Voor jezelf beginnen. Eigen baas zijn. Welke vakman of vakvrouw droomt daar nu niet van? Je vak beheers je tot in de toppen van je vingers en een eigen bedrijf biedt je de kans de touwtjes in handen te nemen en zonder beperkingen je eigen weg te kiezen. Maar er kleven ook nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap waar je rekening mee moet houden. We zetten de voor- en nadelen op een rij.
Een van de belangrijkste redenen om voor jezelf te beginnen in de bouw is dat je je eigen baas kunt zijn. Je hebt veel vrijheid en de volledige controle over je bedrijf. Je bepaalt zelf de opdrachten die je aanneemt, de materialen die je gebruikt en op welke wijze jij de opdracht uitvoert. Want jij hebt de vrijheid om je eigen pad te kiezen en je eigen ideeën te realiseren.
Je hebt ook de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt. Je hebt geen beperkingen: je kunt werken waar je wilt, met wie je wilt en op de manier die het beste bij jou past. Bovendien kun je je werktijden makkelijk aanpassen aan je privéleven.
Zzp’ers in de bouw hebben vaak hogere inkomsten dan vakmannen die in loondienst werken. Je kiest tenslotte zelf je opdrachten, hoeveel je werkt en je eigen tarief.
Als zzp’er in de bouw ben je vakman en ondernemer tegelijk. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van de opdrachten, maar ook voor het binnenhalen van je opdrachten tot en met de afronding. Hierdoor ontwikkel je je als vakman én ondernemer tegelijk en leer je hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen.
Als zzp’er in de bouw heb je geen garantie op werk. Je moet zelf op zoek naar opdrachten. In de bouw is veel concurrentie, dus je moet creatief en innovatief zijn om op te vallen tussen de andere bedrijven. Dit kan leiden tot onzekerheid over je inkomsten en werkzekerheid.
Hoe kom je rond als je niet kunt werken? Bijvoorbeeld als je ziek wordt of een ongeluk krijgt? Wat gebeurt er als je een conflict krijgt met een klant? Heb je wel een buffer en hoe zit het met je oude dag? Als zzp’er in de bouw ben je niet automatisch verzekerd voor zaken als arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand of pensioen. Het afdekken van deze ondernemersrisico’s moet je zelf regelen. Dit kun je allemaal zelf doen, maar ook via Zelfstandigen Bouw. Zelfstandigenbouw ondersteunt en helpt jou als zzp’er in de bouwaltijd verder. Met diensten die jouw positie en ondernemerschap versterken. Zonder winstoogmerk. Denk hierbij aan inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid (AOV Bouw), juridische hulp via onze Bedrijfsrechtsbijstand, inkomen bij een ongeval via de Collectieve Ongevallenverzekering, Pensioen en overige verzekeringen.
Veel administratieve taken moet je zelf doen. Denk aan belastingaangifte, facturatie en het bijhouden van financiële gegevens. Dit kan veel tijd en energie kosten. Alle ondernemers die zich bij Zelfstandigen Bouw aansluiten kunnen bij ons deskundige team terecht met hun ondernemersvragen.
Je moet zelf zorgen voor je gereedschap, auto, verzekeringen en andere benodigdheden. Dit kan hogere kosten met zich meebrengen dan als je in loondienst werkt.
Als zelfstandig ondernemer in de bouw komt er van alles op je af. Zaken die het ondernemen soms knap lastig kunnen maken. Zelfstandigen Bouw ondersteunt je en helpt je verder. Met diensten en activiteiten die jouw positie en ondernemerschap versterken. Altijd in jouw belang, zodat jij je met je vak kunt bezighouden.
Maak ook gebruik van onze kortingen, informatiebladen en voorbeeld documenten en sluit je aan bij Zelfstandigen Bouw. Bel ons op: 0348 439 000 (direct persoonlijk contact) of klik op de button voor een overzicht van onze diensten.
Een sterke offerte is een waardevol document. Op het moment dat een potentiële opdrachtgever deze bij jou als zzper in de bouw aanvraagt overweegt hij al de opdracht aan je te geven.
Als zelfstandig ondernemer in de bouw is het vinden van klanten net zo belangrijk als gevonden kunnen worden.
Gewoon je werk doen, dat is waar je goed in bent. Over jouw vakgebied hoeven we je niks meer te vertellen. Maar ondernemen als zzp’er in de bouw? Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken.