Actueel

Op deze pagina vind je het laatste nieuws, blogs, video’s en meer. We hebben regelmatig contact met de pers om op te komen voor de belangen van de ondernemer in de bouw. Ook nemen we regelmatig een kijkje op de werkvloer. Want we willen weten wat er bij jullie speelt.

Onder het kopje ‘blogs’ vind je maandelijks de ervaringen van onze bestuursleden. Zij werken allemaal in de bouw en vertellen hierover.

Onze ‘video’s’ leggen jou meer uit over onze diensten. Ook vind je hier interviews met onze leden.

Gebruik het filter om te sorteren op categorie.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws
6 december 2021
2 minuten

Lever jij het beste vakwerk van Nederland?

Lever jij het beste vakwerk van Nederland? Meld je aan voor Vakwerk Awards: een initiatief van Zelfstandigen Bouw en Bouwmaat

3 december 2021
2 minuten

Samenwerken in een v.o.f. of BV?

Veel zelfstandigen werken met elkaar samen. Ze schakelen elkaar in bij opdrachten en rekenen dan onderling met elkaar af. Een vorm van samenwerken die optimaal flexibel is. Als het je niet bevalt om er mee door te gaan, kan je makkelijk van elkaar af.

Column
2 november 2021
2 minuten

Betaal minder belasting

Het jaar loopt alweer ten einde. Waarschijnlijk heb je volop in het werk gezeten en goed verdiend. Dat is mooi! Keerzijde van goed verdienen is ook veel belasting betalen. Daar valt wat aan te doen. Stop wat geld in je pensioenpot voor later.

Nieuws
25 oktober 2021
2 minuten

Oplichting en fraude

We weten het allemaal. De tijd dat je iemand op zijn blauwe ogen of woord kon vertrouwen lig al even achter ons. Toch worden wij regelmatig gebeld door ondernemers die slachtoffer zijn geworden van oplichting of fraude.

Column
5 oktober 2021
2 minuten

Geef de leugen geen gelijk

Iedereen liegt weleens. Al is het maar een leugentje om bestwil. Als er geld mee in het geding is, neemt het aantal leugenaars rap toe. Elke dag wordt onze juridische helpdesk gebeld door leden die hiervan de dupe dreigen te worden.

3 september 2021
2 minuten

Hierdoor waren zijn laatste weken zonder financiële zorgen

Op zijn 55e besloot René zich toch maar aan te melden voor AOV Bouw. Voor de zekerheid, want hij werd een dagje ouder. Geen moment had hij verwacht dat hij er zo snel een beroep op zou moeten doen.

31 augustus 2021
2 minuten

Voorkom problemen bij prijsstijgingen bouwmaterialen

De afgelopen tijd zijn de prijzen van bouwmaterialen flink gestegen door de grote schaarste. Vaak zit er tijd tussen je offerte, de getekende overeenkomst en de start van je klus. Communiceer daarom helder over de prijzen en voorkom discussie achteraf over de hoogte van je factuur. Hoe je dat doet lees je in onze tips.

Nieuws
16 augustus 2021
1 minuut

Zelfstandigen Bouw berust in uitspraak over schilderspensioen

Geen cassatie, omdat de kans op succes gering is. De Hoge Raad geeft slechts beperkt oordeel over de uitspraak van het Gerechtshof. Daarnaast is een gang naar de Hoge Raad een zeer kostbare en jarenlange slepende procedure.

16 juli 2021
2 minuten

Juridische hulp van Zelfstandigen Bouw na conflict met garage

Na een aanrijding in zijn woonplaats Oud-Alblas weet Nagy Khalil twee dingen zeker: hij gaat nooit meer naar de garage waar hij zijn bedrijfsbus heeft laten repareren én hij is blij dat hij als zelfstandig schilder voor rechtsbijstand is verzekerd bij Zelfstandigen Bouw. Want dat heeft hem prima geholpen bij zijn conflict met de garage.

Nieuws
13 juli 2021
1 minuut

Pensioenproef zelfstandigen vastgelopen

Ministerie werkt niet mee aan vrijwillig pensioen opbouwen bij BPF

Nieuws
15 juni 2021
2 minuten

Pensioen regelen moeilijk?

Je weet best dat het slim is na te denken over je pensioen. Maar grote kans dat je er niet aan toe komt. Daarom hebben wij het voorwerk voor je gedaan en de belangrijkste zaken op een rij gezet. Lees verder, want hoe eerder je je pensioen regelt, des te gunstiger het voor je is.

Blog
15 juni 2021
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: 'Een keurslijf past niemand'

"Een standaardregeling voor een aov voor zelfstandige ondernemers werkt gewoon niet". Met deze stelling roept voorzitter Charles Verhoef minister Koolmees op om af te stappen van een regeling waaraan iedereen gedwongen moet meedoen.

Nieuws
26 mei 2021
2 minuten

Uitslag enquête aanschaf elektrische bus

Bijna de helft van de zelfstandig ondernemers in de bouw zou wel een elektrische bedrijfswagen aanschaffen als die voldoende bereik en voldoende laadvermogen heeft voor het dagelijkse werk. Iets meer dan de helft ziet een elektrische bus niet zitten. Dat blijkt uit een peiling die Zelfstandigen Bouw heeft gehouden onder vakmannen naar aanleiding van de aankondiging dat steden in 2025 busjes op diesel en benzine uit het centrum weren.

Nieuws
25 mei 2021
2 minuten

Tegenstrijdige regels

Tegenstrijdige wetten en regels maken van het aanvragen van een omgevingsvergunning een hele puzzel. De BENG-norm, de MPG-norm, de stikstofregels: om een omgevingsvergunning te krijgen moet je aan al deze milieu-eisen voldoen. Maar dat gaat bijna niet want die eisen staan soms haaks op elkaar. Heeft volgens de ene regel het gebruik van beton de voorkeur, dan moet je volgens de andere regel juist hout gebruiken. Ga er maar aan staan als aannemer.

Nieuws
24 mei 2021
2 minuten

Verleng bijzonder uitstel vóór 1 juli

Dringend advies Belastingdienst: Heb je al bijzonder uitstel van betaling? Vergeet dan niet deze tijdig te verlengen. Dit kan tot 1 juli 2021!

Nieuws
23 mei 2021
2 minuten

Bouwspraak campagne

Nieuwe Bouwspraakcampane moet zorgen voor veiligere bouwplaatsen

Nieuws
26 april 2021
3 minuten

Elektrische bedrijfsbus is niet geschikt

Simon Rijnboutt uit Almere maakt kasten en keukens op maat. Zijn meubelmakerij Kastwerk heeft klanten in het hele land. Ook in steden als Utrecht en Amsterdam, die net als zo’n 30 andere steden, hebben aangekondigd vanaf 2025 bestelwagens en vrachtwagens die op diesel of benzine rijden uit het centrum te weren. Dat stelt Simon Rijnboutt voor een probleem, want hij heeft een dieselbus.

Nieuws
26 april 2021
3 minuten

Check je opzicht clausule

Opzicht is een beruchte uitsluiting op veel aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven (AVB). Het levert vaak discussie op omdat niet altijd duidelijk is wanneer er nu precies sprake is van opzicht.

Column
26 april 2021
3 minuten

In gesprek met de Koning

Column Koen over het online werkbezoek met de Koning

Nieuws
25 april 2021
3 minuten

Misvattingen bij zzp'er over kosten sociaal vangnet

Frits Sissing heeft zich als ambassadeur verbonden aan de nieuwe Stichting Zelfstandige Professionals met als doel bewustwording creëren bij zzp’ers over het belang van een vangnet.

Nieuws
13 april 2021
3 minuten

Acquisitiefraudeurs actief

De laatste tijd ontvangen wij weer meldingen van leden die te maken krijgen met vormen van acquisitiefraude.  Bij acquisitiefraude benaderen advertentiebureaus ondernemers voor het plaatsen van advertenties. Het kan gaan om vermeldingen op websites of om advertenties in bladen of magazines.   Je kunt per telefoon benaderd worden, maar ook via Whatsapp

Nieuws
1 april 2021
4 minuten

Interview met Natascha Huis in ’t Veld - Zelfstandig ondernemer in de bouw en lid van Zelfstandigen Bouw

Vijf jaar geleden werd Natascha door haar vader gevraagd om samen een eigen bedrijf te starten in de bouw. Natascha heeft een administratieve achtergrond, maar twijfelde geen moment aan deze grote stap.

29 maart 2021
2 minuten

Cadeautje van de fiscus

Het is wederom de tijd van belastingaangifte en dus ook belasting betalen. Veel belasting betalen betekent dat je goed verdient. Goed verdienen betekent ook dat je veel belasting kunt besparen. Met aftrekposten draagt de fiscus aardig bij in datgene dat je hebt gekocht.

Nieuws
23 maart 2021
3 minuten

TONK-loketten openen in maart 2021

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld om een terugval in je inkomsten als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Je kunt hier gebruik van maken als een beroep op andere regeling niet (meer) mogelijk is.

Nieuws
11 maart 2021
3 minuten

Betaal minder belasting bij je aangifte

Het is weer het moment voor de jaarlijkse belastingaangifte. Omdat de Belastingdienst begin maart te kampen had met storing, is de aangifteperiode verlengd naar 8 mei (was 1 mei).  Wil je niet te veel belasting betalen? Maak dan gebruik van aftrekposten en fiscale regelingen. De belangrijkste aftrekposten voor ondernemers voor de inkomstenbelasting hebben we op een rij gezet.

9 maart 2021
2 minuten

De allergrootste misvatting over het pensioen

De allergrootste misvatting over pensioen is wel dat het volstrekt niet nodig is om daarvoor iets te regelen. “Ik heb al pensioen opgebouwd in de tijd dat ik voor een baas werkte.” of “ik heb straks geen hypotheek meer dus kan ik met veel minder uit.” zijn de meest gebezigde uitspraken van zelfstandigen als het gaat om het regelen van je pensioen.

9 maart 2021
2 minuten

Verkorte wachttijd

Ben jij deelnemer aan AOV Bouw dan kom je in aanmerking voor een schenking zodra je twee maanden ziek bent.

9 maart 2021
2 minuten

Er valt wat te kiezen. Of toch niet?

Maar liefst 3 dagen om jouw stem uit te brengen op de politicus van uw voorkeur. Maar liefst 37 partijen doen mee. Je kunt stemmen op de BBB of op de Feestpartij en nog 35 andere partijen.

Column
2 maart 2021
3 minuten

Een bouwbedrijf met alleen vrouwen

Al 25 jaar werk ik als vrouw in een mannenwereld. Ik ken schildersbedrijven waar alleen vrouwen werken. En ik ken een jonge vrouw die onlangs een onderneming in het installatiewerk is gestart en vrouwen wil opleiden in dit vak. Een bouwbedrijf met alleen vrouwen zou dat ook mogelijk zijn, vraag ik me wel eens af.

Video
19 februari 2021
3 minuten

Bedrijfsvideo Zelfstandigen Bouw

Wij zijn Zelfstandigen Bouw. Maar waar staan we eigenlijk voor? Wat is onze drijfveer? Waarom zou je je aansluiten onze organisatie? In de bedrijfsvideo van Zelfstandigen Bouw krijg je antwoord op al deze vragen.

Nieuws
16 februari 2021
1 minuut

Nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2022

Er komt een nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2022. Deze wet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

Nieuws
16 februari 2021
2 minuten

Per 15 februari 2021 meer kleine bedrijven toegang tot TVL

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zelfstandigen bij het betalen van een deel van hun vaste lasten tijdens de coronacrisis.

Nieuws
16 februari 2021
2 minuten

Wet Kwaliteitsborging bouw (Wkb): Maatregelen om kwaliteit in de bouw te verbeteren

Per 1 januari 2022 treedt de Wet Kwaliteitsborging bouw in werking. Deze wet bevat maatregelen om de kwaliteit in de bouw te verbeteren en de positie van de particuliere en zakelijke consument in de bouw te beschermen.

15 februari 2021
3 minuten

Alle misverstanden over AOV Bouw op een rij

Er zijn nogal wat misverstanden over onze AOV Bouw voorziening. In dit artikel helpen we al deze misverstanden uit de wereld.

Nieuws
12 februari 2021
1 minuut

Geen vorstverlet voor zelfstandigen

Kun je momenteel niet werken door de vorst in Nederland? Helaas is dat een ondernemersrisico.

Blog
2 februari 2021
3 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Eén miljoen woningen"

De tijd van mooie woorden en grote beloften is weer aangebroken. Want het is verkiezingstijd en dan buitelen de politieke partijen over elkaar heen met de mooiste plannen en beloften. Eén daarvan is het aanpakken van de woningnood. Maar liefst één miljoen woningen moeten er in 10 jaar tijd bijkomen, roepen diverse partijen. 

Nieuws
2 februari 2021
5 minuten

Tozo 3: Inkomensondersteuning en leningen

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. 

Nieuws
22 januari 2021
1 minuut

Vrijstelling avondklok voor zelfstandig ondernemers in de bouw

De avondklok is inmiddels een feit. Ook als zelfstandig ondernemer heb je hier mee te maken. Als het echt noodzakelijk is om na 21:00 aan het werk te zijn, heb je een verklaring nodig.

20 januari 2021
5 minuten

Belastingmaatregelen in coronatijd

Niets is zo veranderlijk als de maatregelen die worden genomen in coronatijd. Daarom hebben we alle geüpdate belastingmaatregelen voor jou op een rijtje gezet.

19 januari 2021
2 minuten

Subsidie op elektrische bestelbus

Het kabinet wil dat meer ondernemers overstappen van een bestelwagen op diesel of benzine naar een elektrische bus. Daarom is er vanaf maart 2021 een subsidieregeling bij de aanschaf van een elektrische bestelauto. Over een paar jaar wordt de aanschaf van elektrische bestelbussen onvermijdelijk. In 2025 voeren veel gemeenten namelijk zero-emissiezones in.

Nieuws
14 januari 2021
3 minuten

Vereniging Zelfstandigen Nederland aan kabinet: 'Stop partnertoets Tozo'

Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers.

Nieuws
5 januari 2021
4 minuten

Zzp'er die buffer aanlegt niet fiscaal bestraffen

De coronacrisis bewijst dat een sociaal vangnet voor zelfstandigen geen overbodige luxe is.

Nieuws
22 december 2020
2 minuten

Hof wijst vrije pensioenkeuze zzp-schilders af

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat zelfstandige schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Het hof wees de eis van Zelfstandigen Bouw af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen. 

Nieuws
21 december 2020
4 minuten

Ook een zelfstandig ondernemer moet soms een Risico-Inventarisatie uitvoeren

Ondernemers met personeel zijn op grond van de Arbowet verplicht een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, (RI&E) op te stellen. Dat is een lijst waarin alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf staan beschreven én een plan voor het oplossen van die risico’s. Maar ook jij als zelfstandig ondernemer kunt er mee te maken krijgen.

Enquête
17 december 2020
2 minuten

Heb jij je inkomen bij ziekte geregeld?

We hebben onze leden gevraagd of ze hun ziekte bij inkomen hebben geregeld. Uit de reacties blijkt dat: Maar liefst 43% bij AOV Bouw aangesloten is.

Nieuws
17 december 2020
3 minuten

Fris het nieuwe jaar in. Drie tips voor 2021

Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wij geven je graag nog enkele belastingtips waar je in 2021 je voordeel mee kunt doen.      

Nieuws
15 december 2020
3 minuten

Lockdown vanaf 15 december. Heeft dit gevolgen voor de bouw?

Nee, als jij en je collega’s je netjes aan de regels houden niet. Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties. 

Nieuws
15 december 2020
4 minuten

Nog dit jaar belastingvoordeel halen? Check onze eindejaarstips!

We gaan alweer naar het einde van het jaar. Wat kun jij dit jaar nog regelen om er volgend jaar van te profiteren? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Blog
15 december 2020
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Ze zijn knettergek geworden!"

Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd. Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.

Video
13 december 2020
2 minuten

Interview met John Tuerlings over AOV Bouw

Interview met John Tuerlings over AOV Bouw van Zelfstandigen Bouw. John is zzp'er en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt als ervaringsdeskundige over het hoe en waarom van AOV Bouw.

Video
13 december 2020
3 minuten

AOV Bouw: Wat gebeurt er met je inleg?

Je kunt als zelfstandig ondernemer het risico van ziekte of een ongeval op verschillende manieren opvangen. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid is vaak erg duur. Zelfstandigen Bouw biedt jou daarom een betaalbaar alternatief: AOV Bouw, een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp’ers in de bouw.

Video
12 december 2020
3 minuten

Kees 't Hart vertelt over zijn ervaring met AOV Bouw

Kees 't Hart is lid van Zelfstandigen Bouw en deelnemer aan AOV Bouw. In 2019 kreeg hij ernstige oogklachten en een hartinfarct. Kees vertelt waarom hij zo blij is met AOV Bouw.

Video
12 december 2020
3 minuten

Zelfstandig ondernemer John Tuerlings vertelt over Rechtsbijstand Compleet

Rechtsbijstand. Is dat echt nodig? Dat kost toch alleen maar geld en levert niets op? Nee! Zelfstandig ondernemer en bestuurslid John Tuerlings vertelt in deze video hoe Rechtsbijstand Compleet van Zelfstandigen Bouw hem heeft geholpen.

Video
12 december 2020
3 minuten

John Tuerlings praat over onze pensioenvoorziening

In dit interview spreekt John Tuerling over de pensioenvoorziening van Zelfstandigen Bouw. John is zelfstandig ondernemer en bestuurslid bij Zelfstandigen Bouw. Bij Zelfstandigen Bouw krijgen we regelmatig de vraag of we ook een pensioenvoorziening hebben. We luisteren graag naar jullie en daarom hebben we samen met pensioenspecialist Brand New Day een pensioenvoorziening samengesteld. Meer informatie vind je op onze website:

Video
12 december 2020
2 minuten

Leo Sulkers (metselaar) vertelt over zijn ervaring met de SpouwVast

Leo Sulkers (metselaar) vertelt over zijn ervaring met de SpouwVast Wil jij ook zo'n handige SpouwVast? Als lid van Zelfstandigen Bouw krijg jij een mooie korting op je bestelling!

Nieuws
23 november 2020
3 minuten

"Het is fijn om er niet alleen voor te staan"

Het is de laatste kraam op de Startersdag in 2013 die Jeroen, expert in woningaanpassingen, tegenkomt. De kraam van Zelfstandigen Bouw. Hij wordt geadviseerd om als starter goed gedekt te zijn en sluit daarom een Rechtsbijstand af. Jeroen heeft hier geen spijt van gekregen. Door een conflict met een leverancier heeft hij de Rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw nu hard nodig.

Video
21 november 2020
2 minuten

Een bezoekje aan de 2000e deelnemer van AOV Bouw!

In september 2020 heeft de 2000e deelnemer zich ingeschreven voor AOV Bouw! Hier zijn we natuurlijk super trots op. Reden genoeg voor een interview met hem.

Blog
11 november 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Harald van Beest: Zware dobber

Momenteel werk ik op een grote bouwplaats in Vianen. We hebben allemaal een geel hesje aan om iedereen er toch maar aan te herinneren 1,5 meter afstand te houden. Voor je de keet ingaat ontsmet je netjes je handen en blijf je ver uit elkaar. Ik blijf voor de gezelligheid (veiligheid) maar lekker in m’n busje zitten met een thermoskannetje koffie. Lekker knus. Voor mij is het even prima zo. Het werk gaat door en als we ons allemaal een beetje aan de regels houden zullen we hier hopelijk geen corona uitbraak krijgen.

Nieuws
5 november 2020
3 minuten

Zelfstandig ondernemer in de bouw nauwelijks geraakt door Corona

Corona treft zelfstandig ondernemers in de bouw een stuk minder hard dan in het begin van de crisis. Nog geen tien procent is het afgelopen half jaar opdrachten kwijt geraakt, blijkt uit de eerste resultaten van een enquête van Zelfstandigen Bouw die door zo’n 400 zzp’ers is ingevuld.

Nieuws
28 oktober 2020
3 minuten

Voor jezelf beginnen in coronatijd: stom of stoer?

Midden in de eerste coronagolf, in de tijd dat de regering steunmaatregelen trof voor bedrijven en ondernemers, besloot Luuk Jansen (29) voor zichzelf te beginnen. Na elf jaar zegde hij zijn vaste baan bij Defensie op en werd ondernemer in de bouw. Ondanks, of misschien ook wel een beetje door corona.

Nieuws
27 oktober 2020
2 minuten

"Verplicht schilderspensioen volstrekt overbodig."

De veel gehoorde stelling dat ondernemers niet sparen voor hun pensioen gaat in ieder geval voor zelfstandige schilders niet op. Zij sparen bijna allemaal om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Dit blijkt uit een representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia.

Nieuws
15 oktober 2020
1 minuut

De zwaarwerkregeling: Kan het wel of niet?

Af en toe ontvangen we de vraag van onze leden of ze gebruik kunnen maken van de ‘zwaarwerkregeling’. Hoe zit het nu precies met deze regeling?

Enquête
14 oktober 2020
2 minuten

Heb jij nog genoeg werkvoorraad?

Uit onderzoek van Cobouw.nl blijkt dat maar liefst 36% van alle bouwbedrijven afscheid heeft genomen van zelfstandig ondernemers. Reden genoeg om hier navraag over te doen bij onze leden.

Nieuws
13 oktober 2020
1 minuut

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) presenteert manifest

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft haar manifest gepubliceerd. In het manifest zijn de uitgangspunten en ideeën van de VZN uitgezet. Eén van de speerpunten in het manifest is het recht van zelfstandigen op een individueel sociaal vangnet (een financiële buffer voor ondernemersrisico’s). De overheid dient dat te stimuleren en faciliteren.

Blog
30 september 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Koen Dijkstra: "Hoe blijven we elkaar inspireren en uitdagen?"

In de toch wel onzekere tijd waarin we nu leven, met een niet-aflatende stroom aan nieuws, analyses en meningen is het soms lastig om gefocust te blijven op de dingen die echt belangrijk voor mij zijn. Doordat de Nederlandse overheid de begrijpelijke beslissing heeft genomen om het openbare leven aanzienlijk in te perken, zie ik dat de afstand tussen mensen letterlijk en figuurlijk steeds groter wordt. En juist nu is het belangrijk dat we elkaar blijven inspireren en uitdagen.

Nieuws
30 september 2020
3 minuten

Diverse belangrijke overheidsbesluiten op een rij gezet

De afgelopen periode zijn er veel besluiten genomen door de overheid. Misschien begint het je inmiddels te duizelen. Daarom hebben wij voor jou alles op een rij gezet.

Blog
15 september 2020
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Complotdenken"

Het zal de tijdgeest zijn dat steeds meer mensen in complottheorieën geloven. Dankzij corona zijn er ook weer een paar van die theorieën bijgekomen. Zo zou Microsoftoprichter en miljardair Bill Gates het virus de wereld in hebben geholpen. Hij zou een vaccin willen gebruiken om bij mensen een chip in te planten waarmee hij iedereens bewegingen kan volgen.

Nieuws
15 september 2020
3 minuten

Prinsjesdag: wat verandert er voor jou als zelfstandige?

Op Prinsjesdag heeft de regering de beleidsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Hieronder hebben we de belangrijkste plannen voor je op een rij gezet.

Nieuws
11 september 2020
3 minuten

Cristel van de Ven benoemd tot voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Dat heeft de vereniging zojuist bekendgemaakt. Twee weken geleden werd al duidelijk dat vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL, de krachten bundelen. VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt.  

Nieuws
11 september 2020
4 minuten

Interview met Cristel van de Ven: voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Door de krachten te bundelen in de VZN, hopen zelfstandigenorganisaties ONL, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners een volwaardige stem te krijgen in politiek Den Haag. Van de Ven komt niet uit de gelederen van een van deze organisaties, maar toen ze werd benaderd voor de functie sprak het haar direct aan. „Concrete oplossingen bedenken voor de huidige zzp-problematiek. Daar maak ik me graag hard voor.”

Nieuws
8 september 2020
2 minuten

Houtkunstenaar uit Schagen wint Vakwerk Awards

Jakko Woudenberg uit Schagen is vrijdag in Almere uitgeroepen tot winnaar van de Vakwerk Awards 2020, dé vakprijs voor vakmanschap. Uit honderden inzendingen kende de jury hem de prijs toe voor zijn bijzondere, cirkelvormige parketvloer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.

Nieuws
28 augustus 2020
2 minuten

Vier zzp-clubs, met 100.000 leden, bundelen krachten

Ondernemersorganisaties ONL, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners bundelen de krachten om een volwaardige stem te krijgen in Politiek Den Haag over het beleid rond zzp’ers. Met de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen we een plek afdwingen aan de onderhandelingstafel.

Blog
21 juli 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Alexander Vreeswijk: "We worden nonchalant."

Op 1 juli ging Nederland weer van het slot en maakten we ons op voor de zomervakantie. Echter in de rest van de wereld waren er nog nooit zo veel nieuwe corona-besmettingen per dag bij gekomen.

Nieuws
21 juli 2020
3 minuten

“Bij een verzekeraar kom je op een wachtlijst. Daar hebben wij als zzp’er helemaal niks aan.”

Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.

Nieuws
8 juli 2020
3 minuten

"Maken we de schilderssector weer kapot?"

Waar zijn we in beland met zijn allen? In een situatie die de wereld op zijn kop zet? Die ons wakker schut uit de ratrace dat de aarde vernietigt? Of is het niet meer dan een virus die we binnenkort onder controle hebben? Zodat we weer lekker door kunnen met ons mooie leventje. Terwijl de culturele sector op zijn gat ligt, we een festival voorlopig alleen nog kunnen beleven op Youtube, bouwen en schilderen we door alsof er helemaal niets aan de hand is. En er is gelukkig ook niets aan de hand. Althans als we het hebben over de bouwproductie op dit moment.

Blog
24 juni 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Aad Schuiling: "Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu de paria."

Ik heb veel van de wereld mogen zien. En telkens als ik dan weer in Nederland terug ben, vind ik dat we hier best mazzel hebben. Maar soms, als ik zie wat de politiek nu weer heeft bedacht, is het een ander verhaal. Nu willen ze de arbeidsmarkt reorganiseren. Al die zzp’ers, dat is niet goed. Die dragen maar weinig bij en zijn niet goed voor de belastingopbrengsten.

Nieuws
10 juni 2020
4 minuten

“Zonder rechtsbijstand zat ik nu nog op mijn geld te wachten.”

Veel zzp’ers in de bouw vinden rechtsbijstand weggegooid geld. Vaak hebben zij hun twijfels over het nut van deze voorziening. Wat moet ik met juridische hulp? Ik maak hier toch nooit gebruik van? Rechtsbijstand gebruik je inderdaad niet dagelijks. Toch kun je ineens in een situatie komen waarin je het nodig hebt. Als je dan bijvoorbeeld een advocaat nodig hebt, kost je dat bakken met geld. Dakdekker Fred Burgers zat een jaar geleden in zo’n situatie. Hij vertelt over zijn ervaring met de rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
10 juni 2020
4 minuten

Kennismaking directeur Lydia Bos: van de zorg naar de bouw

Hoe kom je van de zorg in de bouw terecht? Na jaren werkzaam te zijn geweest in de zorgsector, heb ik per 1 juni jl. de overstap gemaakt naar Zelfstandigen Bouw, in de functie van directeur van de werkmaatschappij. Waarom deze overstap en wat heb ik te brengen? Een nieuwe uitdaging, uit mijn comfortzone, nieuwsgierig naar de bouwsector… Dit zijn voor mij een aantal redenen de overstap te willen maken. Ik wil blijven leren en wordt daarin graag uitgedaagd.

Blog
27 mei 2020
2 minuten

Blog John Tuerlings: "Je moet van alle markten thuis zijn"

Als bestuurslid van onze club moet je van alle markten thuis zijn. Twee weken geleden stond een heuse cameraploeg van Zelfstandigen Bouw voor mijn deur om promotiefilmpjes op te nemen. Met mij in de hoofdrol. Met de filmpjes willen we nog eens goed over het voetlicht brengen wat Zelfstandigen Bouw te bieden heeft en waar we voor staan. Dit met korte filmpjes in plaats van met lappen tekst. Want zeg eerlijk, wij bouwvakkers(sters) werken liever met onze handen dan dat we teksten  gaan zitten lezen en ons verdiepen in de regelingen.

Blog
18 mei 2020
2 minuten

Blog Charles Verhoef: "Belastingdienst betaalt jouw pensioen"

Het afgelopen jaar werden we vaak gebeld met vragen over pensioen. De een had geen zin om zijn zuurverdiende centen naar de belastingdienst te brengen en had iets gehoord over een ‘truc’ met pensioen. De ander had zijn dure AOV-verzekering kunnen opzeggen nu hij gebruik kan maken van AOV Bouw en wilde de vrijkomende 650 euro per maand in zijn pensioen stoppen. En weer een ander zag het niet zitten om op zijn 67ste nog te moeten werken, maar wilde met de camper door Europa trekken.

Blog
2 april 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Harald van Beest: "Maar dan ineens is het hier!"

Eindelijk voorjaar, na een lange natte winter is het nu tijd voor buitenklussen. Wie is daar niet aan toe? Wat duurde deze donkere winter lang dit keer, veel kwam er op ons af wat de dagen soms niet lichter kleurde. Ik denk aan de verplichte AOV, de zelfstandigenaftrek die deels verdwijnt en wat er verder op ons af gaat komen; misschien wel een verplicht pensioen.

Nieuws
11 maart 2020
2 minuten

Update: Wat we tot nu toe weten over de AOV-plicht

Het zal je niet ontgaan zijn, er ligt momenteel een voorstel voor de AOV-verplichting voor alle zzp’ers. Een overzicht van het advies van de Stichting van de Arbeid over de AOV-plicht.

© 2021 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden