“Ik weet het niet meer”
Onze oproep van vorige maand om ervaringen te delen over schijnzelfstandigheid raakte een snaar. De reacties die we kregen, waren eerlijk, bezorgd en soms ronduit wanhopig. Wat blijkt? Vakmensen die al tientallen jaren netjes ondernemen, raken de weg kwijt in het doolhof van regels en modelovereenkomsten. Niet omdat ze hun werk niet goed doen – maar omdat niemand ze helder kan uitleggen wat nu nog wel en niet mag.
Zoals deze inzending van een 65-jarige vakman die al 27 jaar als zelfstandige werkt en met pensioen in zicht nog twee jaar door wil werken:
“Ik plaats veel kozijnen en isolatieglas en doe verbouwingen. Fysiek is dat zwaar. Daarom werk ik al vier jaar met een vaste zzp’er samen – ik haal het werk binnen, hij doet mee, ook met eigen klanten. We gebruiken een modelovereenkomst, hij geeft garantie op zijn werk, hij factureert zelf en heeft meerdere opdrachtgevers. En tóch twijfel ik of ik het allemaal goed geregeld heb. Ik weet het gewoon niet meer.
Deze ervaring staat niet op zichzelf. Meerdere zelfstandigen geven aan dat ze bang zijn iets verkeerd te doen, terwijl ze juist wíllen voldoen aan de regels. Een schilder schreef: “Ik werk volledig zelfstandig, maar het lijkt alsof ik tóch op eieren moet lopen. Alsof ik elk moment kan worden weggezet als schijnzelfstandige.”
Ook de begripsverwarring is groot. Wanneer ben je ‘ondernemer genoeg’? Wanneer mag je samenwerken met een collega zonder dat er twijfel ontstaat? Wat betekent “zelfstandig werken” als je iemand gewoon af en toe een klus gunt?
Wat doen wij ermee?
Zelfstandigen Bouw bundelt deze verhalen om zichtbaar te maken wat er écht speelt in de bouw. Niet moedwillige schijnzelfstandigheid, maar een groeiend gevoel van verwarring, twijfel en gebrek aan houvast door onduidelijke wetgeving. Via onze voorzitter Koen Dijkstra die actief is binnen de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), brengen wij deze signalen rechtstreeks onder de aandacht van beleidsmakers in Den Haag en bij de Belastingdienst.
We blijven dan ook oproepen: deel jouw ervaring, vraag of frustratie. Juist de verhalen van vakmensen die wél goed willen ondernemen maar verdwalen in de regels, zijn van groot belang in het debat over de Wet DBA en de nieuwe VBAR-wetgeving.
Mail naar laatvanjehoren@zelfstandigenbouw.nl. Samen zorgen we dat Den Haag eindelijk begrijpt wat er op de bouwplaats speelt.
Vragen over onze diensten?
Overig nieuws
Reacties op onze oproep “Laat van je horen” – zzp’ers verdwalen in regels rond zelfstandig werken
"Ik weet het niet meer" Onze oproep van vorige maand om ervaringen te delen over schijnzelfstandigheid raakte een snaar. De reacties die we kregen, waren…
Verder lezenFietsen voor het Prinses Máxima Centrum – Samen sterk in de bouw
Ook dit jaar steunen wij als Zelfstandigen Bouw met trots de Tour de Bouw: een sportief en maatschappelijk evenement waarbij wordt gefietst voor het Prinses…
Verder lezenVeilig werken met rolsteigers: voorkom een rood label!
De Nederlandse Arbeidsinspectie introduceert rode en groene labels om de veiligheid vanrolsteigers te verbeteren. Deze labels verschijnen wanneer inspecteurs niet kunnenachterhalen van wie de steiger…
Verder lezen