alweer ten einde. Waarschijnlijk heb je volop in het werk gezeten en goed verdiend. Dat is mooi! Keerzijde van goed verdienen is ook veel belasting betalen. Daar valt wat aan te doen. Stop wat geld in je pensioenpot voor later.

Nieuws
25 oktober 2021
2 minuten

Oplichting en fraude

We weten het allemaal. De tijd dat je iemand op zijn blauwe ogen of woord kon vertrouwen lig al even achter ons. Toch worden wij regelmatig gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn geworden van oplichting of fraude.

Column
5 oktober 2021
2 minuten

Geef de leugen geen gelijk

Iedereen liegt weleens. Al is het maar een leugentje om bestwil. Als er geld mee in het geding is, neemt het aantal leugenaars rap toe. Elke dag wordt onze juridische helpdesk gebeld door leden die hiervan de dupe dreigen te worden.

3 september 2021
2 minuten

Hierdoor waren zijn laatste weken zonder financiële zorgen

Op zijn 55e besloot René zich toch maar aan te melden voor AOV Bouw. Voor de zekerheid, want hij werd een dagje ouder. Geen moment had hij verwacht dat hij er zo snel een beroep op zou moeten doen.

31 augustus 2021
2 minuten

Voorkom problemen bij prijsstijgingen bouwmaterialen

De afgelopen tijd zijn de prijzen van bouwmaterialen flink gestegen door de grote schaarste. Vaak zit er tijd tussen je offerte, de getekende overeenkomst en de start van je klus. Communiceer daarom helder over de prijzen en voorkom discussie achteraf over de hoogte van je factuur. Hoe je dat doet lees je in onze tips.

Nieuws
16 augustus 2021
1 minuut

Zelfstandigen Bouw berust in uitspraak over schilderspensioen

Geen cassatie, omdat de kans op succes gering is. De Hoge Raad geeft slechts beperkt oordeel over de uitspraak van het Gerechtshof. Daarnaast is een gang naar de Hoge Raad een zeer kostbare en jarenlange slepende procedure.

16 juli 2021
2 minuten

Juridische hulp van Zelfstandigen Bouw na conflict met garage

Na een aanrijding in zijn woonplaats Oud-Alblas weet Nagy Khalil twee dingen zeker: hij gaat nooit meer naar de garage waar hij zijn bedrijfsbus heeft laten repareren én hij is blij dat hij als zelfstandig schilder voor rechtsbijstand is verzekerd bij Zelfstandigen Bouw. Want dat heeft hem prima geholpen bij zijn conflict met de garage.

Nieuws
13 juli 2021
1 minuut

Pensioenproef zelfstandigen vastgelopen

Ministerie werkt niet mee aan vrijwillig pensioen opbouwen bij BPF

Nieuws
15 juni 2021
2 minuten

Pensioen regelen moeilijk?

Je weet best dat het slim is na te denken over je pensioen. Maar grote kans dat je er niet aan toe komt. Daarom hebben wij het voorwerk voor je gedaan en de belangrijkste zaken op een rij gezet. Lees verder, want hoe eerder je je pensioen regelt, des te gunstiger het voor je is.

Blog
15 juni 2021
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: 'Een keurslijf past niemand'

"Een standaardregeling voor een aov voor zelfstandige ondernemers werkt gewoon niet". Met deze stelling roept voorzitter Charles Verhoef minister Koolmees op om af te stappen van een regeling waaraan iedereen gedwongen moet meedoen.

Nieuws
26 mei 2021
2 minuten

Uitslag enquête aanschaf elektrische bus

Bijna de helft van de zelfstandig ondernemers in de bouw zou wel een elektrische bedrijfswagen aanschaffen als die voldoende bereik en voldoende laadvermogen heeft voor het dagelijkse werk. Iets meer dan de helft ziet een elektrische bus niet zitten. Dat blijkt uit een peiling die Zelfstandigen Bouw heeft gehouden onder vakmannen naar aanleiding van de aankondiging dat steden in 2025 busjes op diesel en benzine uit het centrum weren.

Nieuws
25 mei 2021
2 minuten

Tegenstrijdige regels

Tegenstrijdige wetten en regels maken van het aanvragen van een omgevingsvergunning een hele puzzel. De BENG-norm, de MPG-norm, de stikstofregels: om een omgevingsvergunning te krijgen moet je aan al deze milieu-eisen voldoen. Maar dat gaat bijna niet want die eisen staan soms haaks op elkaar. Heeft volgens de ene regel het gebruik van beton de voorkeur, dan moet je volgens de andere regel juist hout gebruiken. Ga er maar aan staan als aannemer.

Nieuws
24 mei 2021
2 minuten

Verleng bijzonder uitstel vóór 1 juli

Dringend advies Belastingdienst: Heb je al bijzonder uitstel van betaling? Vergeet dan niet deze tijdig te verlengen. Dit kan tot 1 juli 2021!

Nieuws
23 mei 2021
2 minuten

Bouwspraak campagne

Nieuwe Bouwspraakcampane moet zorgen voor veiligere bouwplaatsen

Nieuws
26 april 2021
3 minuten

Elektrische bedrijfsbus is niet geschikt

Simon Rijnboutt uit Almere maakt kasten en keukens op maat. Zijn meubelmakerij Kastwerk heeft klanten in het hele land. Ook in steden als Utrecht en Amsterdam, die net als zo’n 30 andere steden, hebben aangekondigd vanaf 2025 bestelwagens en vrachtwagens die op diesel of benzine rijden uit het centrum te weren. Dat stelt Simon Rijnboutt voor een probleem, want hij heeft een dieselbus.

Nieuws
26 april 2021
3 minuten

Check je opzicht clausule

Opzicht is een beruchte uitsluiting op veel aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven (AVB). Het levert vaak discussie op omdat niet altijd duidelijk is wanneer er nu precies sprake is van opzicht.

Column
26 april 2021
3 minuten

In gesprek met de Koning

Column Koen over het online werkbezoek met de Koning

Nieuws
25 april 2021
3 minuten

Misvattingen bij zzp'er over kosten sociaal vangnet

Frits Sissing heeft zich als ambassadeur verbonden aan de nieuwe Stichting Zelfstandige Professionals met als doel bewustwording creëren bij zzp’ers over het belang van een vangnet.

Nieuws
13 april 2021
3 minuten

Acquisitiefraudeurs actief

De laatste tijd ontvangen wij weer meldingen van leden die te maken krijgen met vormen van acquisitiefraude.  Bij acquisitiefraude benaderen advertentiebureaus ondernemers voor het plaatsen van advertenties. Het kan gaan om vermeldingen op websites of om advertenties in bladen of magazines.   Je kunt per telefoon benaderd worden, maar ook via Whatsapp

Nieuws
1 april 2021
4 minuten

Interview met Natascha Huis in ’t Veld - Zelfstandig ondernemer in de bouw en lid van Zelfstandigen Bouw

Vijf jaar geleden werd Natascha door haar vader gevraagd om samen een eigen bedrijf te starten in de bouw. Natascha heeft een administratieve achtergrond, maar twijfelde geen moment aan deze grote stap.

29 maart 2021
2 minuten

Cadeautje van de fiscus

Het is wederom de tijd van belastingaangifte en dus ook belasting betalen. Veel belasting betalen betekent dat je goed verdient. Goed verdienen betekent ook dat je veel belasting kunt besparen. Met aftrekposten draagt de fiscus aardig bij in datgene dat je hebt gekocht.

Nieuws
23 maart 2021
3 minuten

TONK-loketten openen in maart 2021

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld om een terugval in je inkomsten als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Je kunt hier gebruik van maken als een beroep op andere regeling niet (meer) mogelijk is.

Nieuws
11 maart 2021
3 minuten

Betaal minder belasting bij je aangifte

Het is weer het moment voor de jaarlijkse belastingaangifte. Omdat de Belastingdienst begin maart te kampen had met storing, is de aangifteperiode verlengd naar 8 mei (was 1 mei).  Wil je niet te veel belasting betalen? Maak dan gebruik van aftrekposten en fiscale regelingen. De belangrijkste aftrekposten voor ondernemers voor de inkomstenbelasting hebben we op een rij gezet.

9 maart 2021
2 minuten

De allergrootste misvatting over het pensioen

De allergrootste misvatting over pensioen is wel dat het volstrekt niet nodig is om daarvoor iets te regelen. “Ik heb al pensioen opgebouwd in de tijd dat ik voor een baas werkte.” of “ik heb straks geen hypotheek meer dus kan ik met veel minder uit.” zijn de meest gebezigde uitspraken van zelfstandigen als het gaat om het regelen van je pensioen.

9 maart 2021
2 minuten

Verkorte wachttijd

Ben jij deelnemer aan AOV Bouw dan kom je in aanmerking voor een schenking zodra je twee maanden ziek bent.

9 maart 2021
2 minuten

Er valt wat te kiezen. Of toch niet?

Maar liefst 3 dagen om jouw stem uit te brengen op de politicus van uw voorkeur. Maar liefst 37 partijen doen mee. Je kunt stemmen op de BBB of op de Feestpartij en nog 35 andere partijen.

Column
2 maart 2021
3 minuten

Een bouwbedrijf met alleen vrouwen

Al 25 jaar werk ik als vrouw in een mannenwereld. Ik ken schildersbedrijven waar alleen vrouwen werken. En ik ken een jonge vrouw die onlangs een onderneming in het installatiewerk is gestart en vrouwen wil opleiden in dit vak. Een bouwbedrijf met alleen vrouwen zou dat ook mogelijk zijn, vraag ik me wel eens af.

Video
19 februari 2021
3 minuten

Bedrijfsvideo Zelfstandigen Bouw

Wij zijn Zelfstandigen Bouw. Maar waar staan we eigenlijk voor? Wat is onze drijfveer? Waarom zou je je aansluiten onze organisatie? In de bedrijfsvideo van Zelfstandigen Bouw krijg je antwoord op al deze vragen.

Nieuws
16 februari 2021
1 minuut

Nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2022

Er komt een nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2022. Deze wet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

Nieuws
16 februari 2021
2 minuten

Per 15 februari 2021 meer kleine bedrijven toegang tot TVL

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zelfstandigen bij het betalen van een deel van hun vaste lasten tijdens de coronacrisis.

Nieuws
16 februari 2021
2 minuten

Wet Kwaliteitsborging bouw (Wkb): Maatregelen om kwaliteit in de bouw te verbeteren

Per 1 januari 2022 treedt de Wet Kwaliteitsborging bouw in werking. Deze wet bevat maatregelen om de kwaliteit in de bouw te verbeteren en de positie van de particuliere en zakelijke consument in de bouw te beschermen.

15 februari 2021
3 minuten

Alle misverstanden over AOV Bouw op een rij

Er zijn nogal wat misverstanden over onze AOV Bouw voorziening. In dit artikel helpen we al deze misverstanden uit de wereld.

Nieuws
12 februari 2021
1 minuut

Geen vorstverlet voor zelfstandigen

Kun je momenteel niet werken door de vorst in Nederland? Helaas is dat een ondernemersrisico.

Blog
2 februari 2021
3 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Eén miljoen woningen"

De tijd van mooie woorden en grote beloften is weer aangebroken. Want het is verkiezingstijd en dan buitelen de politieke partijen over elkaar heen met de mooiste plannen en beloften. Eén daarvan is het aanpakken van de woningnood. Maar liefst één miljoen woningen moeten er in 10 jaar tijd bijkomen, roepen diverse partijen. 

Nieuws
2 februari 2021
5 minuten

Tozo 3: Inkomensondersteuning en leningen

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. 

Nieuws
22 januari 2021
1 minuut

Vrijstelling avondklok voor zelfstandig ondernemers in de bouw

De avondklok is inmiddels een feit. Ook als zelfstandig ondernemer heb je hier mee te maken. Als het echt noodzakelijk is om na 21:00 aan het werk te zijn, heb je een verklaring nodig.

20 januari 2021
5 minuten

Belastingmaatregelen in coronatijd

Niets is zo veranderlijk als de maatregelen die worden genomen in coronatijd. Daarom hebben we alle geüpdate belastingmaatregelen voor jou op een rijtje gezet.

19 januari 2021
2 minuten

Subsidie op elektrische bestelbus

Het kabinet wil dat meer ondernemers overstappen van een bestelwagen op diesel of benzine naar een elektrische bus. Daarom is er vanaf maart 2021 een subsidieregeling bij de aanschaf van een elektrische bestelauto. Over een paar jaar wordt de aanschaf van elektrische bestelbussen onvermijdelijk. In 2025 voeren veel gemeenten namelijk zero-emissiezones in.

Nieuws
14 januari 2021
3 minuten

Vereniging Zelfstandigen Nederland aan kabinet: 'Stop partnertoets Tozo'

Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers.

Nieuws
5 januari 2021
4 minuten

Zzp'er die buffer aanlegt niet fiscaal bestraffen

De coronacrisis bewijst dat een sociaal vangnet voor zelfstandigen geen overbodige luxe is.

Nieuws
22 december 2020
2 minuten

Hof wijst vrije pensioenkeuze zzp-schilders af

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat zelfstandige schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Het hof wees de eis van Zelfstandigen Bouw af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen. 

Nieuws
21 december 2020
4 minuten

Ook een zelfstandig ondernemer moet soms een Risico-Inventarisatie uitvoeren

Ondernemers met personeel zijn op grond van de Arbowet verplicht een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, (RI&E) op te stellen. Dat is een lijst waarin alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf staan beschreven én een plan voor het oplossen van die risico’s. Maar ook jij als zelfstandig ondernemer kunt er mee te maken krijgen.

Enquête
17 december 2020
2 minuten

Heb jij je inkomen bij ziekte geregeld?

We hebben onze leden gevraagd of ze hun ziekte bij inkomen hebben geregeld. Uit de reacties blijkt dat: Maar liefst 43% bij AOV Bouw aangesloten is.

Nieuws
17 december 2020
3 minuten

Fris het nieuwe jaar in. Drie tips voor 2021

Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wij geven je graag nog enkele belastingtips waar je in 2021 je voordeel mee kunt doen.      

Nieuws
15 december 2020
4 minuten

Nog dit jaar belastingvoordeel halen? Check onze eindejaarstips!

We gaan alweer naar het einde van het jaar. Wat kun jij dit jaar nog regelen om er volgend jaar van te profiteren? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Blog
15 december 2020
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Ze zijn knettergek geworden!"

Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd. Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.

Nieuws
15 december 2020
3 minuten

Lockdown vanaf 15 december. Heeft dit gevolgen voor de bouw?

Nee, als jij en je collega’s je netjes aan de regels houden niet. Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties. 

Video
13 december 2020
2 minuten

Interview met John Tuerlings over AOV Bouw

Interview met John Tuerlings over AOV Bouw van Zelfstandigen Bouw. John is zzp'er en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt als ervaringsdeskundige over het hoe en waarom van AOV Bouw.

Video
13 december 2020
3 minuten

AOV Bouw: Wat gebeurt er met je inleg?

Je kunt als zelfstandig ondernemer het risico van ziekte of een ongeval op verschillende manieren opvangen. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid is vaak erg duur. Zelfstandigen Bouw biedt jou daarom een betaalbaar alternatief: AOV Bouw, een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp’ers in de bouw.

Video
12 december 2020
3 minuten

Kees 't Hart vertelt over zijn ervaring met AOV Bouw

Kees 't Hart is lid van Zelfstandigen Bouw en deelnemer aan AOV Bouw. In 2019 kreeg hij ernstige oogklachten en een hartinfarct. Kees vertelt waarom hij zo blij is met AOV Bouw.

Video
12 december 2020
3 minuten

Zelfstandig ondernemer John Tuerlings vertelt over Rechtsbijstand Compleet

Rechtsbijstand. Is dat echt nodig? Dat kost toch alleen maar geld en levert niets op? Nee! Zelfstandig ondernemer en bestuurslid John Tuerlings vertelt in deze video hoe Rechtsbijstand Compleet van Zelfstandigen Bouw hem heeft geholpen.

Video
12 december 2020
3 minuten

John Tuerlings praat over onze pensioenvoorziening

In dit interview spreekt John Tuerling over de pensioenvoorziening van Zelfstandigen Bouw. John is zelfstandig ondernemer en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Bij Zelfstandigen Bouw krijgen we regelmatig de vraag of we ook een pensioenvoorziening hebben. We luisteren graag naar jullie en daarom hebben we samen met pensioenspecialist Brand New Day een pensioenvoorziening samengesteld. Meer informatie vind je op onze website:

Video
12 december 2020
2 minuten

Leo Sulkers (metselaar) vertelt over zijn ervaring met de SpouwVast

Leo Sulkers (metselaar) vertelt over zijn ervaring met de SpouwVast Wil jij ook zo'n handige SpouwVast? Als lid van Zelfstandigen Bouw krijg jij een mooie korting op je bestelling!

Nieuws
23 november 2020
3 minuten

"Het is fijn om er niet alleen voor te staan"

Het is de laatste kraam op de Startersdag in 2013 die Jeroen, expert in woningaanpassingen, tegenkomt. De kraam van Zelfstandigen Bouw. Hij wordt geadviseerd om als starter goed gedekt te zijn en sluit daarom een Rechtsbijstand af. Jeroen heeft hier geen spijt van gekregen. Door een conflict met een leverancier heeft hij de Rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw nu hard nodig.

Video
21 november 2020
2 minuten

Een bezoekje aan de 2000e deelnemer van AOV Bouw!

In september 2020 heeft de 2000e deelnemer zich ingeschreven voor AOV Bouw! Hier zijn we natuurlijk super trots op. Reden genoeg voor een interview met hem.

Blog
11 november 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Harald van Beest: Zware dobber

Momenteel werk ik op een grote bouwplaats in Vianen. We hebben allemaal een geel hesje aan om iedereen er toch maar aan te herinneren 1,5 meter afstand te houden. Voor je de keet ingaat ontsmet je netjes je handen en blijf je ver uit elkaar. Ik blijf voor de gezelligheid (veiligheid) maar lekker in m’n busje zitten met een thermoskannetje koffie. Lekker knus. Voor mij is het even prima zo. Het werk gaat door en als we ons allemaal een beetje aan de regels houden zullen we hier hopelijk geen corona uitbraak krijgen.

Nieuws
5 november 2020
3 minuten

Zelfstandig ondernemer in de bouw nauwelijks geraakt door Corona

Corona treft zelfstandig ondernemers in de bouw een stuk minder hard dan in het begin van de crisis. Nog geen tien procent is het afgelopen half jaar opdrachten kwijt geraakt, blijkt uit de eerste resultaten van een enquête van Zelfstandigen Bouw die door zo’n 400 zzp’ers is ingevuld.

Nieuws
28 oktober 2020
3 minuten

Voor jezelf beginnen in coronatijd: stom of stoer?

Midden in de eerste coronagolf, in de tijd dat de regering steunmaatregelen trof voor bedrijven en ondernemers, besloot Luuk Jansen (29) voor zichzelf te beginnen. Na elf jaar zegde hij zijn vaste baan bij Defensie op en werd ondernemer in de bouw. Ondanks, of misschien ook wel een beetje door corona.

Nieuws
27 oktober 2020
2 minuten

"Verplicht schilderspensioen volstrekt overbodig."

De veel gehoorde stelling dat ondernemers niet sparen voor hun pensioen gaat in ieder geval voor zelfstandige schilders niet op. Zij sparen bijna allemaal om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Dit blijkt uit een representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia.

Nieuws
15 oktober 2020
1 minuut

De zwaarwerkregeling: Kan het wel of niet?

Af en toe ontvangen we de vraag van onze leden of ze gebruik kunnen maken van de ‘zwaarwerkregeling’. Hoe zit het nu precies met deze regeling?

Enquête
14 oktober 2020
2 minuten

Heb jij nog genoeg werkvoorraad?

Uit onderzoek van Cobouw.nl blijkt dat maar liefst 36% van alle bouwbedrijven afscheid heeft genomen van zelfstandig ondernemers. Reden genoeg om hier navraag over te doen bij onze leden.

Nieuws
13 oktober 2020
1 minuut

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) presenteert manifest

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft haar manifest gepubliceerd. In het manifest zijn de uitgangspunten en ideeën van de VZN uitgezet. Eén van de speerpunten in het manifest is het recht van zelfstandigen op een individueel sociaal vangnet (een financiële buffer voor ondernemersrisico’s). De overheid dient dat te stimuleren en faciliteren.

Blog
30 september 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Koen Dijkstra: "Hoe blijven we elkaar inspireren en uitdagen?"

In de toch wel onzekere tijd waarin we nu leven, met een niet-aflatende stroom aan nieuws, analyses en meningen is het soms lastig om gefocust te blijven op de dingen die echt belangrijk voor mij zijn. Doordat de Nederlandse overheid de begrijpelijke beslissing heeft genomen om het openbare leven aanzienlijk in te perken, zie ik dat de afstand tussen mensen letterlijk en figuurlijk steeds groter wordt. En juist nu is het belangrijk dat we elkaar blijven inspireren en uitdagen.

Nieuws
30 september 2020
3 minuten

Diverse belangrijke overheidsbesluiten op een rij gezet

De afgelopen periode zijn er veel besluiten genomen door de overheid. Misschien begint het je inmiddels te duizelen. Daarom hebben wij voor jou alles op een rij gezet.

Blog
15 september 2020
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Complotdenken"

Het zal de tijdgeest zijn dat steeds meer mensen in complottheorieën geloven. Dankzij corona zijn er ook weer een paar van die theorieën bijgekomen. Zo zou Microsoftoprichter en miljardair Bill Gates het virus de wereld in hebben geholpen. Hij zou een vaccin willen gebruiken om bij mensen een chip in te planten waarmee hij iedereens bewegingen kan volgen.

Nieuws
15 september 2020
3 minuten

Prinsjesdag: wat verandert er voor jou als zelfstandige?

Op Prinsjesdag heeft de regering de beleidsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Hieronder hebben we de belangrijkste plannen voor je op een rij gezet.

Nieuws
11 september 2020
3 minuten

Cristel van de Ven benoemd tot voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Dat heeft de vereniging zojuist bekendgemaakt. Twee weken geleden werd al duidelijk dat vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL, de krachten bundelen. VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt.  

Nieuws
11 september 2020
4 minuten

Interview met Cristel van de Ven: voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Door de krachten te bundelen in de VZN, hopen zelfstandigenorganisaties ONL, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners een volwaardige stem te krijgen in politiek Den Haag. Van de Ven komt niet uit de gelederen van een van deze organisaties, maar toen ze werd benaderd voor de functie sprak het haar direct aan. „Concrete oplossingen bedenken voor de huidige zzp-problematiek. Daar maak ik me graag hard voor.”

Nieuws
8 september 2020
2 minuten

Houtkunstenaar uit Schagen wint Vakwerk Awards

Jakko Woudenberg uit Schagen is vrijdag in Almere uitgeroepen tot winnaar van de Vakwerk Awards 2020, dé vakprijs voor vakmanschap. Uit honderden inzendingen kende de jury hem de prijs toe voor zijn bijzondere, cirkelvormige parketvloer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.

Nieuws
28 augustus 2020
2 minuten

Vier zzp-clubs, met 100.000 leden, bundelen krachten

Ondernemersorganisaties ONL, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners bundelen de krachten om een volwaardige stem te krijgen in Politiek Den Haag over het beleid rond zzp’ers. Met de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen we een plek afdwingen aan de onderhandelingstafel.

Blog
21 juli 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Alexander Vreeswijk: "We worden nonchalant."

Op 1 juli ging Nederland weer van het slot en maakten we ons op voor de zomervakantie. Echter in de rest van de wereld waren er nog nooit zo veel nieuwe corona-besmettingen per dag bij gekomen.

Nieuws
21 juli 2020
3 minuten

“Bij een verzekeraar kom je op een wachtlijst. Daar hebben wij als zzp’er helemaal niks aan.”

Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.

Nieuws
8 juli 2020
3 minuten

"Maken we de schilderssector weer kapot?"

Waar zijn we in beland met zijn allen? In een situatie die de wereld op zijn kop zet? Die ons wakker schut uit de ratrace dat de aarde vernietigt? Of is het niet meer dan een virus die we binnenkort onder controle hebben? Zodat we weer lekker door kunnen met ons mooie leventje. Terwijl de culturele sector op zijn gat ligt, we een festival voorlopig alleen nog kunnen beleven op Youtube, bouwen en schilderen we door alsof er helemaal niets aan de hand is. En er is gelukkig ook niets aan de hand. Althans als we het hebben over de bouwproductie op dit moment.

Blog
24 juni 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Aad Schuiling: "Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu de paria."

Ik heb veel van de wereld mogen zien. En telkens als ik dan weer in Nederland terug ben, vind ik dat we hier best mazzel hebben. Maar soms, als ik zie wat de politiek nu weer heeft bedacht, is het een ander verhaal. Nu willen ze de arbeidsmarkt reorganiseren. Al die zzp’ers, dat is niet goed. Die dragen maar weinig bij en zijn niet goed voor de belastingopbrengsten.

Nieuws
10 juni 2020
4 minuten

“Zonder rechtsbijstand zat ik nu nog op mijn geld te wachten.”

Veel zzp’ers in de bouw vinden rechtsbijstand weggegooid geld. Vaak hebben zij hun twijfels over het nut van deze voorziening. Wat moet ik met juridische hulp? Ik maak hier toch nooit gebruik van? Rechtsbijstand gebruik je inderdaad niet dagelijks. Toch kun je ineens in een situatie komen waarin je het nodig hebt. Als je dan bijvoorbeeld een advocaat nodig hebt, kost je dat bakken met geld. Dakdekker Fred Burgers zat een jaar geleden in zo’n situatie. Hij vertelt over zijn ervaring met de rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw.

Blog
27 mei 2020
2 minuten

Blog John Tuerlings: "Je moet van alle markten thuis zijn"

Als bestuurslid van onze club moet je van alle markten thuis zijn. Twee weken geleden stond een heuse cameraploeg van Zelfstandigen Bouw voor mijn deur om promotiefilmpjes op te nemen. Met mij in de hoofdrol. Met de filmpjes willen we nog eens goed over het voetlicht brengen wat Zelfstandigen Bouw te bieden heeft en waar we voor staan. Dit met korte filmpjes in plaats van met lappen tekst. Want zeg eerlijk, wij bouwvakkers(sters) werken liever met onze handen dan dat we teksten  gaan zitten lezen en ons verdiepen in de regelingen.

Blog
18 mei 2020
2 minuten

Blog Charles Verhoef: "Belastingdienst betaalt jouw pensioen"

Het afgelopen jaar werden we vaak gebeld met vragen over pensioen. De een had geen zin om zijn zuurverdiende centen naar de belastingdienst te brengen en had iets gehoord over een ‘truc’ met pensioen. De ander had zijn dure AOV-verzekering kunnen opzeggen nu hij gebruik kan maken van AOV Bouw en wilde de vrijkomende 650 euro per maand in zijn pensioen stoppen. En weer een ander zag het niet zitten om op zijn 67ste nog te moeten werken, maar wilde met de camper door Europa trekken.

Blog
2 april 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Harald van Beest: "Maar dan ineens is het hier!"

Eindelijk voorjaar, na een lange natte winter is het nu tijd voor buitenklussen. Wie is daar niet aan toe? Wat duurde deze donkere winter lang dit keer, veel kwam er op ons af wat de dagen soms niet lichter kleurde. Ik denk aan de verplichte AOV, de zelfstandigenaftrek die deels verdwijnt en wat er verder op ons af gaat komen; misschien wel een verplicht pensioen.

Nieuws
11 maart 2020
2 minuten

Update: Wat we tot nu toe weten over de AOV-plicht

Het zal je niet ontgaan zijn, er ligt momenteel een voorstel voor de AOV-verplichting voor alle zzp’ers. Een overzicht van het advies van de Stichting van de Arbeid over de AOV-plicht.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden