De invoering van een verplichte AOV voor zzp’ers komt voort uit een voorstel van de Stichting van de Arbeid. In juni 2019 werd een akkoord gesloten tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet, waarin de verplichte AOV voor zzp’ers werd vastgelegd. Het doel van deze regeling is om zelfstandigen te beschermen tegen inkomstenverlies bij arbeidsongeschiktheid. Wat veel mensen niet weten, is dat vanuit Brussel ook wordt aangestuurd op een verplichte AOV. De Nederlandse regering kan aanspraak maken op € 4,6 miljard uit het Europese coronaherstelfonds. Dit betekent dat de wetgeving uiterlijk in 2025 moet worden aangenomen, met een verwachte invoering tussen 2027 en 2029.
Een AOV zorgt ervoor dat je een inkomen hebt als je door ziekte of een ongeval een langere periode niet meer kunt werken. Op dit moment is het nog niet verplicht om zo'n verzekering af te sluiten, maar de overheid wil dat iedere zelfstandige hieraan meedoet. In het voorstel voor de Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) staat dat de verplichte verzekering beheerd zal worden door het UWV en een basisdekking biedt voor arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat je pas na een wachttijd van een jaar recht hebt op een uitkering van maximaal 70% van je inkomen, met een bovengrens van het minimumloon.
Veel zzp’ers, vooral in de bouw, hebben op dit moment geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Niet omdat ze het niet belangrijk vinden, maar omdat de premies vaak hoog zijn, zeker voor beroepen waar de kans op letsel groter is. De overheid wil met de verplichte AOV voorkomen dat zzp'ers zonder inkomen komen te zitten als ze arbeidsongeschikt raken. Het doel is om zelfstandigen meer zekerheid te geven, zodat ze niet in de bijstand belanden.
Zelfstandigen Bouw staat positief tegenover de gedachte om zzp’ers te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, maar we hebben kritiek op het huidige voorstel. Wij vinden dat de premie die zzp’ers moeten betalen, te hoog is in verhouding tot wat je ervoor terugkrijgt. De dekking is daarnaast veel te beperkt. Voor veel zelfstandigen is 70% van het minimumloon simpelweg niet genoeg om van te leven, zeker niet als je al een jaar zonder inkomsten hebt gezeten.
Ook zetten we vraagtekens bij de rol van het UWV. Wij denken dat er betere opties zijn, zoals meer flexibele en betaalbare oplossingen via private verzekeraars of andere voorzieningen. Koen Dijkstra, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, zegt hierover: “Zelfstandigen Bouw pleit voor oplossingen die zzp’ers keuzenvrijheid bieden in hoe ze hun risico’s willen afdekken. We zijn ook actief aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zelf een opt-out aan te bieden, zodat we onze leden een passende keuze kunnen bieden wanneer dit nodig is.”
Als je al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, hoef je voorlopig niets te veranderen. Er komt een overgangsregeling, zodat je je huidige AOV kunt behouden zonder dubbele kosten of wachttijden bij het UWV. Hoewel onze voorziening niet onder deze regeling zal vallen, zullen we er toch voor zorgen dat onze voorziening blijft voldoen aan de behoefte van zelfstandigen in de bouw, terwijl we de ontwikkelingen rondom de verplichte AOV nauwlettend volgen.
Hoewel de AOV-plicht is uitgesteld, kan het nooit kwaad om je alvast goed voor te bereiden. De AOV van Zelfstandigen Bouw biedt jou nu al een betaalbare voorziening die past bij de behoeften van zzp’ers in de bouw. We blijven wetgeving scherp in de gaten houden en waar nodig schakelen we snel. Zo hoef jij je geen zorgen te maken en ben je altijd goed voorbereid.
Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. We helpen je heel graag verder!
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, en dit zorgt voor onrust onder zelfstandigen. De onzekerheid komt vooral door onduidelijke regels en communicatie vanuit de overheid. Maar hoe groot is het probleem echt, en moet jij als zzp’er in de bouw je zorgen maken? Wij zetten de feiten op een rij en leggen uit wat je moet weten.
Het regeerprogramma van kabinet Schoof brengt weinig verrassingen wat betreft de arbeidsmarkt en het zzp-beleid. Het voortzetten van bestaande hervormingen, zoals geïnitieerd door eerdere kabinetten, zet de koers vast op een pad waar zelfstandigen minder ruimte krijgen. Het kabinet richt zich sterk op meer vaste banen en het aanpakken van flexwerk en schijnzelfstandigheid. Hoewel Zelfstandigen Bouw de noodzaak erkent om kwetsbare werkenden te beschermen, missen wij specifieke oplossingen die aansluiten bij de realiteit van zelfstandige ondernemers in de bouwsector.
Zelfstandigen Bouw en kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder slaan per direct de handen ineen om de belangen van zzp’ers steviger te verdedigen en hen toegang te geven tot elkaars diensten en producten, zoals de RI&E en AOV.