Als zelfstandig ondernemer mag je zelf je betaaltermijn bepalen mits je dit duidelijk afspreekt met je opdrachtgever. Spreek je contractueel niets af over een betalingstermijn? Dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. 30 dagen is dus de wettelijke betalingstermijn.
Ja, dat mag. Wettelijk gezien is er geen minimaal aantal dagen dat je moet hanteren. Wel moet je betalingstermijn redelijk zijn. Je kunt niet van een opdrachtgever verwachten dat hij binnen 2 dagen je factuur betaalt als je die op vrijdag verstuurt.
Als je een betalingstermijn van 30 dagen te lang vindt, dan kun je dus een kortere termijn afspreken. Zet in een overeenkomst dat je een betalingstermijn hanteert van bijvoorbeeld 14 dagen en laat de opdrachtgever ervoor tekenen. Vermeld je standaard betalingstermijn ook in je algemene voorwaarden en stuur daar altijd een kopie van mee bij het uitgeven een offerte.
Een langere betalingstermijn afspreken mag ook. Dit mag tot 60 dagen, een betalingstermijn langer dan 60 dagen mag alleen afgesproken worden als je aan kunt tonen dat dit voor jullie beide niet nadelig is.
“Een klant die niet betaalt, is geen klant”. Voor zzp’ers is een betaaltermijn van 14 dagen redelijk gangbaar. Binnen 14 dagen na het versturen van je factuur weet je of je opdrachtgever de intentie heeft om te betalen. Een langere betaaltermijn bieden lijkt misschien aardiger tegenover je opdrachtgever, maar ondertussen zit jij te wachten op geld dat je al hebt verdiend.
Een opdrachtgever die niet betaalt is erg vervelend. Iemand die bewust niet betaalt noem je ook wel een wanbetaler. Benader je opdrachtgever altijd met respect. Het kan zijn dat de factuur hem is ontglipt. Bel hem op en help hem vriendelijk herinneren aan de openstaande factuur waarvan de betalingstermijn is verstreken.
Heb je na verloop van tijd nog geen betaling ontvangen? Dan kun je ervoor kiezen het bedrag te laten incasseren. Meer informatie over het incassotraject, voorbeeldbrieven en het berekenen van de incassokosten vind je op de incasso pagina.
Heb je toch nog een opdrachtgever die niet betaalt? Lees dan verder over rechtsbijstand compleet van Zelfstandigen Bouw. Zelfstandigen Bouw biedt juridische hulp en is inclusief incassoservice. Dat scheelt jou een hoop zorgen en tijd. Tijd die je beter kunt besteden aan je vak.
Je afspraken kom je na, dat is simpel. Maar hoe zorg je ervoor dat de andere partij zijn (mondelinge) afspraken ook nakomt? En hoe rechtsgeldig zijn die afspraken als je ze zou moeten bewijzen Om gedoe te voorkomen is het advies: “Zet het in een opdrachtovereenkomst en laat ervoor tekenen!”
Natuurlijk geef je je klanten waar voor hun geld. Maar niemand is perfect. Dus is het mogelijk dat zo’n klant na oplevering stuit op gebreken. In zo’n geval kan die klant terugvallen op bouwgarantie. Hoe werkt dat precies?
Een geschil over je werk is onenigheid tussen jou en de opdrachtgever. Dit kan gaan over bijvoorbeeld kwaliteit van geleverd werk, de gebruikte materialen of de hoogte van de uiteindelijke factuur. Ben je in een geschil beland? Respecteer de zorgen van je opdrachtgever.