Blog

Lees hier onze blogs over onderwerpen die bij jou als zelfstandig ondernemer in de bouw op de werkvloer spelen.

Blog
13 juni 2023
1 minuut

Nieuwbouw stort in; volop werk in onderhoud

Het zal je niet zijn ontgaan. De stekker gaat uit steeds meer nieuwbouwprojecten. De verkoop van nieuwbouwwoningen is dan ook sinds vorige zomer sterk gedaald! Dit jaar wordt nog maar de helft gebouwd ten opzichte van vorig jaar. En het ziet er niet naar uit dat het snel weer aantrekt. De grote vraag is nu: moeten we ons zorgen maken?

Blog
11 mei 2023
2 minuten

Conflict met een klant: dit moet je doen

Zonder klanten geen opdrachten. Zonder opdrachten geen omzet. Zonder blije klanten geen nieuwe opdrachten. Reden genoeg om klanten tevreden te houden. Maar betekent dat ook meteen dat klant áltijd koning is? Dat jij al hun grillen moet beantwoorden? Zelfs als ze onredelijk zijn? En of je nu schuld hebt of niet? Een conflict kan behoorlijk uit de hand lopen en in de papieren lopen. Maar Zelfstandigen Bouw staat met raad en daad voor je klaar.

Blog
8 maart 2023
2 minuten

Meer vrouwen in Belgische bouw, maar waar blijft Nederland?

Het aandeel vrouwen in de bouw in België groeit gestaag, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van Bouwunie. Dit nieuws bij onze zuiderburen werpt de vraag op: waarom gaat het bij de Belgen beter dan in Nederland? En wat doen wij daaraan?

Blog
14 februari 2023
2 minuten

Gereedschapsoplichting: laat je niet verleiden

Er hebben zich al meerdere gedupeerden van nieuwe oplichtingspraktijken bij ons gemeld. Oplichters worden steeds gewiekster. Wat ze nu weer hebben bedacht? Ze verleiden je met datgene waarvan jouw hart sneller gaat kloppen: gereedschap. En dat doen ze sluw. Want ze overrompelen je en houden je een vette vis voor in de vorm van een forse korting (althans dat beweren ze). Laat je niet verleiden door deze bedriegers!

Blog
19 januari 2023
2 minuten

Help de bouw: herstel het beroepsonderwijs

Er is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Maar de bouwsector trekt al jaren te weinig leerlingen en de daling lijkt nog lang niet voorbij. Hoe kan het dat de maatschappij hoger nog steeds als beter blijft zien? Terwijl de vooruitzichten na een technische opleiding zo goed zijn? Tenminste, zodra we die theoretische opleidingen op de schop hebben genomen…

Blog
13 december 2022
2 minuten

Carrièrekansen: de bouwer is de nieuwe dokter of advocaat

Wat zijn belangrijke overwegingen bij het maken van een beroepskeuze? Passie voor het vak? Baangarantie? Salaris? Om drie redenen word je tegenwoordig geen piloot, dokter of advocaat meer, maar ga je de bouw in! Dus wil een kind bouwvakker worden? Voel dan geen teleurstelling, maar wees trots.

Blog
24 november 2022
2 minuten

Bijeenkomst: Jubilarissen in het zonnetje

Het was weer een succes! De jubilarissen werden in het zonnetje gezet om hun langdurende steun en deelname bij Zelfstandigen Bouw te vieren.

Blog
15 november 2022
2 minuten

Stort de bouw straks weer in?

Om nieuwe klussen zit de bouw nog niet verlegen; de vraag naar bouw en verbouw is nog steeds groot. Maar het wordt onze bouwers niet makkelijk gemaakt met de stijgende materiaalprijzen, eindeloze vergunningen, dalende koopkracht, frustrerende vertragingen en lachwekkende kabinetsplannen. Moeten we ons zorgen maken over de toekomst van de bouw?

Blog
18 oktober 2022
2 minuten

Zzp’er in de bouw: wat doe je met je tarieven?

Zzp’ers in de bouw krijgen steeds hogere kosten voor hun kiezen voor materialen, grondstoffen en transport. Maar wie betaalt die rekening? De zelfstandige bouwer zelf toch zeker niet? Wat te doen met je prijs?

Blog
13 september 2022
1 minuut

Snelheidsduivel

Op mijn vijftiende werd ik gegrepen door het snelheidsvirus. Een ritje achterop de motorfiets van het vriendje van mijn zus maakte mij direct verslaafd aan motorracen. En verslaafd ben ik tot op de dag van vandaag. Twee zware motorongelukken hebben me niet laten afkicken. Vroeger wapperde lange haren onder mijn helm. Nu al jaren grijze haren.

Blog
21 juli 2022
2 minuten

TV-tips: Wat zijn de leukste programma's over de bouw?

Bouwers houden van hun vak. En als we al die bouw- en woonprogramma’s op tv mogen geloven, kijken veel mensen thuis graag toe. Daarom zetten we de leukste bouwprogramma’s op een rij in deze ultieme tv-gids voor bouwers en niet-bouwers.

Blog
17 juni 2022
1 minuut

Wat is een lijf waard?

Druk, beredruk. Niet een week, niet een maand. Nee, al een hele tijd is het erg druk in de bouw. Lange werkdagen zijn heel normaal geworden. De volgende opdracht wacht en je wilt je vaste klanten niet teleurstellen. En als je jong bent kan je de hele wereld aan. Dus wat is het probleem. Helemaal niets. Nu dan tenminste.

Blog
7 juni 2022
1 minuut

Uurtarief van € 65

Huisartsen beweren dat vakmensen voor een uurtarief van € 65 hun bed niet uitkomen. Voorzitter Charles Verhoef weet zeker dat het tekort aan vakmensen als sneeuw voor de zon verdwijnt als zij € 65 per uur verdienen. En daarmee eindelijk de waardering krijgen die ze toekomt.

Blog
15 juni 2021
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: 'Een keurslijf past niemand'

"Een standaardregeling voor een aov voor zelfstandige ondernemers werkt gewoon niet". Met deze stelling roept voorzitter Charles Verhoef minister Koolmees op om af te stappen van een regeling waaraan iedereen gedwongen moet meedoen.

Blog
2 februari 2021
3 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Eén miljoen woningen"

De tijd van mooie woorden en grote beloften is weer aangebroken. Want het is verkiezingstijd en dan buitelen de politieke partijen over elkaar heen met de mooiste plannen en beloften. Eén daarvan is het aanpakken van de woningnood. Maar liefst één miljoen woningen moeten er in 10 jaar tijd bijkomen, roepen diverse partijen. 

Blog
15 december 2020
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Ze zijn knettergek geworden!"

Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd. Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.

Blog
11 november 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Harald van Beest: Zware dobber

Momenteel werk ik op een grote bouwplaats in Vianen. We hebben allemaal een geel hesje aan om iedereen er toch maar aan te herinneren 1,5 meter afstand te houden. Voor je de keet ingaat ontsmet je netjes je handen en blijf je ver uit elkaar. Ik blijf voor de gezelligheid (veiligheid) maar lekker in m’n busje zitten met een thermoskannetje koffie. Lekker knus. Voor mij is het even prima zo. Het werk gaat door en als we ons allemaal een beetje aan de regels houden zullen we hier hopelijk geen corona uitbraak krijgen.

Blog
30 september 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Koen Dijkstra: "Hoe blijven we elkaar inspireren en uitdagen?"

In de toch wel onzekere tijd waarin we nu leven, met een niet-aflatende stroom aan nieuws, analyses en meningen is het soms lastig om gefocust te blijven op de dingen die echt belangrijk voor mij zijn. Doordat de Nederlandse overheid de begrijpelijke beslissing heeft genomen om het openbare leven aanzienlijk in te perken, zie ik dat de afstand tussen mensen letterlijk en figuurlijk steeds groter wordt. En juist nu is het belangrijk dat we elkaar blijven inspireren en uitdagen.

Blog
15 september 2020
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Complotdenken"

Het zal de tijdgeest zijn dat steeds meer mensen in complottheorieën geloven. Dankzij corona zijn er ook weer een paar van die theorieën bijgekomen. Zo zou Microsoftoprichter en miljardair Bill Gates het virus de wereld in hebben geholpen. Hij zou een vaccin willen gebruiken om bij mensen een chip in te planten waarmee hij iedereens bewegingen kan volgen.

Blog
21 juli 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Alexander Vreeswijk: "We worden nonchalant."

Op 1 juli ging Nederland weer van het slot en maakten we ons op voor de zomervakantie. Echter in de rest van de wereld waren er nog nooit zo veel nieuwe corona-besmettingen per dag bij gekomen.

Blog
24 juni 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Aad Schuiling: "Ooit waren wij de helden van de economie, maar nu de paria."

Ik heb veel van de wereld mogen zien. En telkens als ik dan weer in Nederland terug ben, vind ik dat we hier best mazzel hebben. Maar soms, als ik zie wat de politiek nu weer heeft bedacht, is het een ander verhaal. Nu willen ze de arbeidsmarkt reorganiseren. Al die zzp’ers, dat is niet goed. Die dragen maar weinig bij en zijn niet goed voor de belastingopbrengsten.

Blog
27 mei 2020
2 minuten

Blog John Tuerlings: "Je moet van alle markten thuis zijn"

Als bestuurslid van onze club moet je van alle markten thuis zijn. Twee weken geleden stond een heuse cameraploeg van Zelfstandigen Bouw voor mijn deur om promotiefilmpjes op te nemen. Met mij in de hoofdrol. Met de filmpjes willen we nog eens goed over het voetlicht brengen wat Zelfstandigen Bouw te bieden heeft en waar we voor staan. Dit met korte filmpjes in plaats van met lappen tekst. Want zeg eerlijk, wij bouwvakkers(sters) werken liever met onze handen dan dat we teksten  gaan zitten lezen en ons verdiepen in de regelingen.

Blog
18 mei 2020
2 minuten

Blog Charles Verhoef: "Belastingdienst betaalt jouw pensioen"

Het afgelopen jaar werden we vaak gebeld met vragen over pensioen. De een had geen zin om zijn zuurverdiende centen naar de belastingdienst te brengen en had iets gehoord over een ‘truc’ met pensioen. De ander had zijn dure AOV-verzekering kunnen opzeggen nu hij gebruik kan maken van AOV Bouw en wilde de vrijkomende 650 euro per maand in zijn pensioen stoppen. En weer een ander zag het niet zitten om op zijn 67ste nog te moeten werken, maar wilde met de camper door Europa trekken.

Blog
2 april 2020
2 minuten

Blog bestuurslid Harald van Beest: "Maar dan ineens is het hier!"

Eindelijk voorjaar, na een lange natte winter is het nu tijd voor buitenklussen. Wie is daar niet aan toe? Wat duurde deze donkere winter lang dit keer, veel kwam er op ons af wat de dagen soms niet lichter kleurde. Ik denk aan de verplichte AOV, de zelfstandigenaftrek die deels verdwijnt en wat er verder op ons af gaat komen; misschien wel een verplicht pensioen.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden