Nieuws

Raakt bouwbranche in een dip?

Minister Hugo de Jonge van Volhuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft grootse plannen om het woningtekort aan te pakken. Maar moeilijke marktomstandigheden helpen op dit moment niet mee. Door de snel gestegen rente, inflatie en dure materialen lijkt de bouwsector een zware periode tegemoet te gaan, zo blijkt uit een rapport van ABN Amro.  

21 maart 2023
2 minuten
Charles Verhoef

Voor het eerst sinds lange tijd worden bouwaanvragen en verzoeken bij architecten uitgesteld. Vooral voor nieuwbouw. Het laatste kwartaal van 2022 had nog een mooie finish: ruim 2,3 procent groei ten opzichte van het ook al goede derde kwartaal. Maar het vooruitzicht voor de bouwsector is nu minder gunstig. Er is nog best vraag naar bouwprojecten, alleen minder naar nieuwbouw. Zo is de verkoop van nieuwbouwwoningen in de eerste maanden van 2023 gehalveerd. Dit is één van de belangrijkste uitkomsten van een recent marktonderzoek van ABN AMRO 

Dure grondstofprijzen

Maar dit sombere vooruitzicht geldt niet voor de hele sector. Vooral installatiebedrijven en ingenieursbureaus draaien bovengemiddeld. Dat heeft veel te maken met het feit dat particulieren én bedrijven willen verduurzamen en meer dan ooit rekening houden met de energietransitie. Voor de algehele economische voorspelling van de bouwsector lijkt het gunstig dat op termijn de nu nog dure grondstofprijzen weer normaliseren.  

Gerelateerd

Nieuws
16 mei 2024
2 minuten

Positief signaal na lobby van Zelfstandigen Bouw: Kabinet onderzoekt uitstel zero-emissiezones

Het nieuwe kabinet gaat de mogelijkheid onderzoeken om de invoering van zero- emissiezones uit te stellen. Dit onderzoek richt zich op vrijstellingen voor ondernemers, waaronder zelfstandigen professionals in de bouw.

Nieuws
23 oktober 2023
6 minuten

Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Zelfstandigen Bouw heeft met verbazing kennis genomen van het Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Verbazing omdat de voorgestelde oplossingsrichtingen voorbij gaan aan het kernprobleem van de wet DBA. Dit wetsvoorstel suggereert dat het probleem gelegen is in een onvoldoende heldere wettelijke definitie van de arbeidsovereenkomst (art. 7:610 BW). De veelvuldige jurisprudentie van de afgelopen decennia hierover geeft daarentegen voldoende helderheid over wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst of niet. Het wetsvoorstel draagt niet bij aan extra verheldering. Integendeel, de voorgestelde criteria als ‘inbedding’ en ‘kernactiviteit’ zullen juist bijdragen aan de roep om meer jurisprudentie.

Nieuws
2 juni 2023
2 minuten

Goede stap naar beter pensioenstelsel voor zelfstandigen!

'De hervorming van het pensioenstelsel met de nieuwe Pensioenwet is een belangrijke stap voor zelfstandigen'. Dat zegt het Netwerk Zelfstandig Ondernemers met daarin o.a. VZN, PZO, MKB-Nederland,VNO-NCW en talloze branches met veel zelfstandigen.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden