Door alle discussies, besluiten van de Belastingdienst en een nieuw wetsvoorstel over zzp’ers is er veel onduidelijkheid ontstaan over wat nu nog wel en niet mag. In dit document vind je antwoord op de meest gestelde vragen.
Ja, je mag altijd een andere zzp’er inhuren. Niemand die je dat verbiedt. Het is wel heel verstandig de afspraken met die andere zzp’er zwart op wit te zetten.
Die kans is het komende jaar nog heel klein want de Belastingdienst doet tot 2025 bijna niets aan de aanpak van schijnconstructies.
Ja, in beginsel mag jij altijd een ander daarvoor inschakelen. Uiteraard moet dat wel iemand zijn die capabel is het werk goed uit te voeren. Tenslotte blijf jij richting de opdrachtgever aansprakelijk voor de werkzaamheden.
Soms staat in een contract met een opdrachtgever dat hij jou toestemming moet geven om een ander het werk te laten doen. In dat geval moet je eerst in overleg met de opdrachtgever voordat je een ander jouw werk laat overnemen.
Jazeker heeft dat zin. Hiermee leg je helder de afspraken met jouw opdrachtgever vast, waaronder het feit dat je als zelfstandige werkt. Deze Modelovereenkomst kun je ook prima gebruiken als je een andere zzp’er inhuurt.
Als de nieuwe voorzitter van Zelfstandigen Bouw voel ik mij ongelooflijk bevoorrecht. Het is een rol die mij de kans biedt om mijn passie voor vakmanschap en mijn ervaring als zelfstandig schilder te verenigen met mijn toewijding aan de belangen van onze leden. Het is een uitdaging die ik met volle overgave zal aangaan.
Zelfstandigen Bouw heeft met verbazing kennis genomen van het Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Verbazing omdat de voorgestelde oplossingsrichtingen voorbij gaan aan het kernprobleem van de wet DBA. Dit wetsvoorstel suggereert dat het probleem gelegen is in een onvoldoende heldere wettelijke definitie van de arbeidsovereenkomst (art. 7:610 BW). De veelvuldige jurisprudentie van de afgelopen decennia hierover geeft daarentegen voldoende helderheid over wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst of niet. Het wetsvoorstel draagt niet bij aan extra verheldering. Integendeel, de voorgestelde criteria als ‘inbedding’ en ‘kernactiviteit’ zullen juist bijdragen aan de roep om meer jurisprudentie.
De schildersbranche heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. We hebben gezien hoe sociale media ons dichter bij elkaar brachten en ons de kans gaven om wereldwijd kennis en inspiratie te delen. Maar nu staan we voor een nieuwe uitdaging: kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op onze schildersbranche.