Actueel

Nieuwe regeling voor slachtoffers gevaarlijke stoffen

11 september 2023
2 minuten
Charles Verhoef

Schildersziekte

Voor Mat Lupsen (62) loopt een aanvraagprocedure voor een eenmalige financiële tegemoetkoming van de overheid. Daar heeft Lupsen mogelijk recht op omdat hij lijdt aan de ‘schildersziekte’ CSE. Met de nieuwe regeling TSB biedt de overheid, naast een financiële tegemoetkoming, maatschappelijke erkenning aan (oud-)werknemers en zelfstandigen die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen. De regeling heet officieel ‘Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten’ en geldt voor drie beroepsziekten: CSE, longkanker door asbest en allergisch beroepsastma.

Zelfstandigen Bouw begeleidt Lupsen bij het invullen van de formulieren en het opsturen van de medische documenten. Daar is hij erg blij mee. “Alleen had ik dat nooit gekund. Ik krijg door mijn ziekte geen formulier meer ingevuld. De letters beginnen te tollen op het papier zodra ik begin te schrijven. Zelfstandigen Bouw helpt mij hier geweldig mee.”

 

Gezondheidsklachten

De oud-schilder uit het Limburgse Linne weet sinds december 2021 dat hij CSE heeft. De ziekte gaat gepaard met een waslijst aan klachten. Lupsen is vergeetachtig en heeft continu last van hevige hoofdpijn. Is het buiten warm, of ergens druk? Dan blijft hij thuis. Door de vele medicijnen die hij slikt, mag hij niet meer autorijden. “Ik slik zelfs antidepressiva om de moed erin te houden. Deze ziekte doet ook mentaal veel met je.”

In het ziekenhuis kreeg Lupsen de diagnose. “De neuroloog zei: ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws. Het goede nieuws is: je hebt géén tumor. Het slechte nieuws is: je hebt een ziekte die misschien wel net zo erg is. Als je geluk hebt, dan kunnen we je bij een tumor nog helpen. Maar CSE is ongeneeslijk, we kunnen alleen de pijn bestrijden.” Voor Lupsen kwam de diagnose als donderslag bij heldere hemel. “Het is alsof ze de stoel onder je vandaan trekken. Weet je, op dat moment had ik gewoon nog een bedrijf. Dan kom je thuis en daalt het besef in: je gaat alles kwijt raken. Stel je eens voor dat je alle dingen die je graag doet moet opgeven. Ik kon dat echt niet bevatten.”

De gaatjes dichten

De Sociale Verzekeringsbank zal beslissen of Lupsen aan de voorwaarden van de regeling voldoet. Het geld wil hij gebruiken om in de toekomst ‘de gaatjes’ te dichten. “Dankzij de AOV Bouw heb ik gelukkig een inkomen dat doorloopt tot 67, zodat ik straks niet in een gat val. Toch is het maar twee derde van wat ik ooit had. Hoe zieker ik word, hoe meer zorg ik nodig zal hebben. Terwijl alles alleen maar duurder wordt. De financiële tegemoetkoming zou zeer welkom zijn om het leven nog een beetje aangenaam te maken.” Zelfstandigen Bouw helpt vakmensen die zijn aangesloten

Denk jij in aanmerking te komen voor een uitkering en wil je onze hulp? Stuur dan een mailtje naar charles.verhoef@zelfstandigenbouw.nl. Op de website www.isbg.nl vind je meer informatie.


 Lees verder over AOV Bouw 
© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden