Je afspraken kom je na, dat is simpel. Maar hoe zorg je ervoor dat de andere partij zijn (mondelinge) afspraken ook nakomt? En hoe rechtsgeldig zijn die afspraken als je ze zou moeten bewijzen Om gedoe te voorkomen is het advies: “Zet het in een opdrachtovereenkomst en laat ervoor tekenen!”
Een opdrachtovereenkomst sluit je wederzijds, beide partijen zetten hun handtekening eronder. Dit kan zijn met een opdrachtgever, leverancier of aannemer waar je werkzaamheden voor verricht.
Een afspraak is een belofte en belofte maakt schuld. Voorkom dus dat je iets belooft wat je niet na kunt komen. Dit kan uiteenlopen van:
“Ik ben er morgen rond negen uur.”
Tot
“Eind volgende week is de klus wel klaar.”
Of je er morgen om half negen of negen uur bent is misschien niet zo relevant, maar een uitspraak over de oplevering van je werk is wel erg belangrijk. Reden genoeg om deze dus zwart op wit vast te leggen in een opdrachtovereenkomst.
Voorbeelden van afspraken waarvoor het raadzaam is deze op papier te zetten:
Om te voorkomen dat je de hele dag met een boekje rondloopt om afspraken vast te leggen als je ze tegenkomt, start je iedere klus met een opdrachtovereenkomst of contract.
Hier kun je zaken in vastleggen waarvan je al zeker weet dat je ze tegen gaat komen. Waaronder oplevering, materiaalkeuze, betalingstermijn etc. Je kunt de overeenkomst zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar de volgende zaken moeten er minimaal in staan:
Overhandig bij jouw ZZP overeenkomst ook een kopie van je algemene voorwaarden bouw, dan zijn die ook meteen getekend voor akkoord.
Kom je gaandeweg zaken tegen die niet in de opdrachtovereenkomst zijn opgenomen? Trek dan alsnog dat boekje tevoorschijn en leg de nieuwe situatie vast.
Een man een man, een woord een woord. Helaas is deze uitspraak niet altijd meer van toepassing. En juist daarom is het zo belangrijk een afspraak te verzegelen met een handtekening van beide partijen.
Hoewel je er niet vanuit gaat kan het altijd gebeuren dat een opdrachtgever, leverancier of aannemer zijn afspraken niet nakomt. Met een getekende opdrachtovereenkomst kun je altijd bewijzen dat de afspraak is gemaakt en dat jullie er op dat moment beide mee akkoord zijn gegaan.
Komt er ooit een moment dat je bijvoorbeeld een incassotraject start of voor de rechter staat met een geschil? Met een getekende overeenkomst kun je altijd bewijzen dat de afspraak bestaat én rechtsgeldig is.
Ben je aangesloten bij Zelfstandigen Bouw? Dan kun je gebruik maken van onze voorbeelddocumenten en contracten. Met deze documenten als leidraad weet je zeker dat je de belangrijkste punten vermeldt. Een duidelijke en rechtsgeldige overeenkomst kan later een hoop ellende voorkomen. Ben je nog niet aangesloten? Lees verder over onze diensten.
Als zelfstandig ondernemer mag je zelf je betaaltermijn bepalen mits je dit duidelijk afspreekt met je opdrachtgever. Spreek je contractueel niets af over een betalingstermijn? Dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. 30 dagen is dus de wettelijke betalingstermijn.
Natuurlijk geef je je klanten waar voor hun geld. Maar niemand is perfect. Dus is het mogelijk dat zo’n klant na oplevering stuit op gebreken. In zo’n geval kan die klant terugvallen op bouwgarantie. Hoe werkt dat precies?
Een geschil over je werk is onenigheid tussen jou en de opdrachtgever. Dit kan gaan over bijvoorbeeld kwaliteit van geleverd werk, de gebruikte materialen of de hoogte van de uiteindelijke factuur. Ben je in een geschil beland? Respecteer de zorgen van je opdrachtgever.