Broodfonds: wat is beter voor de zzp'er in de bouw: een AOV, Broodfonds of AOV Bouw

Werken in de bouw is niet altijd zonder gevaren. Hoe ziet jouw toekomst eruit als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt? Kun je je hypotheek of huur nog betalen? Kun je alle mondjes aan tafel nog voeden? Als zelfstandig ondernemer heb je een paar opties om ervoor te zorgen dat je – ook als je door ziekte niet kunt werken – nog steeds een inkomen hebt. Twee populaire opties zijn je aanmelden bij het Broodfonds of een AOV afsluiten.

De traditionele AOV en het Broodfonds hebben allebei hun voordelen en nadelen. Het is belangrijk om ze te vergelijken voordat je een beslissing maakt over welke optie het best bij jou past.


Wat is een AOV?

Een AOV, of arbeidsongeschiktheidsverzekering, is een verzekering die je kunt afsluiten om je inkomen te beschermen als je door ziekte niet kunt werken. Als je arbeidsongeschikt raakt, ontvang je een verzekeringsuitkering die je inkomen aanvult tot een bepaald percentage van je vorige inkomen.

Veel zzp’ers vinden de AOV nuttig en zouden hem dolgraag afsluiten, maar toch kiezen ze daar niet voor. De belangrijkste reden om niet voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering te gaan, is de prijs.  De premie is, zeker voor zzp’er in de bouw, peperduur! Daarnaast lopen zzp’ers ook nog tegen andere dingen aan, zoals de beperkte dekking en lage uitkering. Maar ook dat ze niet worden geaccepteerd vanwege hun zware beroep of medisch verleden en andere nadelige kleine lettertjes van de verzekeraars.


Wat is het Broodfonds?

Dit staat op de site van het Broodfonds: het Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ook wel aangeduid als een schenkkring. Een Broodfonds bestaat uit twintig tot vijftig ondernemers die elkaar kennen en vertrouwen. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen (maximaal twee jaar) schenkingen om van te leven. Je kiest zelf het schenkingsniveau dat bij jouw inkomen past. Over je Broodfonds beslis je samen, daarom is het belangrijk dat je elkaar kent en de bijeenkomsten bezoekt. Als jij arbeidsongeschikt wordt zijn er geen controlerende artsen, in plaats daarvan zie je elkaar en weet iedereen naar wie hun geld gaat.

Een derde optie: AOV Bouw

Het beste van beide: AOV Bouw biedt de voordelen van een schenkkring zoals het Broodfonds, maar dan helemaal centraal voor je geregeld, inclusief een onafhankelijke arbodienst. Vanaf slechts € 75 per maand heb je jouw risico op het verlies van inkomen bij arbeidsongeschiktheid afgedekt. En dat is geen premie, maar een maandelijkse inleg. Een deel van je inleg wordt geschonken aan zieke deelnemers. Het geld dat maandelijks overblijft, blijft van jou. Die spaarpot kun je gebruiken waarvoor jij wilt; voor als het even tegenzit, of om pensioen op te bouwen.  

AOV Bouw heeft een breed pakket aan opties. Je kunt kiezen uit verschillende varianten met een inleg vanaf € 75 en een schenkingsduur van 2 jaar of 5 jaar. Bij de 5 jaars-variant ontvang je altijd een schenking tot aan je AOW-leeftijd.

Wil je meer weten over AOV Bouw?

Download de flyer of lees de informatie op de website.Downloadflyer AOV Bouw© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden