Om nieuwe klussen zit de bouw nog niet verlegen; de vraag naar bouw en verbouw is nog steeds groot. Maar het wordt onze bouwers niet makkelijk gemaakt met de stijgende materiaalprijzen, eindeloze vergunningen, dalende koopkracht, frustrerende vertragingen en lachwekkende kabinetsplannen. Moeten we ons zorgen maken over de toekomst van de bouw?
De bouw en het woningtekort
Een huis is een eerste levensbehoefte. Net als brood op de plank. En toch is er een schreeuwend tekort aan huizen. Er moeten de komende tien jaar maar liefst een miljoen nieuwe huizen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De werkelijkheid is van een volstrekt andere orde: het aantal nieuwbouwwoningen staat op 45.000 per jaar.
Kabinetsplannen voor de bouw
Dit kabinet kan roepen wat ze wil, maar keer op keer wordt de overheid door de rechter teruggefloten. Omdat ze dingen door de vingers ziet die tegen hun eigen wetten ingaan. En zo wordt het overheidsbeleid van een miljoen extra woningen een lachertje. Op dit moment kunnen we er nog om lachen. Iedere bouwer zit nog vol in het werk. Maar dat zou weleens kunnen gaan kantelen als er niks gebeurt.
Wat gebeurt er met de bouw?
Niet alleen de nieuwbouw stort in door het stikstofbeleid van het kabinet. Ook verbouw, onderhoud renovatie staan door de hoge inflatie onder druk. Opdrachtgevers hebben nu eenmaal minder te besteden als de koopkracht daalt. Met als gevolg dat onderhoud en renovatie wordt uitgesteld. En wensen op het gebied van verbouwingen en isolatie op de plank blijven liggen.
Trots op onze bouwers
Nederland zou zijn trots moeten uitspreken voor onze bouwers. Want ook bouwers hebben recht op behoud van hun werk. En recht op een fatsoenlijke boterham voor hun vakmanschap. En andersom heeft Nederland recht op voldoende woningen. Een miljoen stuks om precies te zijn. De hoogste tijd dat we dit Rutte en zijn maten eens goed tussen de oren knopen. Liever nu dan straks als het misschien te laat is.
Het zal je niet zijn ontgaan. De stekker gaat uit steeds meer nieuwbouwprojecten. De verkoop van nieuwbouwwoningen is dan ook sinds vorige zomer sterk gedaald! Dit jaar wordt nog maar de helft gebouwd ten opzichte van vorig jaar. En het ziet er niet naar uit dat het snel weer aantrekt. De grote vraag is nu: moeten we ons zorgen maken?
Zonder klanten geen opdrachten. Zonder opdrachten geen omzet. Zonder blije klanten geen nieuwe opdrachten. Reden genoeg om klanten tevreden te houden. Maar betekent dat ook meteen dat klant áltijd koning is? Dat jij al hun grillen moet beantwoorden? Zelfs als ze onredelijk zijn? En of je nu schuld hebt of niet? Een conflict kan behoorlijk uit de hand lopen en in de papieren lopen. Maar Zelfstandigen Bouw staat met raad en daad voor je klaar.
Het aandeel vrouwen in de bouw in België groeit gestaag, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van Bouwunie. Dit nieuws bij onze zuiderburen werpt de vraag op: waarom gaat het bij de Belgen beter dan in Nederland? En wat doen wij daaraan?