Stoppen 5-jaarvariant AOV Bouw
Met wie heb ik als deelnemer een overeenkomst gesloten?
Uw overeenkomst voor deelname aan AOV Bouw is gesloten met Zelfstandigen Bouw B.V.. Deze B.V. voert de voorziening uit en beheert het geld.
Soms stond in oudere reglementen nog de naam van de vereniging Zelfstandigen Bouw. Dat klopt niet meer. In 2021 is AOV Bouw officieel ondergebracht bij Zelfstandigen Bouw B.V. en daar zijn alle deelnemers toen van op de hoogte gebracht. De B.V. is dus de enige officiële partij waar u een overeenkomst mee heeft.
Is de 5-jaarsvoorziening van AOV Bouw een verzekering?
Nee, de 5-jaarsvoorziening binnen AOV Bouw is een schenkkring, geen verzekering. De maandelijkse bijdrage van deelnemers is geen premie, maar een vrijwillige inleg om elkaar te steunen bij ziekte. Er is geen premie, geen risicodrager, en geen recht op uitkeringen zoals bij een verzekeraar. De voorziening kan alleen blijven bestaan als er genoeg inleg van gezonde deelnemers is.
Wat is het verschil tussen een verzekering en een schenkkring?
Bij een verzekering betaalt u premie aan een verzekeraar die verplicht is om bij arbeidsongeschiktheid uit te keren, ook als er weinig geld beschikbaar is. Bij een verzekeraar betaalt u premie en wordt er doorgaans een risico beoordeling gedaan voor toelating.
Bij een schenkkring leggen deelnemers geld in voor elkaar. Er is geen, of een zeer beperkte risico beoordeling. Er is geen verzekeraar als externe partij die het risico draagt. De deelnemers dragen de lasten samen. Er wordt alleen uitgekeerd zolang er genoeg gezonde deelnemers zijn die blijven meebetalen. Er is dus geen recht op een uitkering.
Wie beheert het geld van AOV Bouw?
De schenkkringen van AOV Bouw, bestaan uit de 2-jaarsvoorziening en de 5-jaarsvoorziening. Deze worden beheerd door Zelfstandigen Bouw B.V.
AOV Bouw is de naam van de voorziening, maar het contract en het beheer liggen bij de B.V., niet bij de vereniging Zelfstandigen Bouw. De B.V. is als beheerder verantwoordelijk voor een goede werking van de schenkkring binnen de afgesproken voorwaarden.
Zelfstandigen Bouw B.V. is verantwoordelijk voor:
- De uitvoering van de voorziening;
- Het innen van de inleg;
- Het beheer van de gelden;
- En het bewaken van een zorgvuldige en correcte administratie.
Heeft Zelfstandigen Bouw B.V. een zorgplicht zoals een verzekeraar?
Zelfstandigen Bouw B.V. is geen verzekeraar, maar de beheerder van de schenkkring AOV Bouw. Dit betekent dat de wettelijke zorgplicht die geldt voor verzekeraars niet geldt voor de B.V. Zelfstandigen Bouw B.V. heeft als beheerder wel de verantwoordelijkheid om zorgvuldig en transparant te handelen. Dat hebben wij als volgt gedaan:
- Externe toetsing: Mercer, een onafhankelijk actuarieel adviesbureau, heeft de financiële situatie geanalyseerd. De conclusie was dat de 5-jaarsvariant structureel onhoudbaar is.
- Transparante communicatie: Deelnemers zijn via brieven, e-mails en webinars op verschillende momenten geïnformeerd over de financiële ontwikkelingen en noodzaak tot aanpassing.
- Betrekken van deelnemers: Via een stemprocedure, conform artikel 8.4 van het reglement, hebben deelnemers zelf kunnen meebeslissen over de toekomst van de voorziening.
- Onderzoek naar alternatieven: Meerdere scenario’s zijn onderzocht, waaronder het verhogen van de inleg. Dit bleek financieel niet haalbaar, en zou waarschijnlijk leiden tot uitstroom van gezonde deelnemers.
Zelfstandigen Bouw B.V. is van mening dat zij in dit proces in alle eerlijkheid en transparantie heeft gehandeld, met oog voor de belangen van alle deelnemers. Helaas is de feitelijke realiteit iets waar wij geen invloed op hebben.
Waarom moet er iets veranderen aan de 5-jaarsvariant?
De financiële analyses, waaronder een onafhankelijk onderzoek door actuarieel adviesbureau Mercer, tonen aan dat de verhouding tussen gezonde en zieke deelnemers helemaal uit balans is geraakt. Er komt niet genoeg inleg van gezonde deelnemers binnen om de schenkingen aan de arbeidsongeschikte deelnemers te kunnen blijven betalen. Zonder aanpassing zal de pot waaruit schenkingen worden gedaan op korte termijn leeg raken en stort de voorziening in.
Kon de voorziening niet worden gered met een hogere inleg?
Hiervoor hebben we heel veel opties doorgerekend. Om door te kunnen gaan, zou de inleg van gezonde deelnemers echter bijna drie keer zo hoog moeten worden. Dat is voor veel deelnemers niet betaalbaar. Er is dan ook een grote kans dat er dan veel gezonde deelnemers stoppen waardoor de toekomst van de voorziening er ook niet positief uit ziet.
Kan de 5-jaarsvoorziening niet gewoon blijven bestaan?
Een veelgehoorde vraag is waarom de 5-jaarsvariant niet gewoon kon worden voortgezet. Helaas was dat geen reële optie. Als wij als beheerder geen maatregelen hadden genomen, dan zou de schenkkring binnen hele korte tijd zonder geld zijn komen te zitten. Dat zou betekenen dat de voorziening instort op een willekeuring moment. Het kan zijn dat sommige arbeidsongeschikte deelnemers dan nog wel schenking ontvangen, en sommige niet, afhankelijk van het moment dat het geld op is. De gevolgen zijn dan willekeurig, onvoorspelbaar en onredelijk. Dit past niet bij het solidaire oogmerk van de schenkkring, maar zou ook juridisch verwijtbaar zijn naar Zelfstandigen Bouw B.V. als beheerder.
Juist om dit scenario te voorkomen, is gekozen voor een transparante en collectieve stemprocedure, waarmee de wensen van de deelnemers zijn meegewogen en waarmee wij nu tijdig kunnen meesturen met een gecontroleerde afwikkeling van de voorziening.
Mogen jullie zomaar de voorziening aanpassen of beëindigen?
Ja. Zelfstandigen Bouw B.V. mag – en móét soms – de voorziening aanpassen of beëindigen als het financieel niet meer houdbaar is. Dat staat in het reglement van AOV Bouw en in de wet. Dit leggen wij uit.
1. Wat staat er in het AOV Bouw Reglement: Het reglement van AOV Bouw geeft mogelijkheden om de voorziening aan te passen of te beëindigen:
- Artikel 3 bepaalt dat de maximale uitkeringsduur 5 jaar is, maar geeft geen garantie op deze volledige duur. Schenkingen zijn alleen mogelijk zolang er voldoende inleg is.
- Artikel 8.4 geeft het bestuur de bevoegdheid om – na raadplegen van de deelnemers – de hoogte en/of duur van schenkingen aan te passen. Hierover zijn de deelnemers ook geraadpleegd in een stemronde.
- Artikel 14.6 bepaalt dat deelname aan de voorziening beëindigd kan worden als de financiële situatie daar aanleiding toe geeft.
- Artikel 16 geeft de directie de bevoegdheid om het reglement aan te passen als dat noodzakelijk is voor de uitvoerbaarheid van de voorziening.
Deze regels geven Zelfstandigen Bouw B.V. ruimte om in te grijpen als de voorziening anders niet meer goed functioneert.
2. Wat zegt de wet: Naast het reglement geeft ook het Burgerlijk Wetboek mogelijkheden voor aanpassing of beëindiging van de voorziening:
- Artikel 6:258 BW – Onvoorziene omstandigheden: Als er dingen gebeuren die bij de start van de voorziening niet te voorzien waren, en die het oneerlijk zouden maken om alles bij het oude te laten, mag de voorziening worden aangepast of gestopt. De sterke toename van zieke deelnemers en de daling van het aantal gezonde deelnemers vallen hieronder.
- Artikel 6:75 BW – Overmacht: Als er simpelweg geen geld meer is, kunnen er ook geen schenkingen meer worden gedaan. Dan is nakomen van de afspraken onmogelijk. Dat heet overmacht.
- Artikel 6:248 BW – Redelijkheid en billijkheid: Afspraken moeten eerlijk zijn. Als we zouden doorgaan terwijl het geld opraakt, zouden sommige deelnemers nog wél een schenking krijgen en anderen niets meer. Dat zou niet eerlijk zijn.
Kortom: Volgens de wet én de regels van AOV Bouw moet Zelfstandigen Bouw B.V. ingrijpen als de voorziening niet meer werkt. En dat is precies wat nu zorgvuldig is gedaan: op tijd, met duidelijke uitleg, en samen met de deelnemers via een stemprocedure.
Wat gebeurt er als de 5-jaarsvoorziening echt stopt?
Bij beëindiging per mei 2025 zullen de laatste schenkingen in april worden uitbetaald. Het kan zijn dat er na uitslag van de stemronde nog een extra schenking gedaan kan worden. Wij doen er alles aan om de resterende middelen op een eerlijke en transparante manier te verdelen, met extra aandacht voor arbeidsongeschikte deelnemers. Daarbij zijn we afhankelijk van de stem van de meerderheid van de deelnemers.
Kan een rechter jullie nog verplichten om toch uit te keren?
Nee. Een schenkkring is juridisch iets anders dan een verzekering. Zonder beschikbare middelen kunnen er geen schenkingen meer worden gedaan. Deelnemers hebben geen afdwingbaar recht op uitkering, zoals bij een verzekering wel het geval zou zijn.
Waar kan ik terecht met vragen?
U kunt uw vragen stellen via info@zelfstandigenbouw.nl. Onze casemanagers helpen u graag verder, ook als u advies wilt over mogelijke alternatieven zoals de IOAZ- of Bbz-voorziening via uw gemeente.
Voortgang 5-jaarvariant AOV Bouw
Waarom is er sprake van een probleem in de 5-jaarvariant AOV Bouw?
Op korte termijn is er te weinig inleg van gezonde deelnemers beschikbaar om de schenkingen aan alle arbeidsongeschikte deelnemers te kunnen betalen.
Hoe komt het dat de 5-jaarvariant op de huidige wijze niet langer kan voortbestaan?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor de verhouding tussen gezonde en arbeidsongeschikte deelnemers niet in balans is, wat het moeilijk maakt om elkaar effectief te helpen bij ziekte. Ten eerste is er te weinig instroom van nieuwe deelnemers, terwijl de uitstroom van deelnemers hoog is, vaak door pensioen of de overgang naar loondienst. Daarnaast speelt langdurig verzuim een rol; veel arbeidsongeschikte deelnemers herstellen niet volledig en maken de volledige vijf jaar gebruik van de schenking. Dit vergroot de druk op de gezonde deelnemers, die daardoor moeilijker in staat zijn om de ziektevergoedingen van de langdurig zieke deelnemers te ondersteunen. Ook de toekomstige Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid voor Zelfstandigen (BAZ) heeft invloed op de situatie. Veel zzp’ers wachten de ontwikkelingen rondom deze nieuwe regeling af, en de schenkkring met een looptijd van vijf jaar lijkt niet goed aan te sluiten bij de BAZ (die naar verwachting rond 2027 wordt ingevoerd). Door deze factoren is het voor de deelnemers steeds moeilijker om elkaar te ondersteunen bij ziekte, wat de levensvatbaarheid van de schenkkring op lange termijn onder druk zet.
Wat heeft Zelfstandigen Bouw gedaan om de 5-jaarvariant AOV Bouw wel toekomstbestendig te houden?
Sinds de oprichting van de schenkkring heeft Zelfstandigen Bouw verschillende stappen gezet om de situatie te verbeteren en de toekomst te waarborgen. We hebben marketingcampagnes gevoerd om de instroom te vergroten en het reglement aangepast om het schenkingspercentage te verlagen. Dit onder andere door de inlegbedragen af te stemmen op leeftijd en ziekterisico en jongere deelnemers aan te trekken. We werken samen met een onafhankelijke ARBO om verzuim en arbeidsongeschiktheid te monitoren en herstel te bevorderen. Ook kijken we naar re-integratiemogelijkheden voor deelnemers in passend werk. Verder monitoren we de 5-jaarvariant en onderzoeken we mogelijke oplossingen. We hebben extern adviesbureau Mercer ingeschakeld om de toekomstbestendigheid van AOV Bouw te analyseren.
Kan de 5-jaarvariant AOV Bouw ‘zomaar’ (juridisch) door Zelfstandigen Bouw worden opgeheven?
AOV Bouw is een schenkkring waarin deelnemers maandelijks een overeengekomen bedrag inleggen, waarvan schenkingen worden gedaan aan deelnemers die arbeidsongeschikt zijn, op basis van solidariteit. Er is geen sprake van een verzekering. Zelfstandigen Bouw heeft een faciliterende en beherende rol en is juridisch gezien niet aansprakelijk als er onvoldoende inleg is om de schenkingen te betalen. Vanwege de solidariteit achten wij het noodzakelijk om alle deelnemers te betrekken bij een besluit. Wij zijn echter volgens het reglement AOV Bouw juridisch gerechtigd om zonder opzegtermijn en met onmiddellijke ingang deelnemers te beëindigen.
Waarom communiceren jullie nu over de ontwikkeling in de 5-jaarvariant?
Alle deelnemers hebben altijd toegang tot hun persoonlijke saldo via hun eigen inlog in ons portaal. In april 2024 informeerden wij de deelnemers per e-mail over de situatie binnen AOV Bouw. We voerden wijzigingen door in het reglement om de inlegbedragen beter af te stemmen op leeftijd en ziekterisico, en om meer jongere deelnemers aan te trekken met als doel de gemiddelde leeftijd te verlagen. De effecten van deze wijzigingen waren echter niet direct zichtbaar. Daarom hebben we verschillende scenario’s onderzocht om de toekomstbestendigheid te beoordelen. We kozen ervoor pas te communiceren zodra we concrete informatie konden geven, om onrust en verdere afname van deelnemers te voorkomen. Door de blijvende uitval en het uitblijven van nieuwe instroom, werd het probleem eind 2024 acuut. We zijn toen gestart met het opstellen van een plan van aanpak voor de voortgang van de 5-jaarvariant, waarvan de uitwerking momenteel gaande is.
Waarom hebben jullie de deelnemers nooit gevraagd om de inleg (tijdelijk) te verhogen in plaats van deze rigoureuze beslissing? Dit staat toch vermeld in het reglement?
Een (tijdelijke) verhoging van de inleg is één van de opties om het schenkingspercentage te verlagen. In april 2024 zijn de inlegbedragen aangepast op basis van leeftijdsdifferentiatie, wat voor een deel ook leidde tot een verhoging voor nieuwe deelnemers. De effecten hiervan bleken echter minimaal. In samenwerking met adviesbureau Mercer zijn verschillende berekeningen en scenario’s onderzocht voor de 5-jaarvariant. Hieruit bleek dat de inlegbedragen aanzienlijk verhoogd moeten worden om de lange-termijn duurzaamheid te waarborgen. De optie om de inleg te verhogen wordt nu als een van de keuzeopties aan de deelnemers voorgelegd.
Hoe staat het met de betrouwbaarheid van Zelfstandigen Bouw?
Zelfstandigen Bouw heeft zich altijd en blijft zich onveranderd inzetten voor zzp’ers in de bouw. Met de beste intenties hebben wij een tijdelijk vangnet opgezet voor een doelgroep die elders geen vergelijkbare ondersteuning kon vinden. Helaas hebben wij niet 100% invloed op het hoge ziekteverzuim, de in- en uitstroom van deelnemers en de politieke veranderingen rondom de arbeidsongeschiktheid van zzp’ers. In de afgelopen jaren hebben wij ons volledig gericht op het creëren van zoveel mogelijk instroom van nieuwe deelnemers, het behouden van huidige deelnemers en het ondersteunen bij ziekteverzuim. Het zijn de omstandigheden die tot deze uitkomst hebben geleid.
Is er goede controle gehouden op de deelnemers die zich ziek hebben gemeld?
Zelfstandigen Bouw beschikt over een speciaal team voor de begeleiding van arbeidsongeschikte deelnemers (casemanagement). Alle arbeidsongeschikte deelnemers worden beoordeeld door een onafhankelijke arbodienst, die de controle handhaaft door medische informatie van behandelaren en (fysieke) consulten te verzamelen en te evalueren.
Wat hebben jullie gedaan met alle gelden die wij hebben ingelegd?
Zelfstandigen Bouw faciliteert AOV Bouw en beheert de gelden via een aparte stichting, Beheer Derdengelden. Alle inleggelden die binnenkomen, worden beheerd op een derdengeldenrekening. Van deze rekening worden uitsluitend schenkingen en kosten voor re-integratieactiviteiten betaald. De inkomsten van Zelfstandigen Bouw komen uit de maandelijkse administratiekosten. Hiermee dekken wij alle kosten die verbonden zijn aan het faciliteren en beheren van de schenkkring, zoals Arbodiensten, de inzet van medewerkers, administratiesystemen, bankkosten, en dergelijke.
Arbeidsongeschikte deelnemers
Ik ben deelnemer aan de 5-jaarvariant AOV Bouw en ik ben arbeidsongeschikt (ontvang schenking), wat moet ik nu doen?
Op dit moment verandert er nog niets. We kunnen pas verdere informatie geven zodra alle deelnemers een keuze hebben gemaakt en er een besluit is genomen. Op dat moment zullen we alle deelnemers uitgebreid informeren over de voortgang en de gevolgen.
Welke opties zijn er binnen Zelfstandigen Bouw voor de huidige arbeidsongeschikte deelnemers in de 5-jaarvariant, die op korte termijn herstellen?
Wanneer een arbeidsongeschikte deelnemer volledig herstelt, kan deze blijven deelnemen aan AOV Bouw. Als de 5-jaarvariant wordt opgeheven, kan de deelnemer overstappen naar de 2-jaarvariant AOV Bouw. Overstappen naar de 2-jaarvariant is echter niet mogelijk voor deelnemers die arbeidsongeschikt zijn en schenking ontvangen.
Ik ben deelnemer aan de 5-jaarvariant en krijg op dit moment een schenking wegens arbeidsongeschiktheid. Kan ik overgezet worden naar de 2-jaarvariant aangezien ik nog geen 2 jaar schenking heb ontvangen?
Het is niet mogelijk om overgezet te worden naar de 2-jaar schenkkring, omdat de 5-jaarvariant een aparte schenkkring is met eigen inleg en rechten. Er is dus sprake van twee aparte schenkkringen. Bij volledige arbeidsgeschiktheid is het eventueel mogelijk om opnieuw deel te nemen aan de 2-jaarvariant als nieuwe deelnemer, maar hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.
Niet-arbeidsongeschikte deelnemers
Welke opties zijn er binnen Zelfstandigen Bouw voor de deelnemers in de 5-jaarvariant die niet arbeidsongeschikt zijn?
Deelnemers aan de 5-jaarvariant die niet arbeidsongeschikt zijn, kunnen op elke leeftijd overstappen naar AOV Basis. Bij volledige arbeidsongeschiktheid ontvangt u dan een netto-schenking van €2.000 per maand gedurende twee jaar. Deelnemers onder de 55 jaar kunnen ook kiezen voor AOV Extra, wat bij volledige arbeidsongeschiktheid een netto-schenking van €3.000 per maand gedurende twee jaar biedt.
Ik ben al 55+, hoe kom ik nu nog aan een vangnet?
Alle deelnemers die niet arbeidsongeschikt zijn, kunnen overstappen naar onze 2-jaarvariant AOV Basis. In deze variant kun je deelnemen tot de pensioengerechtigde leeftijd en ontvang je een schenking van maximaal 2 jaar.
Als ik overstap en langer dan 2 jaar ziek blijf, hoe kom ik daarna aan inkomen?
AOV Bouw biedt altijd een tijdelijk inkomen. Voor deelnemers die langduriger ziek zijn, verwijzen wij door naar de gemeente om navraag te doen over mogelijkheden voor een IOAZ-uitkering en Bbz-uitkering.
Uitkering voor oudere zelfstandigen
- Tussen 55 jaar en AOW-leeftijd?
- Denk je te stoppen als zelfstandig ondernemer omdat u te weinig inkomsten uit uw bedrijf heeft?
- Dan kom je misschien in aanmerking voor een IOAZ-uitkering.
- Gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid kan een reden zijn om met uw bedrijf te stoppen en IOAZ aan te vragen.
- Er zijn voorwaarden om in aanmerking te komen voor een IOAZ-uitkering. Vraag bij de gemeente waar u woont naar de mogelijkheden.
- De IOAZ-uitkering vult het inkomen van u en uw eventuele partner aan tot bijstandsniveau. Deze uitkering vraagt u aan vóórdat u uw bedrijf beëindigt. Na de aanvraag stopt u binnen 1,5 jaar met uw bedrijf.
Bbz-uitkering: Bijstand voor zelfstandigen
- Heeft u een eigen bedrijf en tijdelijk financiële problemen?
- Misschien heeft u recht op financiële bijstand van uw gemeente op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).
- Bijvoorbeeld een lening, een krediet of een aanvulling op uw inkomen.
- Een Bbz-uitkering vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.
Bovenstaande uitkeringen zijn afhankelijk van ieders individuele situatie. Wij adviseren om te informeren bij de gemeente naar de mogelijkheden.
Spaargeld, pensioen en reïntegratiegelden
Wat gebeurt er met het geld dat ik gespaard heb?
Het persoonlijk opgebouwde spaargeld staat veilig op de derdengeldenrekening. Er wordt 4 maanden inleg vastgehouden voor de reservebuffer, die gebruikt kan worden als er onvoldoende inleg is voor schenkingen. Het bedrag daarboven kan op verzoek naar een eigen rekening worden overgemaakt. Als je deelname aan AOV Bouw eindigt, ontvang je 8 weken na beëindiging je volledige spaargeld (inclusief de resterende reservebuffer) op het bij ons bekende rekeningnummer. Stap je van de 5-jaarvariant over naar de 2-jaarvariant, dan blijft je spaargeld op de derdengeldenrekening staan.
Wat gebeurt er met mijn pensioenrekening bij Brand New Day?
Deze rekening is privé geopend bij Brand New Day en blijft actief. Als je geen deelnemer meer bent van AOV Bouw, vindt er geen verdere doorstorting plaats. Jij bepaalt zelf of je de pensioenopbouw wilt voortzetten. Het opgebouwde pensioengeld blijft op de rekening staan tot je pensioenleeftijd. Als je overstapt naar de 2-jaarvariant van AOV Bouw, wordt de maandelijkse doorstorting vanuit die variant voortgezet.
Wat gebeurt er met de re-integratiegelden?
De re-integratiegelden staan op de derdengeldenrekening en worden ingezet voor re-integratieactiviteiten. Als wordt besloten tot beëindiging van de 5-jaarvariant, zal er een keuze gemaakt moeten worden hoe de resterende re-integratiegelden te verdelen. De mogelijke opties hiervoor worden besproken in de Webinars en als het zover komt, ook schriftelijk toegelicht.
Waar komen de re-integratiegelden vandaan?
De re-integratiegelden zijn opgebouwd uit de inleg van de deelnemers. De inleg wordt gebruikt voor het betalen van schenkingen aan arbeidsongeschikte deelnemers en voor een afdracht aan re-integratiegelden. De re-integratie afdracht is gebaseerd op wat zieke deelnemers zouden moeten inleggen als zij gezond zouden zijn. Hoe meer zieken, hoe meer geld afgedragen wordt aan re-integratie. In de praktijk is gebleken dat deze gelden voor een groot deel niet benut zijn. Veel deelnemers waren dusdanig ziek dat zij niet gere-integreerd konden worden. Omdat deze gelden voortkomen uit de inleg van deelnemers, vinden wij dat, bij mogelijke opheffing, deze gelden verdeeld moeten worden onder de deelnemers. Opties voor deze verdeling zullen wij dan ook gaan voorleggen als dit nodig is.
Welke rol speelt de Nederlandsche Bank hierin?
DNB heeft in deze beslissing geen enkele rol. DNB houdt toezicht op spaargelden en veilig betalingsverkeer. Het opgebouwde spaargeld in de 5-jaar variant staat veilig op een derdengelden rekening. Het spaargeld blijft van de deelnemer en krijgt men ook terug bij opzegging.
Overstap naar de 2-jaarvariant
Wat is de status van de 2-jaarvariant AOV Bouw? Is deze variant wel levensvatbaar?
De interne analyses en de analyse van adviesbureau Mercer tonen aan dat de 2-jaarvariant toekomstbestendig is. De 2-jaarvariant kent een andere balans tussen gezonde en zieke deelnemers. Er blijven nieuwe deelnemers aan de schenkkring deelnemen en deze schenkkring kent een gemiddeld lagere leeftijd. De kans op uitval door ziekte is in deze variant dus lager. Daarnaast draagt de maximale schenkingsduur van 2 jaar bij aan een snellere doorloop en hiermee een betere balans. Hierdoor blijft er meer geld over om te sparen, waardoor deze schenkkring levensvatbaarder is. Dit maakt de schenkkring effectiever en minder risicovol.
Hoe zorgen jullie ervoor dat de 2-jaarvariant van AOV Bouw gezond en toekomstbestendig blijft?
Wij bieden adequate verzuimbegeleiding via een eigen casemanagementteam en werken samen met een onafhankelijke Arbodienst. We maken gebruik van re-integratiebegeleiding om deelnemers terug te krijgen naar eigen werk en/of te begeleiden naar passend werk. Daarnaast zorgen wij met onze (online) marketing voor de instroom van nieuwe deelnemers. Dit alles helpt de schenkkring groeien en stabiel te blijven.
Worden er nog aanpassingen gedaan in de 2-jaarvariant?
Nee, op dit moment worden er geen aanpassingen gedaan.
Klachten
Waar kan ik met mijn vragen terecht?
Er worden voor de deelnemers aan de 5-jaarvariant AOV Bouw speciale Webinars georganiseerd. De deelnemers zijn hierover op 6 maart 2025 per brief en mail geïnformeerd. Deelnemers kunnen zich via een link aanmelden om de Webinars bij te wonen. Vragen kunnen ook per mail gesteld worden naar info@zelfstandigenbouw.nl.
Waar kan ik met een klacht terecht of een bezwaar maken?
Klachten kunnen ingediend worden via info@zelfstandigenbouw.nl ter attentie van directie Zelfstandigen Bouw B.V.
Is er een platform waar we als gedupeerden terecht kunnen?
Nee, er is geen platform waar de deelnemers in contact kunnen komen met elkaar.
Algemeen
Wanneer kan ik me wettelijk verplicht verzekeren voor arbeidsongeschiktheid?
Vanuit de Overheid is de wettelijke verplichting uitgesteld tot nader bericht. Hier hebben wij geen invloed op.
Vinden er bijeenkomsten plaats zodat we met andere deelnemers kunnen praten?
Nee, Zelfstandigen Bouw organiseert alleen online Webinars waar de deelnemers hun vragen kunnen stellen aan ons.
Wordt het Webinar opgenomen om terug te kijken?
Ja, de Webinar wordt opgenomen en kan teruggekeken worden.