Modelovereenkomsten - Dit moet je erover weten

Zelfstandigen Bouw heeft een modelovereenkomst opgesteld die door de Belastingdienst is goedgekeurd. Dit is de overeenkomst van aanneming voor als je werkzaamheden uitvoert van stoffelijke aard. Of anders gezegd: als je iets maakt. Je timmert, metselt, stukt, schildert etc.

Aan de bovenkant van de documenten kun je terugvinden welk nummer de Belastingdienst heeft toegekend aan deze overeenkomsten.

Je hoeft niet voor elke opdracht een overeenkomst te tekenen.

Het is voldoende om schriftelijk vast te leggen dat je conform deze modelovereenkomst werkt. Dat doe je door aan te geven dat je werkt volgens de overeenkomst met het nummer dat de Belastingdienst aan deze overeenkomst heeft gegeven. Dat kan ook via e-mail en zelfs sms en whatsapp. Bewaar die mailtjes en smsjes wel goed.

Wanneer deze overeenkomst?

Je kunt deze overeenkomst gebruiken als je werkt voor aannemers. Dat kan als je werkt voor een vast uurtarief, maar ook je een werk aanneemt (bijvoorbeeld het spackspuiten van 6 woningen) of dat je een opdracht aanneemt (bijvoorbeeld al het voorkomende stukadoorwerk voor een opdrachtgever in de maand januari).

Gemarkeerde bepalingen

In de modelovereenkomst zijn de artikelen met de voorwaarden die van belang zijn bij het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking, geel gemarkeerd. De niet-gemarkeerde artikelen kun je aanvullen en aanpassen voor je eigen situatie, als dat niet in strijd is met de gemarkeerde artikelen. 

Verander de geel gemarkeerde stukken in de tekst niet! Deze passages zijn door de Belastingdienst goedgekeurd. Als je ze toch wijzigt of weghaalt dan is de overeenkomst niet meer rechtsgeldig

Meer weten?

Bel onze helpdesk op 0348 439 000 of vul het contactformulier in, dan bellen we je terug.© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden