CAR (Construction All Risk): Heb jij een CAR-verzekering voor gevolgschade bij constructief werk?

CAR staat voor Construction All Risk. Het is belangrijk te weten of de werkzaamheden die je uitvoert vallen onder constructief werk om jezelf te verzekeren tegen eventuele gevolgschade met een bouwverzekering particulier.

Maar wat is constructief werk eigenlijk? Constructief werk is al het werk dat je verricht aan de constructie van een gebouw. Steun- en draagbalken, draagmuren, daken, alle elementen die te maken hebben met het ‘skelet’ van het gebouw. Nu je dit weet, begrijp je waarschijnlijk ook dat de gevolgschade aan deze elementen heel groot en duur kan zijn.

Als jij bijvoorbeeld een draagbalk verkeerd plaatst en een deel van het dak stort in, dan zijn de kosten van de gevolgschade een stuk hoger dan enkel het opnieuw plaatsen van de draagbalk. Alle schade rondom die draagbalk noemen we gevolgschade. Gevolgschade bij constructief werk verzeker je met een CAR verzekering.

Mag ik zomaar constructief werk verrichten?

Ja, ook als zelfstandig ondernemer mag je zonder speciale diploma’s constructief werk verrichten. Het enige wat je nodig hebt is een CAR-verzekering, de juiste kennis en materialen. Regel 1 bij constructief werk is dan ook: heb je niet de juiste kennis of materialen? Begin er dan niet aan!

Waarom zou ik een CAR-verzekering particulier afsluiten als ik al een AVB verzekering heb?

Veel zelfstandig ondernemers denken dat ze met alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) prima constructief werk kunnen verrichten. Niets is minder waar! Besluit je constructieve klussen aan te pakken, dan is een CAR verzekering de enige juiste keuze. Een AVB geeft dekking voor algemene aansprakelijkheid en schade aan het materiaal van de opdrachtgever. Voor gevolgschade aan het bouwproject zelf en je eigen materialen heb je een CAR verzekering nodig.

AVB

  • Directe schade die jij aan andermans spullen toebrengt;
  • Altijd door jouw toedoen;
  • Situaties waarin jij aansprakelijk bent.

Voorbeeld AVB: Je legt een laminaatvloer en loopt met een plank per ongeluk langs een antieke kast. De schade aan de kast wordt vergoed door je AVB. De schade aan de plank is voor eigen rekening.

CAR bouwverzekering particulier

  • Indirecte of gevolgschade door jouw werkzaamheden;
  • Schade aan het werk zelf en op de bouwplaats;
  • Ook schade door externe factoren (diefstal, vandalisme, storm).

Voorbeeld CAR: Je moet voor een klus een draagbalk plaatsen en na het plaatsen stort het dak in. De gevolgschade (het ingestorte dak) dekt de CAR bouwverzekering particulier mits je de werkzaamheden zelf hebt uitgevoerd. Als je de draagbalk door een collega zzp’er laat plaatsen is alle gevolgschade voor eigen rekening.

Zorg er dus ook voor dat je kunt bewijzen dat je de werkzaamheden zelf hebt verricht. Bijvoorbeeld door middel van ooggetuigen, foto’s, papieren, orders, etc.

Ben je van plan constructief werk te gaan verrichten? Een CAR verzekering is onderdeel van de Zelfstandigen Bouw bedrijfsverzekeringen. Een voordelig pakket met de belangrijkste verzekeringen voor de zzper in de bouw. Als je bij ons bent aangesloten, dan kan je hier gebruik van maken.

Nog niet aangesloten?

Lees verder over onze diensten waarmee we jou versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.



Lees verder over onze diensten



Word donateur

 

Gerelateerd

Verzekeringen

Collectieve zorgverzekering via Zelfstandigen Bouw

Hoewel de zorgverzekering een privé verzekering is, kun je via Zelfstandigen Bouw heel voordelig een collectieve zorgverzekering afsluiten voor jou én je gezin.

Verzekeringen

Verzeker jezelf met een Ongevallenverzekering

Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje, ga altijd veilig te werk. In het dagelijkse leven neem je veel voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Denk aan het omdoen van je gordel in de auto of het opbergen van scherpe voorwerpen.

Verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers in de bouw. De eerste verzekering die je als zelfstandige afsluit

Welke schade dekt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp? Je bent ergens aan het klussen en je stoot een dure vaas om of maakt per ongeluk een kras op een antieke kast. Hoewel jij altijd zo zorgvuldig mogelijk te werk gaat zijn dit realistische situaties. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp dekt de kosten die nodig zijn om de schade te herstellen. Naast het vergoeden van directe schade, dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp ook gevolgschade. Bijvoorbeeld: Je hebt aan waterleidingen gewerkt bij een opdrachtgever en er ontstaat lekkage. Het herstellen van je eigen werk, in dit geval de waterleidingen, betaal je zelf. De gevolgschade (waterschade) wordt gedekt door je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Welke schade dekt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp niet? Jij bent de vakman. Jij weet het beste wat wel of niet mogelijk is. Wil je opdrachtgever een nieuwe vloer, maar zie jij dat de ondergrond niet goed is? Vertel het hem. Wil hij toch dat je de vloer op de slechte ondergrond legt? Laat hem dan tekenen voor akkoord in een overeenkomst met algemene voorwaarden bouw. Vermeld in het akkoord dat je hebt gewaarschuwd én dat de opdrachtgever toch wil dat je het werk zo uitvoert. Als je opdrachtgever tekent voor akkoord dan kan hij jou achteraf niet aansprakelijk stellen voor de gevolgschade. Een aansprakelijkheidsverzekering zzp dekt dergelijke schade ook niet. Dit doe je met een bouwverzekering particulier Waar kan ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten? Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp is onderdeel van het ondernemerspakket van onze bedrijfsverzekeringen, samengesteld door Zelfstandigen Bouw. Met dit pakket bespaar je tot wel 30% op de belangrijkste verzekeringen. Benieuwd welke verzekeringen je nog meer nodig hebt? Of een losse aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bekijk de mogelijkheden op onze verzekeringspagina.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden