Interview met Cristel van de Ven: voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

11 september 2020
4 minuten
Gerard Renes

Nederland telt 1,3 miljoen zelfstandigen. Over hun positie op de arbeidsmarkt is veel discussie. De nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) wil als stem van de zelfstandigen meepraten en beslissen over besluiten die zelfstandigen raken. Met Cristel van de Ven als voorzitter.


Door de krachten te bundelen in de VZN, hopen zelfstandigenorganisaties ONL, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners een volwaardige stem te krijgen in politiek Den Haag. Van de Ven komt niet uit de gelederen van een van deze organisaties, maar toen ze werd benaderd voor de functie sprak het haar direct aan. „Concrete oplossingen bedenken voor de huidige zzp-problematiek. Daar maak ik me graag hard voor.”

Waarom bent u gevraagd?

„Ik ben voorgedragen door iemand uit de cao-wereld. Als technisch voorzitter begeleid ik cao-onderhandelingen. Ik zorg dat mensen niet te lang in hun standpunten en emotie blijven hangen, maar vertellen waarom ze iets willen, wat er achter zit. Deze ervaring komt zowel van pas aan de onderhandelingstafel, als bij het samenbrengen van de standpunten van de vier partijen die VZN hebben opgericht. En ik ben zelf al tien jaar zelfstandig ondernemer.”

Waarom is het belangrijk dat zzp’ers een eigen plek krijgen naast de werkgevers en de zelfstandigen?

„Ik heb een hekel aan de term zzp’er vanwege het beleidsjargon, maar hier speelt ’zonder personeel’ wel een rol. Een werkgever wil een organisatie of productiefaciliteit opbouwen. Een zelfstandige heeft een andere drijfveer. Die wil vooral doen waar hij goed in is en zijn eigen broek ophouden. Daarvoor is beleid nodig waarmee hij of zij fit, vakbekwaam en gemotiveerd de pensioengerechtigde leeftijd kan bereiken. Met VZN geven we zelfstandigen een eigen gezicht en stem.”

Moet je belangen van werknemers, werkgevers en zelfstandigen wel tegenover elkaar zetten?

„Op dit moment functioneert de arbeidsmarkt niet goed. Het is niet altijd duidelijk wie zelfstandig is en welke rechten en plichten daarbij horen. Voor werkgever en werknemer is er een duidelijke definitie, voor de zelfstandige niet. Misschien moeten we naar een collectieve basisvoorziening voor alle werkenden. Maar om daar over mee te praten, moet je aan de onderhandelingstafel zitten met vakbonden en werkgevers. Samen zoeken naar oplossingen die groter zijn dan je eigen clubje. Verantwoordelijkheid nemen.”

Hoe kijkt u naar het ingetrokken wetsvoorstel om zzp’ers een minimumuurtarief te laten verdienen?

„Alle werkenden, of ze nu werknemer of zelfstandig zijn, moeten genoeg verdienen om van te leven en iets weg te zetten voor later. Maar er zijn zoveel verschillende zelfstandigen. Het is heel lastig om een minimumtarief af te spreken voor een zelfstandig belastingadviseur en een kunstenaar. Er zijn voorbeelden waarbij op cao-niveau is afgesproken dat een zelfstandige het afgesproken minimumloon krijgt plus een toeslag voor buffers. Dat is interessant om naar te kijken.”

De meeste zelfstandigen kiezen er zelf voor om eigen baas te zijn. Hoort daar dan niet bij dat ze zelf buffers opbouwen?

„Mensen hebben verschillende motieven om zzp’er te worden. Meestal vanwege hun specialisme, maar soms ook omdat het werknemerschap knelt of omdat ze zich ertoe gedwongen voelen. Het is belangrijk dat zelfstandigen een buffer opbouwen voor zaken als oudedagsvoorziening, arbeidsongeschiktheid, inkomstenderving en ontwikkeling. Maar het zou veel eenvoudiger moeten zijn om je bij dit soort voorzieningen aan te sluiten.”

Op de verplichte AOV voor zelfstandigen is veel kritiek, ook vanuit de initiatiefnemers van VZN. 

„Je kunt geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering invoeren voor alle zelfstandigen zonder daar de juiste kaders bij te schetsen. Voor je beleid voor zelfstandigen kunt maken moeten ze eerst een verankerde rechtspositie hebben. Pas als die staat, kun je werken aan rechtszekerheid, een basisvoorziening voor het collectief afdekken van inkomensrisico’s en het vereenvoudigen van fiscale regels.” 

heeft geen achtergrond in de politiek. Hoe gaat u zich redden in de Haagse bubbel?

„Ik heb geen politieke ervaring, maar heb diverse cao-gesprekken geleid. De onderhandelingstafel is dus niet nieuw voor me. Het grote verschil is dat ik nu niet neutraal moet zijn, maar juist de belangen van zelfstandigen naar voren moet brengen. Ik heb gisteren kennis gemaakt met minister Wouter Koolmees. De komende weken wil ik langs bij arbeidsmarktspecialisten van alle politieke partijen zodat ze weten wie ze moeten uitnodigen als er oplossingen bedacht moeten worden voor het zelfstandigenvraagstuk.”

Gerelateerd

14 januari 2021
3 minuten

Vereniging Zelfstandigen Nederland aan kabinet: 'Stop partnertoets Tozo'

Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers.

22 december 2020
2 minuten

Hof wijst vrije pensioenkeuze zzp-schilders af

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat zelfstandige schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Het hof wees de eis van Zelfstandigen Bouw af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen. 

21 december 2020
4 minuten

Ook een zelfstandig ondernemer moet soms een Risico-Inventarisatie uitvoeren

Ondernemers met personeel zijn op grond van de Arbowet verplicht een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, (RI&E) op te stellen. Dat is een lijst waarin alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf staan beschreven én een plan voor het oplossen van die risico’s. Maar ook jij als zelfstandig ondernemer kunt er mee te maken krijgen.

17 december 2020
3 minuten

Fris het nieuwe jaar in. Drie tips voor 2021

Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wij geven je graag nog enkele belastingtips waar je in 2021 je voordeel mee kunt doen.      

15 december 2020
3 minuten

Lockdown vanaf 15 december. Heeft dit gevolgen voor de bouw?

Nee, als jij en je collega’s je netjes aan de regels houden niet. Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties. 

23 november 2020
3 minuten

"Het is fijn om er niet alleen voor te staan"

Het is de laatste kraam op de Startersdag in 2013 die Jeroen, expert in woningaanpassingen, tegenkomt. De kraam van Zelfstandigen Bouw. Hij wordt geadviseerd om als starter goed gedekt te zijn en sluit daarom een Rechtsbijstand af. Jeroen heeft hier geen spijt van gekregen. Door een conflict met een leverancier heeft hij de Rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw nu hard nodig.

5 november 2020
3 minuten

Zelfstandig ondernemer in de bouw nauwelijks geraakt door Corona

Corona treft zelfstandig ondernemers in de bouw een stuk minder hard dan in het begin van de crisis. Nog geen tien procent is het afgelopen half jaar opdrachten kwijt geraakt, blijkt uit de eerste resultaten van een enquête van Zelfstandigen Bouw die door zo’n 400 zzp’ers is ingevuld.

30 oktober 2020
2 minuten

Eind december uitspraak in rechtszaak verplicht schilderspensioen

Eind december weet je of je als zelfstandige schilder verplicht blijft pensioen op te bouwen bij het schilderspensioenfonds BPF. Donderdag was het hoger beroep in de rechtszaak die Zelfstandigen Bouw heeft aangespannen tegen schilderspensioenfonds BPF en de Staat om die verplichting van tafel te krijgen. Op 22 december doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak.

27 oktober 2020
2 minuten

"Verplicht schilderspensioen volstrekt overbodig."

De veel gehoorde stelling dat ondernemers niet sparen voor hun pensioen gaat in ieder geval voor zelfstandige schilders niet op. Zij sparen bijna allemaal om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Dit blijkt uit een representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia.

15 oktober 2020
1 minuut

De zwaarwerkregeling: Kan het wel of niet?

Af en toe ontvangen we de vraag van onze leden of ze gebruik kunnen maken van de ‘zwaarwerkregeling’. Hoe zit het nu precies met deze regeling?

13 oktober 2020
1 minuut

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) presenteert manifest

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft haar manifest gepubliceerd. In het manifest zijn de uitgangspunten en ideeën van de VZN uitgezet. Eén van de speerpunten in het manifest is het recht van zelfstandigen op een individueel sociaal vangnet (een financiële buffer voor ondernemersrisico’s). De overheid dient dat te stimuleren en faciliteren.

30 september 2020
3 minuten

Diverse belangrijke overheidsbesluiten op een rij gezet

De afgelopen periode zijn er veel besluiten genomen door de overheid. Misschien begint het je inmiddels te duizelen. Daarom hebben wij voor jou alles op een rij gezet.

15 september 2020
3 minuten

Prinsjesdag: wat verandert er voor jou als zelfstandige?

Op Prinsjesdag heeft de regering de beleidsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Hieronder hebben we de belangrijkste plannen voor je op een rij gezet.

11 september 2020
3 minuten

Cristel van de Ven benoemd tot voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Dat heeft de vereniging zojuist bekendgemaakt. Twee weken geleden werd al duidelijk dat vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL, de krachten bundelen. VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt.  

8 september 2020
2 minuten

Houtkunstenaar uit Schagen wint Vakwerk Awards

Jakko Woudenberg uit Schagen is vrijdag in Almere uitgeroepen tot winnaar van de Vakwerk Awards 2020, dé vakprijs voor vakmanschap. Uit honderden inzendingen kende de jury hem de prijs toe voor zijn bijzondere, cirkelvormige parketvloer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.

4 september 2020
2 minuten

Zelfstandigenaftrek wordt nog verder verlaagd

De plannen van Het Kabinet voor volgend jaar pakken slecht uit voor zzp'ers. De zelfstandigenaftrek wordt op termijn met nog eens bijna 2000 euro verder verlaagd. Volgens bronnen in Den Haag wordt dit op Prinsjesdag bekend gemaakt. Vorig jaar besloot het kabinet al de zelfstandigenaftrek te verlagen van 7280 euro naar 5000 euro in 2028. Daar wordt nog een schep bovenop gedaan, waardoor de aftrek uiteindelijk daalt naar circa 3200 euro. Het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers wordt daardoor kleiner.

28 augustus 2020
2 minuten

Vier zzp-clubs, met 100.000 leden, bundelen krachten

Ondernemersorganisaties ONL, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners bundelen de krachten om een volwaardige stem te krijgen in Politiek Den Haag over het beleid rond zzp’ers. Met de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen we een plek afdwingen aan de onderhandelingstafel.

21 juli 2020
3 minuten

“Bij een verzekeraar kom je op een wachtlijst. Daar hebben wij als zzp’er helemaal niks aan.”

Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.

10 juni 2020
4 minuten

Kennismaking directeur Lydia Bos: van de zorg naar de bouw

Hoe kom je van de zorg in de bouw terecht? Na jaren werkzaam te zijn geweest in de zorgsector, heb ik per 1 juni jl. de overstap gemaakt naar Zelfstandigen Bouw, in de functie van directeur van de werkmaatschappij. Waarom deze overstap en wat heb ik te brengen? Een nieuwe uitdaging, uit mijn comfortzone, nieuwsgierig naar de bouwsector… Dit zijn voor mij een aantal redenen de overstap te willen maken. Ik wil blijven leren en wordt daarin graag uitgedaagd.

10 juni 2020
4 minuten

“Zonder rechtsbijstand zat ik nu nog op mijn geld te wachten.”

Veel zzp’ers in de bouw vinden rechtsbijstand weggegooid geld. Vaak hebben zij hun twijfels over het nut van deze voorziening. Wat moet ik met juridische hulp? Ik maak hier toch nooit gebruik van? Rechtsbijstand gebruik je inderdaad niet dagelijks. Toch kun je ineens in een situatie komen waarin je het nodig hebt. Als je dan bijvoorbeeld een advocaat nodig hebt, kost je dat bakken met geld. Dakdekker Fred Burgers zat een jaar geleden in zo’n situatie. Hij vertelt over zijn ervaring met de rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw.

6 mei 2020
5 minuten

Opinie Charles Verhoef in de Telegraaf: "Het evenwicht in ondersteuning van werknemer en zzp'er is zoek"

De economische crisis die het gevolg is van het coronavirus is geen gewone crisis.

© 2020 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden