BTW-Verleggingsregeling: Hoe werkt dat?

Als zelfstandig ondernemer in de bouw kun je te maken krijgen met de btw-verleggingsregeling. De btw kan naar jou worden verlegd of jij kunt de btw verleggen. Om te begrijpen hoe dit werkt is het belangrijk te weten ‘wie jij bent’ tijdens een opdracht.

Je bent als zelfstandig ondernemer verplicht om een boekhouding eenmanszaak bij te houden en btw af te dragen. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Lever jij een product of dienst? Dan vermeld je in de meeste gevallen de btw over het factuurbedrag. De btw die je ontvangt van een afnemer betaal je terug (draag je af) aan de belastingdienst.

Hoofdaannemer, als jij de klus hebt binnen gesleept

Je bent hoofdaannemer als de opdrachtgever een overeenkomst aangaat met jouw bedrijf. In de meeste gevallen voer je een klus zelfstandig uit, maar soms is een klus te groot voor jou alleen. Als jij andere zzp’ers inschakelt om samen de klus te klaren dan ben jij de hoofdaannemer en kunnen de onderaannemers (de andere zzp’ers) de btw naar jou verleggen. Lees ook meer over samenwerken in een cooperatie.


Onderaannemer, als jij voor een ander bedrijf een klus uitvoert

Voer jij een klus uit voor een ander bedrijf? Bijvoorbeeld voor een groter aannemersbedrijf? Dan ben jij de onderaannemer. Jij hebt een overeenkomst met een andere ondernemer die niet de opdrachtgever is. In dit geval kun je de btw naar de hoofdaannemer verleggen.


Wat moet ik doen als de btw naar mij is verlegd? (Ik ben hoofdaannemer)

De onderaannemers vermelden jouw btw-nummer op de factuur als zij de btw naar jou willen verleggen. Je moet hier dus altijd iets mee doen bij je aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). De verlegde btw mag je aftrekken omdat de diensten van de andere zelfstandig ondernemers voor je bedrijf zijn uitgevoerd. Het btw-bedrag reken je zelf uit en vul je bij de btw-aangifte in onder ‘verleggingsregeling binnenland‘. Welk btw-tarief voor jou van toepassing is kun je vinden op de pagina over het btw tarief bouw.

In dezelfde btw aangifte mag je de verlegde btw aftrekken. Onder ‘voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting‘ vul je hetzelfde btw-bedrag in als bij ‘verleggingsregeling binnenland‘. Onder de eindstreep komt het bedrag uit op 0. In theorie heb je de verlegde btw ontvangen en vervolgens weer afgedragen zonder dat daar fysiek geld aan te pas komt.


Wanneer mag ik de btw-verleggingsregeling toepassen? (Ik ben onderaannemer)

Voer jij een klus uit voor een ander bedrijf en niet direct voor de opdrachtgever? Dan mag je de btw naar dat bedrijf toe verleggen. Op je factuur vermeld je dus geen btw-tarief, maar geef je aan dat de verleggingsregeling van toepassing is. Vermeld in dit geval altijd het btw-nummer van het bedrijf waar jij de btw naartoe verlegd. In je btw-aangifte geef je aan voor welke omzet je btw hebt verlegd bij ‘prestaties binnenland‘.


Let op: Verlegde btw van de btw-verleggingsregeling moet ALTIJD terugkomen in de btw-aangifte

Om het juiste bedrag te kunnen berekenen voor de btw-aangifte moet je weten welk btw-tarief je mag hanteren. Welk tarief voor jou van toepassing is kun je vinden op de pagina over btw tarief bouw.


Meer weten over de BTW-verleggingsregeling?

Bel onze helpdesk op 0348 439 000 als je bij ons aangesloten bent. Nog niet aangesloten? Lees verder over onze diensten waarmee we jou versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.



Lees verder over onze diensten



Word donateur

 

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden