Rechtsvormen: BV, eenmanszaak of VOF: Wat is de beste keuze voor jou als zelfstandig ondernemer?

Een rechtsvorm is de juridische vorm van je bedrijf. Als aankomend ondernemer in de bouw zijn de rechtsvormen ‘eenmanszaak’ en ‘vennootschap onder firma (vof)’ het meest voor de hand liggend. Een besloten vennootschap (BV) wordt pas interessant als je verwachte nettowinst boven de 150.000 euro per jaar ligt.

Hoewel de termen ‘zzp’ en ‘freelance’ vaak worden gebruikt is het belangrijk om te weten dat dit geen rechtsvormen zijn. Freelancers en zzp’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) vallen onder de vorm eenmanszaak, tenzij je iets anders regelt.

Je legt je rechtsvormen vast bij de KvK tijdens je inschrijving. Het kiezen een van de juiste rechtsvormen voor je bedrijf hangt af van een aantal zaken zoals: Welke risico’s loopt je bedrijf en wil je daarvoor privé aansprakelijk zijn?

Voordelen eenmanszaak

 • Werk je alleen in je onderneming, zonder personeel?
 • Verwacht je een nettowinst lager dan 50.000 euro per jaar?

Dan kan een eenmanszaak voor jou de beste keuze zijn. Met een eenmanszaak mag je jezelf een zzp’er noemen.

Als zzp’er geniet je van een groot aantal aftrekposten. Dit betekent dat je ieder jaar door middel van verschillende posten een bedrag af mag trekken van je winst. Over je uiteindelijke nettowinst betaal je inkomstenbelasting. Hoe meer aftrekposten je mag gebruiken, hoe minder belasting je dus uiteindelijk betaalt.

Let op: Binnen de eenmanszaak ben je wel privé aansprakelijk voor bijvoorbeeld schulden die je maakt.


Voordelen vof

 • Wil je samenwerken met anderen binnen dezelfde onderneming?
 • Verwacht je een nettowinst lager dan € 50.000 per jaar?

Dan kan een vof voor jou de beste keuze zijn. Voor een vof zijn altijd twee of meer mensen nodig. Ben je onderdeel van een vof? Dan ben je een ‘vennoot’.

Iedere vennoot is zelfstandig ondernemer en mag gebruik maken van dezelfde aftrekposten als bij een eenmanszaak. Dit kan dus dubbel belastingvoordeel opleveren. Aan het einde van het boekjaar betaalt iedere vennoot inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de winst.

Let op: Samenwerken in een vof kan een goede keuze zijn. Houd er wel rekening mee dat alle vennoten binnen de vof privé aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schulden van de vof. Ook als de schulden door een andere vennoot zijn gemaakt. Daarom is het erg belangrijk dat je goede afspraken maakt met de andere vennoten. Dit doe je door een vennootschapscontract op te stellen om de onderlinge spelregels vast te leggen. Lees meer over de voordelen van een vof ten opzichte van een bv op voordeleen vof t.o.v. bv.


Stappenplan bij een van de rechtsvormen kiezen

Om je te helpen bij je keuze heeft Zelfstandigen Bouw een handig stappenplan ontwikkeld. Doorloop de vragen en bekijk welke rechtsvorm het beste bij je nieuwe onderneming past.

 1. Wil je alleen in je onderneming werken? (Een eventuele meewerkende fiscale partner niet meegeteld)
  Ja: ga naar vraag 2.
  Nee: ga naar vraag 4.
 2. Loopt je bedrijf grote financiële risico’s en wil je hiervoor niet privé aansprakelijk zijn?
  Ja: Ga naar vraag 3.
  Nee: De beste rechtsvorm voor je aankomend bedrijf is een eenmanszaak.
 3. Verwacht je in de eerste drie jaar meer dan €150.000 nettowinst per jaar te maken?
  Ja: De beste rechtsvorm voor je aankomend bedrijf is een bv. Een groot voordeel van een bv is dat je in de meeste gevallen privé niet aansprakelijk kan worden gesteld.
  Nee: De beste rechtsvorm voor je aankomend bedrijf is een eenmanszaak.
 4. Werk je samen met één of meerdere partners? Willen jullie allemaal evenveel zeggenschap over het bedrijf en gezamenlijk de aansprakelijk dragen voor eventuele risico’s die het bedrijf loopt?
  Ja: De beste rechtsvorm voor je aankomend bedrijf is een vof.
  Nee: Ga naar vraag 5.
 5. Wil je samenwerken met één of meerdere partners? Wil je daarbij je eigen identiteit, bedrijfsvoering en aansprakelijkheid behouden en profiteren van de voordelen van een collectief?
  Ja: De beste rechtsvorm voor je aankomend bedrijf is een eenmanszaak of een coöperatie.
  Nee: Ga terug naar vraag 1.

Eenmanszaak BV VOF
Privé aansprakelijk? Ja In principe niet Ja, iedere vennoot een gelijk deel
Belastingtechnisch voordelig bij een winst van < € 50.000 per jaar > € 150.000 per jaar < € 50.000 per jaar
Verplicht jaarstukken deponeren Nee Ja Nee
Belastingen waar je mee te maken krijgt Inkomstenbelasting Inkomsten-, divident- en vennootsbelasting Inkomstenbelasting
Aftrekposten Ondernemers-, Zelfstandigen- en Startersaftrek Geen Ondernemers-, Zelfstandigen- en Startersaftrek

  

*Heb je een verwachte nettowinst tussen de €50.000 en €150.000 per jaar? Dan is het raadzaam samen met een financieel adviseur op zoek te gaan naar je fiscale omslagpunt en zo tot de juiste rechtsvorm te komen.

*Bronvermelding: Alle informatie, inclusief de omzetgrens van 150.000 voor BV’s en het ‘dubbele belastingvoordeel’ voor vennoten in een VOF, komt van de KvK informatievoorziening www.ondernemersplein.nl.

http://www.ondernemersplein.nl/artikel/vennootschap-onder-firma-vof/ [over de VOF].

http://www.ondernemersplein.nl/artikel/eenmanszaak-of-bv/ [150.000 grens voor BV komt naar voren in de video op deze pagina].


Advies nodig bij je keuze voor je ondernemersvorm?

Als je aangesloten bent bij Zelfstandigen Bouw, bel dan met onze helpdesk op 0348 439 000 of vul het contactformulier in.

Nog niet aangesloten? Lees dan verder over onze diensten waarmee we jou versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.Lees verder over onze dienstenWord donateur© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden