In deze rubriek vind je het belangrijkste nieuws uit de bouwsector. Zo blijf je op de hoogte van interessante ontwikkelingen en feiten.
Daarnaast vind je hier ook regelmatig interviews met onze leden. Zij vertellen jou hun verhaal.
De kogel is door de kerk. Er komt een avondklok vanaf aankomend weekend. Gelukkig is er voor zelfstandig ondernemers in de bouw een vrijstelling. Hiervoor moet je wel beschikken over een verklaring. Die verklaring kun je (waarschijnlijk) zelf invullen en moet je ook bij je hebben als je na half 9 buitenshuis bent.
Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers.
De coronacrisis bewijst dat een sociaal vangnet voor zelfstandigen geen overbodige luxe is.
Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat zelfstandige schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Het hof wees de eis van Zelfstandigen Bouw af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen.
Ondernemers met personeel zijn op grond van de Arbowet verplicht een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, (RI&E) op te stellen. Dat is een lijst waarin alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf staan beschreven én een plan voor het oplossen van die risico’s. Maar ook jij als zelfstandig ondernemer kunt er mee te maken krijgen.
Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wij geven je graag nog enkele belastingtips waar je in 2021 je voordeel mee kunt doen.
Nee, als jij en je collega’s je netjes aan de regels houden niet. Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties.
We gaan alweer naar het einde van het jaar. Wat kun jij dit jaar nog regelen om er volgend jaar van te profiteren? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.
Het is de laatste kraam op de Startersdag in 2013 die Jeroen, expert in woningaanpassingen, tegenkomt. De kraam van Zelfstandigen Bouw. Hij wordt geadviseerd om als starter goed gedekt te zijn en sluit daarom een Rechtsbijstand af. Jeroen heeft hier geen spijt van gekregen. Door een conflict met een leverancier heeft hij de Rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw nu hard nodig.
Corona treft zelfstandig ondernemers in de bouw een stuk minder hard dan in het begin van de crisis. Nog geen tien procent is het afgelopen half jaar opdrachten kwijt geraakt, blijkt uit de eerste resultaten van een enquête van Zelfstandigen Bouw die door zo’n 400 zzp’ers is ingevuld.
Eind december weet je of je als zelfstandige schilder verplicht blijft pensioen op te bouwen bij het schilderspensioenfonds BPF. Donderdag was het hoger beroep in de rechtszaak die Zelfstandigen Bouw heeft aangespannen tegen schilderspensioenfonds BPF en de Staat om die verplichting van tafel te krijgen. Op 22 december doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak.
Midden in de eerste coronagolf, in de tijd dat de regering steunmaatregelen trof voor bedrijven en ondernemers, besloot Luuk Jansen (29) voor zichzelf te beginnen. Na elf jaar zegde hij zijn vaste baan bij Defensie op en werd ondernemer in de bouw. Ondanks, of misschien ook wel een beetje door corona.
De veel gehoorde stelling dat ondernemers niet sparen voor hun pensioen gaat in ieder geval voor zelfstandige schilders niet op. Zij sparen bijna allemaal om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Dit blijkt uit een representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia.
Af en toe ontvangen we de vraag van onze leden of ze gebruik kunnen maken van de ‘zwaarwerkregeling’. Hoe zit het nu precies met deze regeling?
De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft haar manifest gepubliceerd. In het manifest zijn de uitgangspunten en ideeën van de VZN uitgezet. Eén van de speerpunten in het manifest is het recht van zelfstandigen op een individueel sociaal vangnet (een financiële buffer voor ondernemersrisico’s). De overheid dient dat te stimuleren en faciliteren.
De afgelopen periode zijn er veel besluiten genomen door de overheid. Misschien begint het je inmiddels te duizelen. Daarom hebben wij voor jou alles op een rij gezet.
Op Prinsjesdag heeft de regering de beleidsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Hieronder hebben we de belangrijkste plannen voor je op een rij gezet.
Dat heeft de vereniging zojuist bekendgemaakt. Twee weken geleden werd al duidelijk dat vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL, de krachten bundelen. VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt.
Door de krachten te bundelen in de VZN, hopen zelfstandigenorganisaties ONL, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners een volwaardige stem te krijgen in politiek Den Haag. Van de Ven komt niet uit de gelederen van een van deze organisaties, maar toen ze werd benaderd voor de functie sprak het haar direct aan. „Concrete oplossingen bedenken voor de huidige zzp-problematiek. Daar maak ik me graag hard voor.”
Jakko Woudenberg uit Schagen is vrijdag in Almere uitgeroepen tot winnaar van de Vakwerk Awards 2020, dé vakprijs voor vakmanschap. Uit honderden inzendingen kende de jury hem de prijs toe voor zijn bijzondere, cirkelvormige parketvloer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.
De plannen van Het Kabinet voor volgend jaar pakken slecht uit voor zzp'ers. De zelfstandigenaftrek wordt op termijn met nog eens bijna 2000 euro verder verlaagd. Volgens bronnen in Den Haag wordt dit op Prinsjesdag bekend gemaakt. Vorig jaar besloot het kabinet al de zelfstandigenaftrek te verlagen van 7280 euro naar 5000 euro in 2028. Daar wordt nog een schep bovenop gedaan, waardoor de aftrek uiteindelijk daalt naar circa 3200 euro. Het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers wordt daardoor kleiner.
Ondernemersorganisaties ONL, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners bundelen de krachten om een volwaardige stem te krijgen in Politiek Den Haag over het beleid rond zzp’ers. Met de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) willen we een plek afdwingen aan de onderhandelingstafel.
Rickie van der Leek heeft al jaren een onderhoudsbedrijf. Sinds het begin van dit jaar is hij lid van Zelfstandigen Bouw. Hij vertelt waarom hij voor Zelfstandigen Bouw heeft gekozen en niet voor een andere partij.
Waar zijn we in beland met zijn allen? In een situatie die de wereld op zijn kop zet? Die ons wakker schut uit de ratrace dat de aarde vernietigt? Of is het niet meer dan een virus die we binnenkort onder controle hebben? Zodat we weer lekker door kunnen met ons mooie leventje. Terwijl de culturele sector op zijn gat ligt, we een festival voorlopig alleen nog kunnen beleven op Youtube, bouwen en schilderen we door alsof er helemaal niets aan de hand is. En er is gelukkig ook niets aan de hand. Althans als we het hebben over de bouwproductie op dit moment.
Veel zzp’ers in de bouw vinden rechtsbijstand weggegooid geld. Vaak hebben zij hun twijfels over het nut van deze voorziening. Wat moet ik met juridische hulp? Ik maak hier toch nooit gebruik van? Rechtsbijstand gebruik je inderdaad niet dagelijks. Toch kun je ineens in een situatie komen waarin je het nodig hebt. Als je dan bijvoorbeeld een advocaat nodig hebt, kost je dat bakken met geld. Dakdekker Fred Burgers zat een jaar geleden in zo’n situatie. Hij vertelt over zijn ervaring met de rechtsbijstand van Zelfstandigen Bouw.
Hoe kom je van de zorg in de bouw terecht? Na jaren werkzaam te zijn geweest in de zorgsector, heb ik per 1 juni jl. de overstap gemaakt naar Zelfstandigen Bouw, in de functie van directeur van de werkmaatschappij. Waarom deze overstap en wat heb ik te brengen? Een nieuwe uitdaging, uit mijn comfortzone, nieuwsgierig naar de bouwsector… Dit zijn voor mij een aantal redenen de overstap te willen maken. Ik wil blijven leren en wordt daarin graag uitgedaagd.
De economische crisis die het gevolg is van het coronavirus is geen gewone crisis.
Het zal je niet ontgaan zijn, er ligt momenteel een voorstel voor de AOV-verplichting voor alle zzp’ers. Een overzicht van het advies van de Stichting van de Arbeid over de AOV-plicht.