Blog

Stort de bouw straks weer in?

Om nieuwe klussen zit de bouw nog niet verlegen; de vraag naar bouw en verbouw is nog steeds groot. Maar het wordt onze bouwers niet makkelijk gemaakt met de stijgende materiaalprijzen, eindeloze vergunningen, dalende koopkracht, frustrerende vertragingen en lachwekkende kabinetsplannen. Moeten we ons zorgen maken over de toekomst van de bouw?

15 november 2022
2 minuten
Charles Verhoef

De bouw en het woningtekort

Een huis is een eerste levensbehoefte. Net als brood op de plank. En toch is er een schreeuwend tekort aan huizen. Er moeten de komende tien jaar maar liefst een miljoen nieuwe huizen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De werkelijkheid is van een volstrekt andere orde: het aantal nieuwbouwwoningen staat op 45.000 per jaar.

Kabinetsplannen voor de bouw

Dit kabinet kan roepen wat ze wil, maar keer op keer wordt de overheid door de rechter teruggefloten. Omdat ze dingen door de vingers ziet die tegen hun eigen wetten ingaan. En zo wordt het overheidsbeleid van een miljoen extra woningen een lachertje. Op dit moment kunnen we er nog om lachen. Iedere bouwer zit nog vol in het werk. Maar dat zou weleens kunnen gaan kantelen als er niks gebeurt.

Wat gebeurt er met de bouw?

Niet alleen de nieuwbouw stort in door het stikstofbeleid van het kabinet. Ook verbouw, onderhoud renovatie staan door de hoge inflatie onder druk. Opdrachtgevers hebben nu eenmaal minder te besteden als de koopkracht daalt. Met als gevolg dat onderhoud en renovatie wordt uitgesteld. En wensen op het gebied van verbouwingen en isolatie op de plank blijven liggen.

Trots op onze bouwers

Nederland zou zijn trots moeten uitspreken voor onze bouwers. Want ook bouwers hebben recht op behoud van hun werk. En recht op een fatsoenlijke boterham voor hun vakmanschap. En andersom heeft Nederland recht op voldoende woningen. Een miljoen stuks om precies te zijn. De hoogste tijd dat we dit Rutte en zijn maten eens goed tussen de oren knopen. Liever nu dan straks als het misschien te laat is.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden