Voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen in de bouw

Voor jezelf beginnen. Eigen baas zijn. Welke vakman of vakvrouw droomt daar nu niet van? Je vak beheers je tot in de toppen van je vingers en een eigen bedrijf biedt je de kans de touwtjes in handen te nemen en zonder beperkingen je eigen weg te kiezen. Maar er kleven ook nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap waar je rekening mee moet houden. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

Eigen baas

Een van de belangrijkste redenen om voor jezelf te beginnen in de bouw is dat je je eigen baas kunt zijn. Je hebt veel vrijheid en de volledige controle over je bedrijf. Je bepaalt zelf de opdrachten die je aanneemt, de materialen die je gebruikt en op welke wijze jij de opdracht uitvoert. Want jij hebt de vrijheid om je eigen pad te kiezen en je eigen ideeën te realiseren.

Flexibiliteit

Je hebt ook de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt. Je hebt geen beperkingen:  je kunt werken waar je wilt, met wie je wilt en op de manier die het beste bij jou past. Bovendien kun je je werktijden makkelijk aanpassen aan je privéleven.

Hogere inkomsten

Zzp’ers in de bouw hebben vaak hogere inkomsten dan vakmannen die in loondienst werken. Je kiest tenslotte zelf je opdrachten, hoeveel je werkt en je eigen tarief.

Persoonlijke ontwikkeling

Als zzp’er in de bouw ben je vakman en ondernemer tegelijk. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van de opdrachten, maar ook voor het binnenhalen van je opdrachten tot en met de afronding. Hierdoor ontwikkel je je als vakman én ondernemer tegelijk en leer je hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen.

Nadelen

Onzekerheid

Als zzp’er in de bouw heb je geen garantie op werk. Je moet zelf op zoek naar opdrachten. In de bouw is veel concurrentie, dus je moet creatief en innovatief zijn om op te vallen tussen de andere bedrijven. Dit kan leiden tot onzekerheid over je inkomsten en werkzekerheid.

Geen sociale zekerheid

Hoe kom je rond als je niet kunt werken? Bijvoorbeeld als je ziek wordt of een ongeluk krijgt? Wat gebeurt er als je een conflict krijgt met een klant? Heb je wel een buffer en hoe zit het met je oude dag? Als zzp’er in de bouw ben je niet automatisch verzekerd voor zaken als arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand of pensioen. Het afdekken van deze ondernemersrisico’s moet je zelf regelen. Dit kun je allemaal zelf doen, maar ook via Zelfstandigen Bouw. Zelfstandigenbouw ondersteunt en helpt jou als zzp’er in de bouwaltijd  verder. Met diensten die jouw positie en ondernemerschap versterken. Zonder winstoogmerk. Denk hierbij aan inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid (AOV Bouw), juridische hulp via onze Bedrijfsrechtsbijstand, inkomen bij een ongeval via de Collectieve Ongevallenverzekering, Pensioen en overige verzekeringen.

Administratieve lasten

Veel administratieve taken moet je zelf doen. Denk aan belastingaangifte, facturatie en het bijhouden van financiële gegevens. Dit kan veel tijd en energie kosten. Alle ondernemers die zich bij Zelfstandigen Bouw aansluiten kunnen bij ons deskundige team terecht met hun ondernemersvragen.

Hogere kosten

Je moet zelf zorgen voor je gereedschap, auto, verzekeringen en andere benodigdheden. Dit kan hogere kosten met zich meebrengen dan als je in loondienst werkt.

 

Zelfstandigen Bouw versterkt jou!

Als zelfstandig ondernemer in de bouw komt er van alles op je af. Zaken die het ondernemen soms knap lastig kunnen maken. Zelfstandigen Bouw ondersteunt je en helpt je verder. Met diensten en activiteiten die jouw positie en ondernemerschap versterken. Altijd in jouw belang, zodat jij je met je vak kunt bezighouden.

Aansluiten

Maak ook gebruik van onze kortingen, informatiebladen en voorbeeld documenten en sluit je aan bij Zelfstandigen Bouw. Bel ons op: 0348  439 000 (direct persoonlijk contact) of klik op de button voor een overzicht van onze diensten. 


Meer over onze diensten© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden