Nieuws

Raakt bouwbranche in een dip?

Minister Hugo de Jonge van Volhuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft grootse plannen om het woningtekort aan te pakken. Maar moeilijke marktomstandigheden helpen op dit moment niet mee. Door de snel gestegen rente, inflatie en dure materialen lijkt de bouwsector een zware periode tegemoet te gaan, zo blijkt uit een rapport van ABN Amro.  

21 maart 2023
2 minuten
Charles Verhoef

Voor het eerst sinds lange tijd worden bouwaanvragen en verzoeken bij architecten uitgesteld. Vooral voor nieuwbouw. Het laatste kwartaal van 2022 had nog een mooie finish: ruim 2,3 procent groei ten opzichte van het ook al goede derde kwartaal. Maar het vooruitzicht voor de bouwsector is nu minder gunstig. Er is nog best vraag naar bouwprojecten, alleen minder naar nieuwbouw. Zo is de verkoop van nieuwbouwwoningen in de eerste maanden van 2023 gehalveerd. Dit is één van de belangrijkste uitkomsten van een recent marktonderzoek van ABN AMRO 

Dure grondstofprijzen

Maar dit sombere vooruitzicht geldt niet voor de hele sector. Vooral installatiebedrijven en ingenieursbureaus draaien bovengemiddeld. Dat heeft veel te maken met het feit dat particulieren én bedrijven willen verduurzamen en meer dan ooit rekening houden met de energietransitie. Voor de algehele economische voorspelling van de bouwsector lijkt het gunstig dat op termijn de nu nog dure grondstofprijzen weer normaliseren.  

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden