Nieuws

Elektrische bedrijfsbus is niet geschikt

26 april 2021
3 minuten
Joke Licher

Vanaf 2025 geen bestelwagens op diesel of benzine in het centrum van zo'n 30 steden

Simon Rijnboutt uit Almere maakt kasten en keukens op maat. Zijn meubelmakerij Kastwerk heeft klanten in het hele land.

Ook in steden als Utrecht en Amsterdam, die net als zo’n 30 andere steden, hebben aangekondigd vanaf 2025 bestelwagens en vrachtwagens die op diesel of benzine rijden uit het centrum te weren.

Dat stelt Simon Rijnboutt voor een probleem, want hij heeft een dieselbus.

Een elektrische bus is geen optie voor Rijnboutt

“Nog afgezien van de kosten, want ze zijn duur en een tweedehandsmarkt is er nog niet", zegt Rijnboutt. "Maar er is op dit moment geen enkele elektrische auto op de markt waarmee ik mijn spullen kan vervoeren. En als ik zo naar de ontwikkelingen kijk, is die er over vier jaar ook nog niet.”

Rijnboutt maakt zijn kasten in zijn atelier in Almere en vervoert ze in ‘hapklare brokken’ naar de klant. Daar zet hij ze in elkaar en plaatst hij ze. Om al zijn spullen te vervoeren, heeft hij een laadvermogen nodig van zeker 1.500 kilo. De elektrische busjes die nu op markt zijn, halen dat bij lange na niet en hebben maar een beperkte actieradius.

Wel begrip

“Ik heb een Mercedes Sprinter euro 4. Zware bedrijfsauto’s zoals deze zijn er niet met een benzinemotor of in hybride versie. Er is wel een elektrische Sprinter maar die heeft veel minder laadvermogen dan degene die ik nu heb. Regelmatig neem ik ook een zware aanhanger van 2.500 kg mee. Met een elektrische bus kan ook dat niet.”

Op zich heeft Rijnboutt er wel begrip voor dat steden vervuilende auto’s uit het centrum weren. Maar dan moet er wel een goed alternatief voorhanden zijn en dat is er simpelweg niet voor ondernemers in de bouw.

Ontheffing

“Ik heb zo’n 20 klanten per jaar in de zones waar de strenge milieunormen straks gaan gelden. Die moet ik straks weigeren omdat ik gewoonweg niet aan de eisen kàn voldoen. Ik hoef niet iedere dag in het centrum van de stad te zijn. Geef mij en ondernemers in een vergelijkbare situatie ontheffing, in ieder geval zolang er geen goede alternatieven op de markt zijn. Ook dan halen de steden nog een heel forse reductie van de CO2 uitstoot.”Hoe is jouw situatie?

Heb jij ook problemen met de strenge milieu-eisen in het centrum van de steden? Laat het ons weten en vul de enquête in.

Vul de enquête in

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden