Startersaftrek voor zelfstandig ondernemers in de bouw

Als starter kan je alle aftrekposten goed gebruiken. Vaak zijn er investeringen gedaan, en je uurtarief is misschien nog niet wat het moet zijn. De eerste vijf jaar heb je naast de zelfstandigenaftrek ook recht op startersaftrek. De startersaftrek kan behoorlijk verschil maken in je netto inkomen. Maar wat zijn precies de voorwaarden? We zetten het voor je op een rijtje.

Heb ik recht op startersaftrek?

Je hebt recht op startersaftrek in de eerste drie jaar dat je ondernemer bent. Het is hierbij belangrijk om te weten wanneer de belastingdienst je als ondernemer ziet. De regels hiervoor zijn nogal uitgebreid, daarom zetten we de belangrijkste op een rijtje in een checklist.

  • Je besteedt meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf. Onder deze uren mag je ook reistijd, administratie en marketing rekenen. De belastingdienst kan om bewijs hiervoor vragen, hiervoor kan je bijvoorbeeld je agenda gebruiken;
  • Je maakt winst. Als je bedrijf structureel verlies lijdt, ziet de belastingdienst je niet als ondernemer;
  • Je bepaalt zelf hoe je je werk uitvoert;
  • Je hebt meerdere opdrachtgevers;
  • Je maakt reclame. Dit hoeft geen tv- of radiocampagne te zijn, een website of visitekaartjes geldt ook als reclame.

Wanneer kan ik startersaftrek gebruiken?

In de eerste vijf jaar van je onderneming mag je kiezen of je de startersaftrek gebruikt. Je mag dit maximaal drie keer doen. Je kan er dus voor kiezen om een jaar over te slaan, bijvoorbeeld omdat je dat jaar te weinig winst hebt gemaakt.

Wil je bij de belastingaangifte ondernemer weten welke fiscale regelingen voor jou gelden?

Onze helpdesk helpt je graag verder als je bij ons aangesloten bent. Neem contact op via 0348 439 000.
Ben je nog niet aangesloten? Lees verder over diensten waarmee we jou versterken en meld je aan. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.Lees verder over onze dienstenWord donateur


© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden