Arbowet verplicht, ook voor zelfstandig ondernemers!

Zelfstandig ondernemers hebben geen werknemers. Dus denken veel van hen dat ze niet vallen onder de Arbowet. Logisch, maar onjuist. De meeste zelfstandig ondernemers zijn hier wél aan gebonden en is ook voor hen de Arbowet verplicht.

Wanneer is de Arbowet verplicht?

Even een test om mee te beginnen. Hieronder zie je twee gevallen van twee zelfstandigen in de bouw. Voor welke van de twee is de Arbowet verplicht?

In het eerste geval gaat het om Kees. Hij is ingehuurd om een paar raamkozijnen te repareren in een woonhuis. Hij doet dat in zijn eentje, zonder reguliere bouwwerknemers om hem heen. En omdat toch niemand hem ziet, klimt hij op zijn ladder naar de vierde verdieping. Hoewel de arboregels dat verbieden.

Een paar kilometer verderop werkt Robert. Hij staat als zzp’er op een werkplaats waar ook reguliere medewerkers aan het werk zijn. Daar is hij bezig met een grote drilboor, zonder gehoorbescherming. Hij weet dat dit niet verstandig is. Maar hij heeft zijn opdrachtgever beloofd dat hij de klus snel af krijgt.

Wie moet zich houden aan de Arbowet, vroegen we, en dat was een strikvraag. Want het antwoord luidt: allebei. Maar wel om verschillende redenen.

Wetgeving: uitleg waarom de Arbowet verplicht is


Wat Kees deed, is verboden sinds 2007. Sinds dat jaar zegt de wetgever dat zelfstandig ondernemers als hij gebonden zijn aan de Arbowet, ook al werken ze helemaal in hun eentje. Werken op hoogte is immers levensbedreigend. Zo’n klus kun je alleen veilig uitvoeren met een hoogwerker.

Anders ligt dat met Robert. Wat hij doet, is verboden sinds 2012. Toen besloot de wetgever dat zzp’ers ook gebonden zijn aan de Arbowet als ze taken uitvoeren die niet levensbedreigend zijn. Als ze bijvoorbeeld te maken krijgen met trillingen of fijnstof. Of als ze zwaar moeten tillen, of moeten werken met apparatuur die veel lawaai maakt.

Maar hiervoor geldt een voorwaarde. Voor Robert is de Arbowet verplicht, omdat er op de arbeidsplaats ook medewerkers in loondienst aan het werk waren. Als hij had gewerkt in zijn eentje, was er geen probleem geweest. Dan had hij gewoon zonder gehoorbescherming mogen doorboren.

Matrix

De arboregels voor zelfstandig ondernemers zijn dus ingewikkeld. Daarom hebben we ze afgebeeld in de onderstaande matrix.


Je ziet dat je in de meeste gevallen gebonden bent aan de Arbowet. Ook als zzp’er. Houd je je niet aan die wet, kun je een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

Er is maar één uitzondering. Als je werkt in je eentje, in een niet-levensbedreigende situatie, kun je die Arbowet negeren. Maar het blijft de vraag of dat verstandig is. Want ook zaken als trillingen, lawaai, fijnstof en verkeer tillen zijn heel slecht voor je lichaam. Zorg in ieder geval dat je ongevallenverzekering / Collectieve Ongevallenverzekering hebt.

RI&E

Laten we besluiten met het goede nieuws. Volgens de Arbowet zijn alle werkgevers in Nederland verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Daarin moeten ze al hun risico’s in kaart brengen, en vervolgens moeten ze beschrijven wat ze daaraan gaan doen. Voor veel van die werkgevers vormt die RI&E een echt hoofdpijndossier, maar niet voor de zelfstandig ondernemer. Want voor hem geldt die verplichting niet.

Maar af en toe is het misschien verstandig om zo’n RI&E tóch op te stellen. 

Hulp nodig?

Arboregels kunnen ingewikkeld zijn. Heb je er vragen over? Bel dan onze Helpdesk.

Neem contact op!

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden