Een dreigend faillissement is niet iets waar je opdrachtgever mee te koop loopt. Het is aan jou om scherp te blijven op de financiële situatie. Zelfs als je een duidelijke betaaltermijn hebt afgesproken in een contract of je algemene voorwaarden.
Je gezonde verstand gebruiken is erg belangrijk. Als je opdrachtgever tegen een faillissement aanloopt, zijn daar altijd voortekenen van te zien. Ook als er kwade opzet in het spel is kun je dit vaak al vroeg signaleren.
Zo kan het zijn dat de vorige aannemer zijn werk onafgemaakt heeft achtergelaten, bijvoorbeeld omdat hij zijn werk heeft opgeschort. Dit is een signaal, maar hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat je met een dreigend faillissement te maken hebt.
Daarnaast moeten leveranciers vooruit betaald worden anders leveren zij niet. Een betalingsachterstand bij leveranciers kan dus ook een signaal van een dreigend faillissement zijn.
Deze voorbeelden hoeven niet meteen te betekenen dat je opdrachtgever failliet dreigt te gaan. Wel zijn dit signalen die je op moet pikken en af moet wegen. Als je twijfelt, vraag dan vooruitbetaling van (een deel van) je facturen. Werk je aan een groter project? Zorg dan voor tussentijdse oplever- en betaalmomenten.
Blijkt je opdrachtgever inderdaad niet te betalen? Dan kun je ervoor kiezen je werk op te schorten en gebruikt te maken van je opschortingsrechten. Dit betekent dat je de werkzaamheden stopt totdat je opdrachtgever betaalt. Hoe moeilijk deze beslissing ook lijkt vergeet niet: “Een klant die niet betaalt is geen klant”. Met onze Rechtsbijstand kunnen onze juristen je hierbij helpen.
Op www.insolventies.rechtspraak.nl staan alle actuele faillissements uitspraken. Heb je het vermoeden dat je opdrachtgever failliet is verklaard? Dan kun je dat hier controleren.
Een faillissement wordt altijd uitgesproken door een rechter. Die rechter benoemt een curator. De curator is een soort bemiddelaar. Hij bekijkt hoe hoog de schulden zijn en verkoopt de boedel van de failliete opdrachtgever.
Jij dient je vordering in bij de curator die een lijst opstelt met schuldeisers. Als zzp’er kom je onderaan deze lijst als concurrente schuldeiser. De preferente schuldeisers krijgen als eerste betaald. Dit zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV en de banken. Het geld dat over is na het betalen van de preferente schuldeisers wordt verdeeld onder de concurrente schuldeisers.
De kans dat je hele factuur nog wordt betaald nadat je opdrachtgever failliet is verklaard is erg klein. Maar je moet wel je vordering indienen bij de curator.
Zelfstandigen Bouw biedt juridische hulp bij dit soort problemen. En ook bij ruzie over meerwerk of over kwaliteit van je werk. Dat scheelt jou een hoop zorgen en tijd. Voor slechts € 240 per jaar maak je gebruik van onze juridische hulp. Meer weten? Lees verder op de website of download onze flyer met alle informatie.
Downloadflyer Rechtsbijstand Compleet
Ieder jaar starten tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een eigen onderneming. 95% van deze nieuwe ondernemers wordt zzp'er.
Werken in de bouw is niet altijd zonder gevaren. Hoe ziet jouw toekomst eruit als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt? Kun je je hypotheek of huur nog betalen? Kun je alle mondjes aan tafel nog voeden? Als zelfstandig ondernemer heb je een paar opties om ervoor te zorgen dat je – ook als je door ziekte niet kunt werken – nog steeds een inkomen hebt. Twee populaire opties zijn je aanmelden bij het Broodfonds of een AOV afsluiten.
Werken in de bouw is niet altijd zonder gevaren. Hoe ziet jouw toekomst eruit als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt? Kun je je hypotheek of huur nog betalen? Kun je alle mondjes aan tafel nog voeden? Als zelfstandig ondernemer kun je niet terugvallen op steun van de overheid. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je, ook als je arbeidsongeschikt raakt, nog steeds een inkomen hebt. Waarom en hoe? Dat leggen we hier uit.