Natuurlijk geef je je klanten waar voor hun geld. Maar niemand is perfect. Dus is het mogelijk dat zo’n klant na oplevering stuit op gebreken. In zo’n geval kan die klant terugvallen op bouwgarantie. Hoe werkt dat precies?
Even een vraag voor we beginnen. Je hebt voor een klant een dienst verricht, maar die klant toont aan dat je het werk niet 100% correct hebt uitgevoerd. Echter, hij meldt dat pas nadat de garantietermijn is verstreken. Ben jij dan nog steeds verantwoordelijk?
Het antwoord is: ja. Ook na het verstrijken van de termijn van de bouwgarantie heeft de klant recht op een deugdelijk product of een deugdelijke dienst. Dus als hij kan aantonen dat het gebrek is te wijten aan jou, staat hij sterk. Zorg er dan ook altijd voor dat je je bedrijfsverzekeringen goed geregeld hebt.
Bouwgarantie. Het is een ingewikkeld onderwerp. Ja, als er na de oplevering gebreken aan het licht komen, kan die klant jou daarop aanspreken. Maar hoe lang precies, dat ligt niet vast. Het kan verschillen van een aantal maanden tot een paar jaar.
Bovendien hangt de garantietermijn af van het gebrek. Sommige gebreken komen pas aan het licht lang nadat de klus is afgerond. En wat belangrijk is: de klant had dat gebrek niet eerder kunnen ontdekken. In dat geval geldt meestal een garantietermijn van 6 tot 10 jaar. Nog langer is die termijn bij ernstige gebreken. Als er bijvoorbeeld iets mis is met de fundering, kan de garantie oplopen tot 20 jaar.
Wil je meer grip krijgen op bouwgarantie? Dan kun je die vastleggen in je algemene voorwaarden. Maar let op, het is belangrijk of je levert aan bedrijven of consumenten. In het laatste geval kun je niet tornen aan de wettelijke rechten van de klant. Maar als je een overeenkomst sluit met bedrijven, kun je dat wel. Je bent vrij om met die klant eigen afspraken te maken. Wel moet je je houden aan de gangbare normen en gebruiken.
Terug naar het voorbeeld in het begin. De klant komt met een klacht nadat de garantietermijn is verstreken. Misschien is het verstandig om het in zo’n geval niet op scherp te zetten. Want als een klant ontevreden achterblijft, dan zal hij gaan klagen bij familie en vrienden. Aan de andere kant, een tevreden klant groeit uit tot een ambassadeur die jou kan promoten.
Heb je vragen over contracten of algemene voorwaarden? Wij kunnen je helpen. Kijk bijvoorbeeld naar onze Algemene Voorwaarden, opgesteld door onze juristen.
Als zelfstandig ondernemer een goede boekhouding opzetten, is erg belangrijk. Waarom en hoe? Dat legt Zelfstandigen Bouw je graag uit.
Als zelfstandig ondernemer in de bouw, hout of techniek kun je te maken krijgen met verschillende btw tarieven.
Als zelfstandig ondernemer in de bouw kun je te maken krijgen met de btw-verleggingsregeling. De btw kan naar jou worden verlegd of jij kunt de btw verleggen. Om te begrijpen hoe dit werkt is het belangrijk te weten ‘wie jij bent’ tijdens een opdracht.