Actueel

Arbeidsongeschiktheid: het kan echt iedereen overkomen

26 september 2023
2 minuten
Irma Hoogenboom

Goed alternatief

Edgar Noijen, een hardwerkende schilder uit Oisterwijk, zag een advertentie op Facebook over AOV Bouw (Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Bouw) en werd deelnemer. Hij was nog niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en vond het UWV of een verzekering veel te duur. AOV Bouw vond hij een goed alternatief. Edgar: “Samen met andere deelnemers vorm je een groep die elkaar helpt bij tijdelijke uitval. Een deel van je inleg wordt geschonken aan de zieke deelnemers. Het geld dat overblijft blijft jouw spaarpot”. Edgar had nooit gedacht dat hem iets zou overkomen, maar geheel onverwachts moest hij een hartoperatie ondergaan.

Edgar's verhaal

Omdat zijn vader hartproblemen had gehad, ging Edgar naar zijn huisarts voor een controle. Na veel aandringen onderging hij een fietstest die hij vroegtijdig moest afbreken. Edgar: “Lang verhaal kort. Ik moest een hartkatheterisatie ondergaan. Ik bleek een aantal vernauwingen te hebben, terwijl ik nog gewoon op de steiger stond”. Een paar dagen vóór de corona-uitbraak kreeg hij drie omleidingen. Slechte genen waren de oorzaak.

Na de operatie leefde Edgar als een kluizenaar, maar toch kreeg hij corona. Edgar: “In het ziekenhuis werd gezegd dat ik 1,5 jaar nodig zou hebben om weer de oude te worden na de hartoperatie, maar door corona lukte dat niet”. Edgar had regelmatig contact met Zelfstandigen Bouw en de Arbodienst. Het gaat nu steeds beter, mede dankzij de tips van de arbo-arts die veel wist van corona. Vanwege restschade moet hij nog steeds zijn rust nemen. Hele dagen werken gaat nog niet, maar hij heeft goede hoop dat het volgend jaar een stuk beter is.


Schenkingen

Edgar kon zijn hoofd financieel boven water houden, omdat hij via AOV Bouw elke maand een schenking ontving. Edgar: “Je bent als zelfstandig ondernemer zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Ook als je ziek bent. Gelukkig had ik AOV Bouw. Het mooie bij AOV Bouw is dat je ook nog eens spaart van het geld dat niet opgaat aan schenkingen. Vanwege twee ziektes heb ik 2,5 jaar schenkingen gehad. Daardoor kon ik het financieel redden. Ik vind dat onbetaalbaar.”


Financiële zekerheid

Edgar gaat verder: “Als je zelfstandig bent in de bouw, moet je hard werken voor je centen. Als je dan veel moet uitgeven voor je verzekering, heb je daar niet altijd zin in. Het geld dat je betaalt voor AOV Bouw kan elke zelfstandige missen. Echt iedereen. Je hebt dan zoveel financiële zekerheid achter de hand. De overheid wil een verplichte AOV, maar die is echt veel te duur en met hele ongunstige voorwaarden. Waarom kan dit wel en moet ik bij het UWV of een verzekering een godsvermogen neertellen? Ik vind AOV Bouw goud”.


Je helpt elkaar

Edgar is een wandelend reclamebord voor AOV Bouw: “Elke vakman of -vrouw zou zich moeten aansluiten, want het geeft een saamhorigheidsgevoel. Je helpt collega’s die even in de ‘financiële shit’ zitten en zo ben je zelf ook geholpen, want iedereen heeft voor mij een stukje betaald.


Eenvoudig en betaalbaar

Aan AOV Bouw van Zelfstandigen Bouw kan iedereen meedoen. Ongeacht leeftijd en beroep. Per variant betaalt elke deelnemer dezelfde inleg en inkomen bij arbeidsongeschiktheid is gegarandeerd.Lees verder over AOV Bouw 


Heb jij je vangnet bij ziekte al goed geregeld met AOV Bouw? Lees verder over onze diensten waarmee we jou versterken.


Gerelateerd

Nieuws
30 november 2023
2 minuten

Koen Dijkstra nieuwe voorzitter Zelfstandigen Bouw: Streven naar inclusiviteit en samenwerking

Als de nieuwe voorzitter van Zelfstandigen Bouw voel ik mij ongelooflijk bevoorrecht. Het is een rol die mij de kans biedt om mijn passie voor vakmanschap en mijn ervaring als zelfstandig schilder te verenigen met mijn toewijding aan de belangen van onze leden. Het is een uitdaging die ik met volle overgave zal aangaan.

Nieuws
23 oktober 2023
6 minuten

Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Zelfstandigen Bouw heeft met verbazing kennis genomen van het Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Verbazing omdat de voorgestelde oplossingsrichtingen voorbij gaan aan het kernprobleem van de wet DBA. Dit wetsvoorstel suggereert dat het probleem gelegen is in een onvoldoende heldere wettelijke definitie van de arbeidsovereenkomst (art. 7:610 BW). De veelvuldige jurisprudentie van de afgelopen decennia hierover geeft daarentegen voldoende helderheid over wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst of niet. Het wetsvoorstel draagt niet bij aan extra verheldering. Integendeel, de voorgestelde criteria als ‘inbedding’ en ‘kernactiviteit’ zullen juist bijdragen aan de roep om meer jurisprudentie.

Column
29 augustus 2023
2 minuten

#VAKSJAAK - Kunstmatige Intelligentie in de Schildersbranche

De schildersbranche heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. We hebben gezien hoe sociale media ons dichter bij elkaar brachten en ons de kans gaven om wereldwijd kennis en inspiratie te delen. Maar nu staan we voor een nieuwe uitdaging: kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op onze schildersbranche.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden