Bij de start van een klus laat je de opdrachtgever weten dat je met een opleverlijst werkt. Dit is voor jou waarschijnlijk een standaard gegeven, maar voor de opdrachtgever misschien niet. Zorg dat hij weet wat hem te wachten staat bij de oplevering van de bouwopdracht. Spreek af om de lijst door te nemen na de oplevering van je werk.
Samen met de opdrachtgever loop je het project na om te controleren of alles in orde is. Tot het laatste moment draag jij de grootste zorg voor je project.
Daarom is het belangrijk gebruik te maken van een opleverlijst. De specifieke onderdelen kun je daarop afvinken en goed laten keuren door de opdrachtgever. Je maakt een duidelijke notitie van eventuele restpunten. Dat zijn punten die je nog moet doen of oplossen voordat de oplevering compleet is.
Op de pagina ‘tips bij het aannemen van een opdracht‘ staat wat je van tevoren kunt doen zodat de opleverlijst niet vol verrassingen komt te staan. Op een opleverlijst staat namelijk niets nieuws, het is een simpele checklist van afspraken die je eerder hebt gemaakt. Bekijk ook zeker eens welke afspraken goed zijn om op te nemen in een opdrachtovereenkomst.
Op een opleverlijst zet je de volgende zaken:
Jij en je opdrachtgever zetten beide een handtekening voor akkoord. Dit is erg belangrijk zodat je later aan kunt tonen dat de opdrachtgever bij de doorloop aanwezig was en op de hoogte was van de status van de werkzaamheden. Je maakt een nieuwe afspraak over de restpunten. Bijv. [je naam] zal ernaar streven de resterende werkzaamheden binnen 4 weken te voldoen.
Werk je aan een groter project? Plan dan tussentijdse oplevermomenten in. Bijvoorbeeld bij de afronding van een specifieke ruimte. De opdrachtgever krijgt tijdig de kans om aan te geven als iets niet naar wens is. Zo voorkom je dat je aan het einde van het project nog restpunten van eerdere onderdelen op moet lossen of zelfs werk moet afbreken.
Zeker weten dat er niets ontbreekt? Download dan het voorbeelddocument opleverlijst.
Lees verder over onze diensten die jou als zelfstandig ondernemer versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.
Een sterke offerte is een waardevol document. Op het moment dat een potentiële opdrachtgever deze bij jou als zzper in de bouw aanvraagt overweegt hij al de opdracht aan je te geven.
Als zelfstandig ondernemer in de bouw is het vinden van klanten net zo belangrijk als gevonden kunnen worden.
Gewoon je werk doen, dat is waar je goed in bent. Over jouw vakgebied hoeven we je niks meer te vertellen. Maar ondernemen als zzp’er in de bouw? Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken.