Edgar Noijen, een hardwerkende schilder uit Oisterwijk, zag een advertentie op Facebook over AOV Bouw (Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Bouw) en werd deelnemer. Hij was nog niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en vond het UWV of een verzekering veel te duur. AOV Bouw vond hij een goed alternatief. Edgar: “Samen met andere deelnemers vorm je een groep die elkaar helpt bij tijdelijke uitval. Een deel van je inleg wordt geschonken aan de zieke deelnemers. Het geld dat overblijft blijft jouw spaarpot”. Edgar had nooit gedacht dat hem iets zou overkomen, maar geheel onverwachts moest hij een hartoperatie ondergaan.
Omdat zijn vader hartproblemen had gehad, ging Edgar naar zijn huisarts voor een controle. Na veel aandringen onderging hij een fietstest die hij vroegtijdig moest afbreken. Edgar: “Lang verhaal kort. Ik moest een hartkatheterisatie ondergaan. Ik bleek een aantal vernauwingen te hebben, terwijl ik nog gewoon op de steiger stond”. Een paar dagen vóór de corona-uitbraak kreeg hij drie omleidingen. Slechte genen waren de oorzaak.
Na de operatie leefde Edgar als een kluizenaar, maar toch kreeg hij corona. Edgar: “In het ziekenhuis werd gezegd dat ik 1,5 jaar nodig zou hebben om weer de oude te worden na de hartoperatie, maar door corona lukte dat niet”. Edgar had regelmatig contact met Zelfstandigen Bouw en de Arbodienst. Het gaat nu steeds beter, mede dankzij de tips van de arbo-arts die veel wist van corona. Vanwege restschade moet hij nog steeds zijn rust nemen. Hele dagen werken gaat nog niet, maar hij heeft goede hoop dat het volgend jaar een stuk beter is.
Edgar kon zijn hoofd financieel boven water houden, omdat hij via AOV Bouw elke maand een schenking ontving. Edgar: “Je bent als zelfstandig ondernemer zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Ook als je ziek bent. Gelukkig had ik AOV Bouw. Het mooie bij AOV Bouw is dat je ook nog eens spaart van het geld dat niet opgaat aan schenkingen. Vanwege twee ziektes heb ik 2,5 jaar schenkingen gehad. Daardoor kon ik het financieel redden. Ik vind dat onbetaalbaar.”
Edgar gaat verder: “Als je zelfstandig bent in de bouw, moet je hard werken voor je centen. Als je dan veel moet uitgeven voor je verzekering, heb je daar niet altijd zin in. Het geld dat je betaalt voor AOV Bouw kan elke zelfstandige missen. Echt iedereen. Je hebt dan zoveel financiële zekerheid achter de hand. De overheid wil een verplichte AOV, maar die is echt veel te duur en met hele ongunstige voorwaarden. Waarom kan dit wel en moet ik bij het UWV of een verzekering een godsvermogen neertellen? Ik vind AOV Bouw goud”.
Edgar is een wandelend reclamebord voor AOV Bouw: “Elke vakman of -vrouw zou zich moeten aansluiten, want het geeft een saamhorigheidsgevoel. Je helpt collega’s die even in de ‘financiële shit’ zitten en zo ben je zelf ook geholpen, want iedereen heeft voor mij een stukje betaald.
Aan AOV Bouw van Zelfstandigen Bouw kan iedereen meedoen. Ongeacht leeftijd en beroep. Per variant betaalt elke deelnemer dezelfde inleg en inkomen bij arbeidsongeschiktheid is gegarandeerd.
Heb jij je vangnet bij ziekte al goed geregeld met AOV Bouw? Lees verder over onze diensten waarmee we jou versterken.
Als zzp’er kun je helaas geen gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (RVU-regeling) die werkgevers aanbieden aan werknemers in zware beroepen. Deze regeling, gefinancierd door werkgevers, stelt oudere werknemers in staat om zonder fiscale boete drie jaar eerder met pensioen te gaan. Dit gebeurt door middel van een uitkering vergelijkbaar met de netto AOW-uitkering. Omdat zzp'ers geen werkgever hebben, komen zij niet in aanmerking voor deze regeling. Voor zelfstandigen die eerder willen stoppen met werken zijn er wél alternatieven. Zo biedt Zelfstandigen Bouw bijvoorbeeld een pensioen spaaroptie via de AOV bouwvoorziening, waarmee zzp’ers zelf een buffer kunnen opbouwen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Hiermee kunnen zzp’ers een eigen financiële basis leggen voor de toekomst en zelf beslissen over een vroegpensioen.
Veertien gemeenten in Nederland zetten door met de invoering van uitstootvrije zones, ondanks een meerderheid in de Tweede Kamer die heeft gepleit voor uitstel. Deze zero-emissiezones, die op 1 januari 2025 van kracht worden, weren de meest vervuilende bedrijfsauto's uit de binnensteden. Dit heeft grote gevolgen voor veel van onze leden in de bouwsector, vooral voor diegenen met oudere bedrijfswagens.
De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.