Blog

Meer vrouwen in Belgische bouw, maar waar blijft Nederland?

Het aandeel vrouwen in de bouw in België groeit gestaag, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van Bouwunie. Dit nieuws bij onze zuiderburen werpt de vraag op: waarom gaat het bij de Belgen beter dan in Nederland? En wat doen wij daaraan? 

8 maart 2023
2 minuten
Charles Verhoef

Het is geen geheim: de laatste jaren is het razend druk in de bouw. Werkweken van zes dagen zijn geen uitzondering en zelfs vakanties schieten er soms bij in. Ondanks het feit dat de nieuwbouw een beetje inzakt, is er meer dan genoeg werk voor de komende jaren. En als je beseft dat de komende jaren tienduizenden ervaren rotten met pensioen gaan, wordt de roep om nieuwe vakmensen alleen nog maar groter.  

Weinig vrouwen in de bouw 

We moeten als bouwsector de hand in eigen boezem steken; we denken en handelen ouderwets. Eerlijk is eerlijk, er werken amper vrouwen als metselaar, schilder, stukadoor, timmerman of dakdekker. Tja... dan laat je ook wel een groot deel van de beroepsbevolking links liggen. En kom me nu niet vertellen dat het werk in de bouw te zwaar of te vies is voor vrouwen. Die vrouwen staan heus hun mannetje wel. En zorg er dan voor dat het niet te zwaar of te vies is! 

Charmeoffensief voor meer vrouwen  

In België hebben ze het beter begrepen. Alhoewel daar ook nog relatief weinig vrouwelijke bouwvakkers actief zijn, is het aandeel vrouwen in uitvoerende beroepen vorig jaar met ruim zes procent gestegen. Kijk, dat zet zoden aan de dijk! Het wordt hoog tijd dat wij die Belgen inhalen en een charmeoffensief lanceren om al die leuke, sterke, charmante, stoere, mooie en krachtige vrouwen een toffe baan te gunnen in de mooiste sector die er bestaat.  

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden