Nieuws

Zelfstandig ondernemer in de bouw nauwelijks geraakt door Corona

5 november 2020
3 minuten
Gerard Renes

Zelfstandig ondernemer in de bouw nauwelijks geraakt door Corona


Bron: Cobouw, 2 november 2020

Corona treft zelfstandig ondernemers in de bouw een stuk minder hard dan in het begin van de crisis. Nog geen tien procent is het afgelopen half jaar opdrachten kwijt geraakt, blijkt uit de eerste resultaten van een enquête van Zelfstandigen Bouw die door zo’n 400 zzp’ers is ingevuld.

Veruit de meesten (zo’n 80 procent) hebben het afgelopen half jaar gewoon werk gehad. Bovendien heeft ongeveer 65 procent nog voor vier maanden of meer werk uitstaan.

Minder werk begin crisis

Dit is een compleet ander beeld dan in het begin van de coronacrisis. In maart had 70 procent nog te lijden onder een vermindering van werk. In april deden belangenorganisaties daarom nog een dringend beroep op extra coronasteun vanuit de overheid. 

Nu blijkt dat eigenlijk maar weinig zzp’ers extra steun nodig hebben. Slechts een kleine minderheid heeft opnieuw een beroep gedaan op de Tozo-regeling. Voor het eerste steunpakket meldden zich nog 28 procent van de zzp’ers uit de sectoren bouw, techniek en productie, voor de tweede was dit nog een 20 procent.

“We hebben niet veel signalen dat onze leden in de problemen zitten”, zegt persvoorlichter Joke Licher. “Het gaat eigenlijk best goed.”

Dit is ook te zien aan het aantal bedrijven dat zzp’ers weer inhuurt. Waar in april 46 procent van de bedrijven minder zzp’ers inhuurde, ligt dat in september op 26 procent, blijkt uit de laatste Cobouw Bouwmonitor van september. 

Groei zzp’ers stokt wel

Wel stokt de groei van het aantal zzp’ers, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In het derde kwartaal van dit jaar werd er 24 procent minder nieuwe bedrijven opgericht ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In 2019 kwamen er nog 635.000 mkb-bedrijven bij, dit jaar nog maar 481.000.

Vooral in het sloop- en grondwerk werden er fors minder nieuwe bedrijven opgericht, daar gaat het om een daling van 39 procent. Ook voor de bouw van wegen, spoorwegen en tunnels was een daling te bespeuren, van 34 procent.

Gerelateerd

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
19 december 2023
2 minuten

Belangrijke fiscale veranderingen in 2024: Wat ondernemers kunnen verwachten

Met het naderen van het nieuwe jaar worden er verschillende fiscale veranderingen verwacht die invloed zullen hebben op ondernemers en belastingbetalers in Nederland. Deze veranderingen variëren van reiskostenvergoedingen tot belastingtarieven en hebben allemaal tot doel de financiële dynamiek te beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou als zelfstandig ondernemer die op 1 januari 2024 van kracht worden.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden