Een ingebrekestelling is een laatste schriftelijke aanmaning. Stel je hebt de klus geklaard. De opdrachtgever is akkoord gegaan met het opgeleverde werk en je factuur is verzonden. Als zelfstandig ondernemer hanteer je meestal een betaaltermijn van 14 of 30 dagen, maar wat moet je als zzp’er doen als je na het verstrijken van die betaaltermijn nog geen betaling hebt ontvangen? Dan stel je de opdrachtgever in gebreke en stuur je een laatste aanmaningsbrief.
Je biedt de opdrachtgever een redelijke termijn om alsnog te betalen. Ook laat je de opdrachtgever weten dat als hij niet binnen redelijke termijn betaalt je de factuur zult uitbesteden aan een incassobureau.
Voordat je een opdrachtgever in gebreke stelt en een aanmaningsbrief stuurt, is het aan te raden de volgende stappen te volgen:
Het is belangrijk dat je de ingebrekestelling, oftewel aanmaningsbrief, per post verstuurt. Het liefst aangetekend zodat je kunt bewijzen dat deze is verzonden én ontvangen. Is je opdrachtgever een particulier? Dan moet je een aanmaningsbrief versturen voordat je een incassotraject kunt starten.
In de brief vermeld je de verplichtingen die de opdrachtgever niet is nagekomen. Hieronder valt het factuurnummer, de factuurdatum en het verschuldigde bedrag. Ook geef je hem opnieuw een redelijke termijn om aan de verplichting te kunnen voldoen. Om duidelijk aan te geven dat dit niet zomaar een brief is, vermeld je de zin: ‘Ik stel u door middel van deze brief in gebreke’.
Heb je een laatste aanmaningsbrief verzonden en nog steeds geen betaling ontvangen? Met onze Rechtsbijstand Compleet ben je verzekerd van incassoservice en laat je het incasseren van achterstallige betalingen aan ons over. Zo kun jij zorgeloos je werk doen.
Kijk op onze website bij de voorbeelddocumenten.
Lees over op onze website of download de flyer met alle informatie.
Lees verder over Rechtsbijstand Compleet
Download onze flyer over Rechtsbijstand Compleet
Je afspraken kom je na, dat is simpel. Maar hoe zorg je ervoor dat de andere partij zijn (mondelinge) afspraken ook nakomt? En hoe rechtsgeldig zijn die afspraken als je ze zou moeten bewijzen Om gedoe te voorkomen is het advies: “Zet het in een opdrachtovereenkomst en laat ervoor tekenen!”
Als zelfstandig ondernemer mag je zelf je betaaltermijn bepalen mits je dit duidelijk afspreekt met je opdrachtgever. Spreek je contractueel niets af over een betalingstermijn? Dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. 30 dagen is dus de wettelijke betalingstermijn.
Natuurlijk geef je je klanten waar voor hun geld. Maar niemand is perfect. Dus is het mogelijk dat zo’n klant na oplevering stuit op gebreken. In zo’n geval kan die klant terugvallen op bouwgarantie. Hoe werkt dat precies?